اخبار کارگری
نسان نودینیان
داوود رفاهی
١٠ فروردین ١٣٩٤
اعتراضات
تجمع اعتراضی کارگران پتروشیمی تبریز در پنجمین روز سال نو
٥ فروردین: بیش از ٥٠٠ کارگر پتروشیمی تبریز در اعتراض به ممانعت کارفرما از ورودشان به کارخانه در اداره کار این شهر تجمع کردند. این کارگران که در بخش تعمیرات و نگهداری کار میکنند بصورت قراردادهای موقت یکساله و با دستمزدی معال یک چهارم دستمزد کارگران رسمی کار میکنند و حرف آنان اینست که دیگر حاضر به ادامه این شکل برده وار کار نیستند. کارگران میگویند که کارفرما به کار دائم آنها نیاز دارد، اما قراردادشان را موقت می بندند، تا دستمزد کمتری به آنان پرداخت کند، و کار بیشتری بر گرده شان تحمیل کند و هر وقت هم بخواهد، جوابشان کرده و از کار بیکارشان کنند. اما آنها دیگر زیر بار این بردگی نمیروند. علاوه بر تجمع اعتراضی، کارگران پتروشیمی تبریز قبلا نیز در اعتراض به این موضوع به اداره کار و دادگستری شکایت کردهاند و منتظر صدور رای نهایی توسط مراجع قضایی هستند. بنا بر خبر کارگران پتروشیمی تبریز در چهار روز ابتدای سال جدید مقابل درب ورودی کارخانه تحصن کرده بودند و در این روز با آغاز به کار ادارات دولتی بعد از تحصن مقابل درب ورودی کارخانه به اداره کار مراجعه کردند. در مقابل این حرکت اعتراضی مدیریت پتروشیمی تبریز و ماموران حراست ورود کارگران به کارخانه را به امضای قرارداد جدید کاری که موقت و یکساله است، مشروط کردهاند و کارگران به این شرط تن نداده اند و اشتغال رسمی در کارخانه را حق خود میدانند. کارگران خواستار قرارداد دائم کاری و پایان یافتن این شکل برده وار کار هستند. کارگران پتروشیمی تبریز سال گذشته نیز در اعتراض به موقت بودن قراردادهای کاری خود و اینکه در قبال کار واحد دستمزدی معادل یک چهارم کارگران رسمی میگیرند، و نیز سطح نازل دستمزدهایشان دست به تحصن زدند. اما علیرضا صدری مدیر عامل پتروشیمی تبریز ضمن قبول تفاوت دستمزد کارگران قراردادی و رسمی، بیشرمانه اعلام کرد که اججافی در قبال کارگران قراردادی نشده است. استخدام موقت کارگر، یعنی قرار داشتن دائم چماق اخراج بر روی سر او و تحمیل دستمزدهای نازل و کار بیشتر بر گرده کارگر.
تجمعات کارگران آنومالی شمالی
٤٥ کارگر معدن آنومالی شمالی در حدود سه ماه پیش پس از اتمام پروژه استخراج سنگ آهن از این معدن که البته وعده کار در این معدن یکساله بود ولی تنها پنج ماه طول کشید بیکار شدند . در پی اعتراضات انجام شده توسط کارگران معدن آنومالی شمالی، روز پنجشنبه ١٦ بهمن ماه سال جاری جلسه ی با حضور نمایندگانی از کارگران اخراج شده، فرماندار بافق، مدیرعامل شرکت پیمانکار شهداب و مدیر عامل شرکت سنگ آهن مرکزی بافق برگزار شد. ماحصل جلسه این بود که کارگران در معدن مهدی آباد که گویا شرکت سنگ آهن بافق یکی از سهامداران این معدن می باشد، مشغول به کار شوند. طبق گفته های مدیر عامل سنگ آهن مرکزی بافق قرار شد نیمه اسفندماه سال جاری تمام تجهیزات و امکانات اشتغال و سرویس ایاب و ذهاب کارگران فراهم شود و کارگران در معدن مهدی آباد مشغول به کار شوند. معدن مهدی آباد در ٤٦ کیلومتری ذوب و روی بافق قرار دارد که جاده اصلی بافق یزد از روبروی ذوب و روی بافق توسط یک جاده خاکی بعد از گذشتن از روستای گردکوه به این معدن وصل میشود.
گزارش
اخراج کارگران، یا کار آفرینی!!!
نزدیک بر نود کارگر قرار دادی کارخانه «فرآوردههای تزریقی و دارویی ایران» واقع در شهرستان ری طی دو ماه گذشته پس از اتمام قرارداد کارشان از کار بیکار شدند. خنده دار اینست که مهندس فرهادی مدیر عامل و عضو هیئت مدیره این شرکت پس از اخراج کارگران در تاریخ ٢٨ آبان ٩٣، در همایش ملی کارآفرینی و تولید ملی به عنوان “کارآفرین برتر کشور ” انتخاب و معرفی شد. اینهم از کار ” همایش ملی کارآفرینی“.
اخراج یک میلیون نفر از کار و اضافه شدن بر جمعیت میلیونی کارگران بیکار
طبق گزارشی منتشر شده توسط خبرگزاری مهر، به گفته نماینده اقتصاددان مجلس در فاصله ١٨ ماهه فعالیت دولت روحانی یک میلیون نفر از بازار کار اخراج شده و بر آمار بیکاری افزوده شده اند. بنا بر همین گزارش از پاییز ٩٢ تا پاییز ٩٣ تعداد ١١٩ هزار و ٤٦٢ نفر بر تعداد جویندگان کار کشور اضافه شده است و در همین فاصله بیکاری جوانان از ٢٤.٣ درصد به ٢٥.٧ درصد افزایش یافته است و بیکاری زنان از ٤٢.٣ درصد پاییز ٩٢ به ٤٢.٨ درصد رسیده است. این گزارش همچنین از ورود ٤ میلیون و ٥٠٠ هزار تقاضا برای شغل از سوی فارغ التحصیلان دانشگاهی در آینده نزدیک و سونامی بیکاری هشدار داده میشود. این در حالیست که بنا بر همین آمارها اشتغال در بخش کشاورزی به عنوان یکی از مهمترین بخش های اقتصادی کشور به میزان ٦١ هزار و ٥٢٢ نفر کاهش یافته است.
درخواست ٥٠میلیون تومانی یک شرکت هواپیمایی برای انتقال یونس عساکره به تهران!
٤ فروردین: برای انتقال یونس عساکره از اهواز به تهران یک شرکت هواپیمایی مبلغ ٥٠ میلیون تومان از خانواده وی درخواست کرده بود که خانواده وی نتوانستند این هزینه را پرداخت کنند و وی را با آمبولانس به تهران منتقل کرده بودند. یونس عساکره، جوان خرمشهری ٢٣اسفند ماه سال گذشته در اعتراض به ممانعت شهرداری در ادامه کارش، مقابل ساختمان شهرداری این شهر خرمشهر خودسوزی کرده بود. این جوان ٣٢ ساله که دو فرزند نیز داشت، پس از خودسوزی به دلیل شدت جراحات از اهواز به بیمارستان مطهری تهران منتقل شده بود و در نهایت دوم فروردین ماه جان خود را از دست داد. مرگ او را برادرش هم تایید کرده است. همچنین آن طور که برخی رسانهها گزارش دادهاند برای انتقال وی از اهواز به تهران یک شرکت هواپیمایی مبلغ ٥٠ میلیون تومان از خانواده وی درخواست کرده بود که خانواده وی نتوانستند این هزینه را پرداخت کنند و وی را با آمبولانس به تهران منتقل کرده بودند.
تظاهرات اعتراضی مردم خشمگین در روز خاکسپاری یونس عساکره در خرمشهر! مراسم تشییع و ٣فروردین: خاکسپاری یونس عساکره، جوان خرمشهری که در اثر خودسوزی اعتراضی جان خود را از دست داد، به تظاهرات علیه حکومت ایران تبدیل شد. در این مراسم که از ساعت ٩ صبح روز دوشنبه (٣ فروردین–٢٣ مارچ) و با تجمع در خیابانهای اطراف “حسینیه کوت شیخ” خرمشهر آغاز شد، هزاران شهروند معترض که بسیاری از آنها را جوانان تشکیل می دادند، فریادهای “حریه حریه” (آزادی آزادی) سر میدادند. جمعیت خشمگین، سپس با خواندن شعر و یزله به سوی مرکز شهر و بازار خرمشهر حرکت کردند تا اینکه حدود ساعت ٤ عصر به سمت قبرستان شهر رفتند و پیکر یونس عساکره حدود ساعت پنج و نیم به خاک سپرده شد. بر اساس این گزارش، روز دوشنبه تصاویر و پوسترهای بزرگ آقای عساکره به زبانهای عربی و فارسی در تمام سطح شهر خرمشهر دیده میشد. این جوان ٣١ ساله، صبح روز ٢٣ اسفند–١٤ مارچ و یک روز پس از آنکه دکهی میوهفروشیاش توسط ماموران شهرداری خرمشهر تخریب شد، خود را در مقابل ساختمان شهرداری این شهر به آتش کشید. او که متاهل و دارای دو فرزند بود، ابتدا به “بیمارستان طالقانی” اهواز که مخصوص سوانح سوختگی است، منتقل گردید و بعدتر به تهران انتقال داده شد تا اینکه صبح روز یکشنبه (٢ فروردین) بر اثر شدت جراحات و به ویژه عفونت ناشی از سوختگی داخلی در “بیمارستان مطهری” تهران درگذشت.
حقوقهای پرداخت نشده
حقوقهای پرداخت نشده کارگران البرز شرقی
حقوق بیش از هزار کارگر معدن البرز شرقی از بهمن ماه سال گذشته به تعویق افتاده است. همچنین بیش از ٤ ماه است که بیمه کارگران به تامین اجتماعی پرداخت نشده و دفترچههای درمانی عده زیادی از کارگران فاقد اعتبار است.
اخراج و بیکارسازی
سه کارگر معدن زغال سنگ «طزره» اخراج شدند
«رمضان عرب عاملی»، «مجتبی میران» و «علیرضا نوروزی» که اسفند ماه سال گذشته برای پرداخت حقوقهای معوقه همراه با کارگران معدن زغال سنگ طرزه(البرز شرقی) به اعتراض پرداخته بودند، پنجم فروردین ماه سال جاری پس از حدود ٢٠ سال سابقه کار به طور موقت اخراج شدند.
اخراج ١٧ کارگر معدن کوشک بافق برای دومین بار
١٧ کارگر معدن کوشک بافق دو روز بعد از پایان آخرین دور از اعتراضات کارگران این معدن اخراج شدند. این ١٧ کارگر یکبار دیگر در پایان ماه گذشته اخراج شده بودند. این ١٧ کارگر معدن کوشک بافق که در پایان بهمن ماه به دلیل شرکت فعال در اعتراضات صنفی اخراج شده بودند. پس از اعتصاب ٤٠٠ کارگر در اعتراض به اخراج آنان از تاریخ ٢ اسفند آغاز شد، در تاریخ ١٠ اسفند با وساطت فرمانداری به کار بازگشته بودند. اسامی اخراج شدگان حسن شمسالدین، ابراهیم حیدری، محمدرضا باقرزاده، محمود حیدری، محمدرضا ابراهیمی، کاظم اسماعیلی، کاظم غلامی، محمدمهدی نبیزاده، اسماعیل بابایی، وحید شفیعی، علی فروزانی، ابوذر ایزدی، امیر حسنی، علی اکبر حسنی پور، ایمان حاجی عبدلی و محسن حیدری گزارش شده است. کارگران میگویند دو روز بعد از پایان اعتصاب، کارفرما مجددا از ورود این ١٧ کارگر به معدن جلوگیری کرده است و فرمانداری نیز در برابر این خلف وعده عکس العملی نشان نداده است. در این میان گفته میشود تنها یکی از اخراجیها اجازه ادامه کار پیا کرده است. کارگران میگویند در اعتراض به اخراج از معدن دادخواستی را در اداره کار بافق تنظیم کردهاند
اخراج٨٤ هزار نفر از کارکنان دولت طی ١٨ماه گذشته!
٣فروردین: محمود عسگری آزاد، جانشین معاون رئیس جمهور ٢٦ اسفند ماه سال گذشته گفته بود: در ١٨ ماه گذشته از عمر دولت یازدهم، به میزان سه درصد از تعداد کارکنان دولت کاسته شده و تعداد حدود ٨٤ هزار نفر از کارکنان دولت از این سیستم خارج شدند.
ناامنی محیط کار
ریزش چاه موجب مرگ یک کارگر شد
٧فروردین: ریزش دیواره چاه فاضلاب در خیابان عدالت از مناطق شهر دزفول موجب مرگ یک کارگر شد. در این حادثه که در عمق هشت متری اتفاق افتاد کارگر زیر حدود یک تن خاک خفه شد.
تعداد جان باختگان حادثه تصادف سرویس حامل کارگران فصلی درپارسیان به ٢نفررسید!
٤فروردین: در اثر واژگونی یک دستگاه مینی بوس حامل کارگران کشاورزی در محور اصلی روستای بهده به سمت پارسیان در هرمزگان دو نفر کشته و ٢٢ نفر زخمی شدند.
جمعیت شاغل و بیکار
گزارش مرکز آمار نشان می دهد در سال ١٣٩٢، از مجموع ٢٣ میلیون و ١٩٦ هزار و ٧٧٢ نفر جمعیت فعال ٦٤–١٥ ساله، ٨٩/٣ درصد شاغل بودهاند. از مجموع این شاغلان، ١٢/٣ درصد مربوط به گروه سنی ٢٤–١٥ ساله، ٦٢/١ درصد مربوط به گروه سنی ٤٤–٢٥ ساله و ٢٥/٥ درصد مربوط به گروه سنی ٦٤– ٤٥ بوده است. این نسبتها برای مردان به ترتیب ١٢/٥ درصد، ٦١/٥ درصد و ٢٦ درصد و برای زنان ١١/٦ درصد، ٦٥/٨ درصد و ٢٢/٦ درصد بوده است. در سال ١٣٩٢، ١٠/٧ درصد از جمعیت فعال ٦٤– ١٥ ساله را بیکاران تشکیل میدادهاند. از مجموع تعداد این بیکاران، ٣٢/٧ درصد مربوط به گروه سنی ٢٤–١٥ ساله، ٦٠/١ درصد مربوط به گروه سنی ٤٤–٢٥ ساله و ٧/٢ درصد مربوط به گروه سنی ٦٤– ٤٥ ساله بوده است. این نسبتها برای مردان به ترتیب ٣٢/٤ درصد، ٥٧/٩ درصد و ٩/٨ درصد و برای زنان ٣٣/٣ درصد و ١/٧ درصد بوده است. در گزارش مرکز آمار ایران مرز میان شاغل و بیکار، هفتهای یکساعت کار در طول هفته است. به عبارت دیگر کسی که در طول هفته فقط یکساعت کار میکند شاغل محسوب میشود.
نرخ بیکاری زنان سه برابر مردان است! در سال ١٣٩٢، از ٢٣ میلیون و ٨٣٤ هزار و ٥٥٢ نفر جمعیت که دارای سن ١٠ سال و بالاتر از آن هستند، ١٠/٤ درصد بیکار بودهاند. بالاترین نرخ بیکاری مربوط به گروه سنی ٢٠ تا ٢٤ سال با ٢٥/٤ درصد و پایینترین نرخ بیکاری مربوط به گروه سنی ٦٥ ساله و بیشتر با ١/٢ درصد بوده است. نرخ بیکاری در بین مردان ٨/٦ درصد و در بین زنان ١٩/٨ بوده است. همچنین این نرخ در نقاط شهری ١١/٨ درصد و در نقاط روستایی ٧ درصد به دست آمده است.
٣٦ درصد از بیکاران با پرس و جو از آشنایان دنبال کار هستند! در سال ٩٢، از بیکاران ١٠ ساله و بیشتر، ٣٩/٣ درصد ١٩ ماه و بیشتر ٠/١ درصد کمتز از یک ماه بیکار بودهاند. در این سال، ٣٥/٩ درصد از اقدامات انجام شده برای جستجوی کار به پرس و جو از دوستان و آشنایان، ١٩/٤ درصد به درج آگهی در روزنامهها یا مطالعه آگهیهای استخدام، ١٢/٦ درصد به ثبت نام در مراکز کاریابی غیردولتی، ١١/٥ درصد به تماس با کارفرما و ٩/٨ درصد به ثبت نام یا پیگیری در مراکز خدمات اشتغال وزارت کار اختصاص داشته است.
فقط ٣/٥ درصد از بیمه بیکاری استفاده میکنند! در مورد بیمه بیکاری و کسانی که از آن در سال ١٣٩٢ استفاده کردهاند، آمارها نشان میدهد ٩٦/٥ درصد بیکارانی که قبلاً شاغل بودهاند، از بیمه بیکاری استفاده نمیکردهاند و فقط ٣/٥ درصد آنان از بیمه بیکاری استفاده میکردهاند. شایان ذکر است، از بیکاران قبلاً شاغل در بخش کشاورزی ١/٣ درصد، در بخش صنعت ٥/٣ درصد و در بخش خدمات ٢/٢ درصد از بیمه بیکاری استفاده میکردهاند.
وضع شغلی؛ سهم ٨٣ درصدی بخش خصوصی! در سال ١٣٩٢، از جمعیت شاغل ١٠ ساله و بیشتر، ٨٢/٩ درصد را کارکنان بخش خصوصی (کارفرمایان، کارکنان مستقل، مزد و حقوق بگیران بخش خصوصی و تعاونی، کارکنان فامیلی بدون مزد) و ١٧/١ را مزد و حقوق بگیران بخش عمومی تشکیل میدادهاند. این نسبتها در جامعه مردان به ترتیب ٨٤/٥ درصد و ١٥/٥ درصد و در جامعه زنان، ٧٣/٦ درصد و ٢٦/٤ درصد بوده است.
گروههای عمده شغلی و بخشهای عمده فعالیت! در سال ١٣٩٢، ٢٠/١ درصد شاغلان در گروه شعلی «صنعتگران و کارکنان مشاغل مربوط» مشغول به کار بودهاند. همچنین در مرتبه بعدی ١٥/٩ درصد در گروه شغلی «کارگران ساده» و ١٥/٢ درصد نیز در گروه شغلی «کارکنان ماهر کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری» مشغول به کار بودهاند. در بخش کشاوری گروه «کارکنان ماهر کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری» با ٨٢/٤ درصد، در بخش صنعت گروه شغلی «صنعتگران و کارکنان مشاغل مربوط» با ٥٠ درصد و همچنین در بخش خدمات گروه شغلی «کارکنان خدماتی و فروشندگان فروشگاهها و بازارها» با ٢٥/٢ درصد بیشترین درصد از گروههای شغلی مربوط را به خود اختصاص دادهاند.
مدت اشتغال! در سال ١٣٩٢، مدت اشتغال اصلی، ١٨/٩ درصد از شاغلان، از ٣ سال تا کمتر از ٦ سال و ١٤/٦ درصد از یک تا ٣ سال بوده است. که این ارقام به ترتیب برای مردان ١٨/٨ و ١٤/٤ درصد و برای زنان ١٩/٦ و ١٦/٢ درصد به دست آمده است. منبع:تامین٢٤–٣فروردین–خسرو صادقی بروجنی
کارگران
پیام سال نو سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه! کارگران، فعالان و تشکل های کارگری! در حالی به استقبال بهار میرویم که بیکاری، تورم و پرداخت نشدن بسیاری از دستمزدهای ناچیز که به گفته مسئولان دستمزدهای زیر خط فقر هستند گریبان اکثریت کارگران ایران را گرفته است. باز هم چون سال های گذشته وعده هایی از سوی مسئولان به عموم مردم و کارگران و زحمتکشان داده میشود “که در سال جدید خبری از گرانی نیست و تورم مهار خواهد شد“. این در حالی است که ما شاهدیم در پایان سال ٩٣ بخش های زیادی از کارگران حتی مبالغ ناچیز عیدی خود را دریافت نکرده اند و همچنان دستمزدهای معوقه از یک ماه تا دو ماه و سه ماه و بیشتر از سوی کارفرمایان پرداخته نشده است. ما کارگران شرکت نیشکر هفت تپه با تبریک سال نو امید آن را داریم که همگی در سال جدید، شاهد کسب مطالبات بیشتری توسط کارگران در ایران و جهان باشیم. ما بدینوسیله از تمام کارگران و فعالان کارگری و تشکل های جنبش کارگری میخواهیم در سال جدید بیش از پیش برای رفع مشکلات و ناعدالتی های موجود و تنها وتنها با اتکا به نیروی کارگری خود و با اتحاد و همبستگی در راه ایجاد و یا تقویت تشکل های مستقل خودمان بکوشیم تا بتوانیم به یک زندگی همراه با آسایش و رفاه برای عموم مردم جامعه دست بیابیم. به امید همبستگی و پایداری هرچه بیبشتر و به امید تلاش بیشتر برای آزادی کارگران و فعالان کارگری زندانی سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه. دوم فروردین سال نود و چهار خورشیدی
غم نان اگر بگذارد (به مناسبت نوروز٩٤
“رنگها در رنگها دویده . از رنگین كمان بهاری تو . كه سراپرده دراین باغ خزان رسیده برافراشته است؛
نقشها می توانم زد، غم نان اگر بگذارد“. بهار می آید، گل افشان و نغمه خوان و طبیعت به رسم همیشگی لباسی نو بر تن می کند و آواز طراوت و سرزندگی سرمی دهد و کودکان، کودکان ِ کارگران اما در حسرت لباسی نو و دلی شاد آخرین روزهای سال را به انتظار می نشینند و نظاره گر والدین خود می شوند که “شرمنده ی خانواده هایشان باشند” و نتوانند شب عید دل آنان را شاد کنند. آخرین روزهای سال به جای آنکه روزهای شاد و پرامیدی برای کارگران و خانواده های آنان جهت آماده شدن برای سال جدید باشد، به روزهایی انباشته از نگرانی و بیم و هراس از اخراج و بیکار سازی و شنیدن حرف هایی تبدیل شده است که “غصه دارشان می کند” و غم به دل آنان می اندازد. کارگرانی که نمی دانند چگونه با دست خالی “به این وضعیت ادامه دهند” و به پیشواز عید بروند؟ جملات و عبارات زیر که طی روزهای اخیر از زبان یکی از کارگران معدن پودنه بیان شده است در واقع وصف حال بسیاری از کارگران سرزمین ما است که دستمزدهای ناچیز و تا چهار مرتبه زیر خط فقر و “تعویق در پرداخت مطالبات حقوقی شان، ادامه زندگی را برای آنان سخت و غیرقابل تحمل کرده و آن ها را به راستی شرمنده ی خانواده هایشان نموده است: “نمیدانیم که چگونه باید به این وضعیت بیپولی ادامه دهیم. دیروز فرزندم را دیدم که به دوستش میگفت، پدرم گفته امسال نمیتوانیم برای عید خرید کنیم. از شنیدن این حرفها غصه دار شدم. این وضعیت کارگران چشمه پودنه (و همه ی کارگرانی) است که در این یک ساله مرتبا با تاخیر در دریافت حق و حقوقشان مواجه بودهاند. آیا حق کارگرانی که با مشقت و سختی زیاد کار میکنند این است که حق و حقوقشان را به موقع دریافت نکنند. سوال ما از مسولین معدن این است حق کارگرانی که به نسبت معدن همجوار تولید به مراتب بالاتری داشتهاند این است که شب عید به خاطر بیپولی شرمندهٔ خانوادهایشان باشند و آنقدر بیپول باشند که نتوانند شب عید دل خانوادهایشان را شاد کنند؟ “کارگران از این وضعیت خسته شدهاند. تعویق در پرداخت مطالبات حقوقی ادامهٔ زندگی را برای کارگران سخت کرده است. اقساط عقب افتاده و دغدغهٔ تامین معیشت در این منطقه آنقدر زیاد است که نمیتوان مدت طولانی این شرایط را تحمل کرد. به همهٔ اینها اضافه کنید مخارج سنگین شب عید را که کارگران را شرمندهٔ خانوادههایشان کرده است.” چه کسانی باید شرمنده باشد؟ آن ها که از بام تا شام در سرما و گرما و در شرایط سخت و طاقت فرسا و غیرایمن محیط های کار، مشغول کار و تلاشند و ثروت و رفاه برای جامعه تولید می کنند؟ یا آنان که از قبل کار و رنج کارگران و استثمار هرچه بی رحمانه تر آنان، سرمایه انباشت می کنند و سودهای نجومی و افسانه ای به جیب می زنند؟ به راستی این حق کارگرانی که در کارخانه ها و کارگاه ها، کشت زارها و معادن، مدارس و بیمارستان ها و مراکز خدماتی و حمل و نقل کار و تولید می کنند نیست که به هنگام تحویل سال نو، تا این حد دغدغه ی تأمین معاش داشته باشند و این گونه شرمنده ی خانواده و فرزندان خود باشند. این حق کارگرانی که به قیمت از دست دادن سلامتی و زندگی شان ذخایر طبیعی را از دل کوه بیرون می کشند و آن راتبدیل به هرآنچه که مورد نیازهمگان است می کنند نیست که این گونه زندگی کنند. حق آنها که از کار اخراج شده و در جاده و خیابان به مسافر کشی مشغولند ویا بساط دستفروشی خود را بر سر هر کوی و برزن پهن کرده و هر لحظه نگران آنند که با یورش ماموران شهرداری همان اندک خرت و پرتشان و تنها اندوخته زندگی شان نیزبه یغما برود. چند روز پیش یونس عساکره ،دکه داری که بساط میوه فروشیش توسط مامورین شهرداری خرمشهر برچیده شد مقابل ساختمان شهرداری این شهر اقدام به خودسوزی کرد وبه دلیل شدت سوختگی (٧٠ درصد) هم اکنون در بیمارستانی در اهواز بستری می باشد و امیدی به بهبود او نیست. هم اکنون ودر آستانه آغاز سال نو کارگران وفعالین بسیاری در بندند و یا در معرض تهدید و ارعاب همیشگی عوامل سرمایه قرار دارند. اما چه جای آه و افسوس است. واقعیت این که سرمایه داری به وظایف طبقاتی خود یعنی سود اندوزی و انباشت سرمایه در جهت حفظ و گسترش خود به قیمت بهره کشی از کارگران و خانه خرابی آنان، مشغول است و ما کارگران نیزبرای برون رفت از گرداب فقر و بیکاری راهی نداریم جز آنکه به وظایف طبقاتی خود عمل کنیم. می دانیم پراکنده و شکننده ایم، اما همچنین می دانیم چه نیروی بیکرانی در وحدت و همدلی ما نهفته است. دست به دست هم می دهیم و برای تک تک خواسته هایمان،از افزایش دستمزد گرفته تا حق اشتغال و امنیت شغلی،از حق ایجاد تشکل تا حق اعتصاب و تجمع وهمچنین آزادی کارگران وفعالین کارگری در بند و سایر زندانیان عقیدتی و سیاسی تلاش و مبارزه می کنیم. تا نوروزمان را بیابیم…. اول فروردین ١٣٩٤. کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری
اخبار بین المللی
نیجریه – کشف گور دسته جمعی تعدادی از قربانیان جنایتکاران اسلامی “بوکو حرام“
در شهر داماساک در شمال شرقی نیجریه یک گور دستهجمعی پیدا شده که دهها جسد در آن روی هم انباشته شدهاند. شهر داماساک که در نوامبر گذشته به تصرف گروه بوکوحرام درآمده بود، بهتازگی توسط سربازان چاد آزاد شده است. در شهر داماساک، واقع در شمال شرقی نیجریه سربازان چاد یک گور دستهجمعی پیدا کردهاند. این گور در زیر پلی در حاشیه این شهر قرار دارد. سخنگوی ارتش چاد میگوید، حدود صد جسد در زیر پل رودخانهای خشکیده روی هم انباشته شده و اکثر آنها به ضرب گلوله کشته شدهاند. گزارشگر خبرگزاری رویترز نیز میگوید، دستکم ٧٠ جسد را شمارش کرده است. این گزارشگر گفته، قسمتی از گلوی اجساد بریده شده است. در کنار پل آثار خون دیده میشد که نشان میداد قربانیان پس از اعدام به زیر پل پرتاب شدهاند. این گروه عقاید بهشدت عقب مانده و ارتجاعی دارد و خواستار اجرای قوانین شریعت اسلامی، تعطیلی تمام مدارس مدرن و آموزش قوانین اسلام در سراسر نیجریه است. ایالت “بورنو” پایگاه اصلی بوکوحرام است و این گروه بهطور هدفمند، مسیحیان را مورد حمله قرار میدهد.
ژاپن – تصمیم شرکت “شارپ” به اخراج حدود ٦ هزار نیروی کار
شرکت صنایع الکترونیکی شارپ، قصد دارد نیروی کار خود را به میزان ١٢ درصد کاهش دهد. به این ترتیب به کار نزدیک به شش هزار نفر از کارکنان این شرکت بزرگ ژاپنی در سطح بین الملل پایان داده خواهد شد. نیمی از این تعداد که در ژاپن فعالند، مشمول قوانین بازنشستگی پیش از موعد خواهند شد . اگرچه تاکنون مدیران شارپ هیچ اظهار نظر رسمی درباره این کاهش نیرو نداشته اند، اما به نظر می رسد کاهش تقاضا برای کالاهای این شرکت، بویژه برای نمایشگرهای ال سی دی آن، از عمده ترین دلایل است. پیش از این نیز طی سالهای ٢٠١٢ و ٢٠١٣ میلادی، نزدیک به ١٠ هزار پست در این شرکت حذف شده بود.
اسپانیا – تظاهرات هزاران نفر در اعتراض به سیاستهای ریاضتی
هزاران تظاهرات کننده اسپانیایی در اعتراض به تدابیر ریاضتی دولت که به بروز بیکاری گسترده در این کشور منجر شده است در مادرید، پایتخت اسپانیا تظاهرات کردند. به گفته سازمان دهندگان تظاهرات موسوم به “راهپیمایی برای منزلت ٢٢– ام” پیش بینی میشد حدود ٢٠ هزار معترض در راهپیمایی روز یکشنبه ٢٢ مارس (٢ فروردین) در میدان کلمبوس و بلوار “پاسئو د رکولتوس” در جنوب مادرید شرکت کنند. آنها با سر دادن شعارهایی از دولت “نان، شغل، مسکن و منزلت” طلب میکردند. تظاهراتکنندگان همچنین برگزاری یک اعتصاب عمومی در ماه اکتبر را نیز خواستار شدند. یکی از معترضان که برای شرکت در این تظاهرات از استان سویلا در جنوب اسپانیا عازم مادرید شده بود گفت دولت خدمات عمومی نظیر آموزش و خدمات بهداشت ملی را “به طرز بیرحمانهای” کاهش داده است. این در حالی است که اسپانیا با بدترین بحران اقتصادی خود از زمان جنگ جهانی دوم دست و پنجه نرم میکند. اسپانیا به عنوان یکی از کشورهای اروپایی که از صندوق بینالمللی پول و اتحادیه اروپا وام گرفته است در ازای این کمک مالی مجبور است این تدابیر ریاضتی را اعمال کند. مردم اسپانیا در اعتراض به کاهش هزینهها اعتراضات متعددی برگزار و تاکید کردهاند که اجرای تدابیر ریاضتی به از بین رفتن تعداد بیشتری از فرصتهای شغلی در سالهای اخیر منجر شده است.
ایرلند – تظاهرات دهها هزار نفر در اعتراض به پولی شدن آب
دوبلین میزبان یکی از بزرگترین تظاهرات در ماه های اخیر بود. نزدیک به ٨٠ هزار تن از پایتخت نشینان ایرلند در اعتراض به طرح پولی شدن آب آشامیدنی به خیابان آمدند. این چهارمین باریست که از ماه اکتبر بسیاری از ایرلندیها در اعتراض به این موضوع به خیابان می آیند. دولت ایرلند تصمیم گرفته است از این پس مبلغی برای آب آشامیدنی از شهروندان طلب کند. اولین قبض آب از ماه آینده در صندوق های پستی ایرلندیها خواهد بود. معترضان این تصمیم دولت ایرلند که در چارچوب سیاستهای ریاضتی اتخاذ شده است را قبول ندارند. بسیاری از آنها با دردست داشتن پرچم حزب شین فن که مخالف سیاستهای سختگیرانه است و یا در دست داشتن پرچم یونان مخالفت خود با این سیاستها را ابراز کردند.
افغانستان – تظاهرات در اعتراض به قتل یک زن به “جرم” سوزاندن قرآن
همزمان با خاکسپاری “فرخنده“، صدها تن از فعالان مدنی و فرهنگیان در شهر “هرات” با برپایی یک تجمع اعتراضی، از دولت افغانستان خواستند تا عاملان قتل “فرخنده” را محاکمه کند.
روز یکشنبه ٢ فروردین ماه، مراسم خاکسپاری فرخنده در کابل توسط زنان معترض انجام شد. فرخنده سه روز قبل در مرکز شهر کابل به اتهام سوزاندن قرآن با سنگ و چوپ توسط شماری از مردان کشته و سپس جسدش سوزانده شد. زنان مبارز در حالی که تابوت حامل جنازه فرخنده را بر دوش می کشیدند شعار می دادند: “ما همه فرخنده ایم.“
خبرهای کوتاه
مالزی – روز سه شبنه ٤ فروردین ماه، پلیس مالزی ٧٩ معترض به برنامه های اقتصادی دولت و تصویب قانون مالیات بر خدمات و کالا که از هفته آینده اجرایی می شود را بازداشت کرد. نخست وزیر مالزی قصد دارد برای افزایش درآمدهای این کشور و کاهش بدهی های روزافزون دولت، ٦ درصد مالیات بر کالاها و خدمات وضع کند. این سیاست با واکنش و اعتراض گسترده مردم این کشور روبرو شده است.
افغانستان – روز سه شبنه ٤ فروردین ماه، هزاران نفر در کابل در اعتراض به قتل و سوزانده شدن فرخنده برای چهارمین روز پیاپی در برابر ساختمان دادگاه عالی افغانستان تجمع کردند. به گزارش “بی بی سی“، در این تجمع و تظاهرات اعتراضی، شمار کثیری از مردم خشمگین و فعالان مدنی حضور داشتند. معترضان با سر دادن شعارهای “عدالت عدالت، ما همه فرخنده ایم و جهالت جهالت، دشمن انسانیت” در مقابل دادگاه عالی افغانستان، خواستار دستگیری و مجازات عاملان قتل فرخنده شدند.
فرانسه – شمار جویندگان کار در کشور فرانسه در ماه فوریه بار دیگر به میزان ٠.٤ درصد افزایش یافت. بر اساس آمار اعلام شده، در این ماه ١٢٨٠٠ نفر بر افرادی که در مرکز کاریابی دولتی این کشور ثبت نام کردند، افزوده شد و به این ترتیب شمار بیکاران این کشور به ٣ میلیون و ٥٠٠ هزار نفر رسید. بر اساس گزارش وزارت کار فرانسه از لحاظ سن، ٠.٨ درصد به شمار افرادی که در بیکاری بلند مدت بسر می برند افزوده شده اما از تعداد جوانان بیکاری که زیر ٢٥ سال دارند، به میزان ٠.٣ درصد کاسته شده است.
کانادا – هزاران دانشجو در اعتراض به طرح دولت کانادا برای کاهش شدید بودجه بخش آموزش در شهر مونترال تظاهرات کردند. پلیس کانادا برای متفرق کردن معترضان از نارنجک های صوتی و گلوله های پلاستیکی استفاده کرد. همچنین چندین نفر در این تظاهرات دستگیر شدند. این تظاهرات در ادامه اعتراضات چند روز اخیر علیه سیاست های ریاضت اقتصادی دولت کانادا برگزار شد.
نیجریه – ساکنان شهر داماساک نیجریه که چند روز پیش توسط نیروهای چاد و نیجر از بوکوحرام بازپس گرفته شد، از ربوده شدن بیش از ٤٠٠ زن و کودک توسط جنایتکارن اسلامی بوکوحرام خبر دادند. هنوز هیچ آمار یا خبر رسمی در اینمورد از سوی دولت نیجریه منتشر نشده است. شهر کوچک داماساک در شمال شرق نیجریه در نزدیکی مرز چاد و نیجر قرار گرفته است. یک شاهد عینی می گوید که اعضای بوکوحرام بیش از پانصد زن و کودک را ربودند و پیش از ترک شهر پنجاه تن از آنان را کشتند.
آلمان – خلبانان شرکت هواپیمایی لوفت هانزا روز شنبه ٢١ مارس (١ فروردین) وارد چهارمین روز اعتصاب خود شدند. این اعتصاب که پرواز های بلند مدت را شامل می شود باعث لغو ٧٤ پرواز از١٦٠ پرواز بلند مدت روزانه این شرکت هواپیمایی شده است. خلبانان به برنامه کاهش هزینه های این شرکت برای رقابت با دیگر شرکت های هواپیمایی اعتراض دارند.
اروپا – به گزارش “خبرگزاری آلمان” شماری از دولت های عضو اتحادیه اروپا درصدد تدوین سیاست جدیدی برای مقابله با ورود پناهجویان هستند. این گزارش نشان می دهد که کشورهای بزرگ اتحادیه اروپا درصددند با تنظیم سیاست جدیدی مانع ورود پناهجویان آفریقایی به خاک اروپا شوند که با قایق از طریق مدیترانه خود را به سواحل این قاره می رسانند. براساس سندی که دولت های آلمان، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا روی آن توافق کرده اند، پناهجویان هرگز نباید بتوانند به خاک اروپا برسند.