بزرگراه مشکلات شغلی ـ معیشتی توده میلیونی مردم در ایران
نسان نودینیان
مشکلات کارگران و توده میلیونی کارکنان مزدی جامعه در ایران به شاهراه بزرگی شبیه است که در آن مشکلات عدیده اجتماعی، معیشتی، امنیتی، شغلی، حقوق و مزد ، اجاره مسکن ، دارو ، بهداشت و درمان ، بیکاری ، کودکان کار و فقر در ترافیک پیچیده ای در کنار و پارال هم قرار دارند. در این شاهراه بزرگ جنگ و دعوایی جدی در جریان است. گرانی نان در صدر شکایات مردم گزارش رسمی وزارت صنعت نشان میدهد، در دیماه سال١٣٩٣ بالاترین میزان شکایت مردمی در بخش کالاها از نان بوده است. طی دی ماه سال ١٣٩٣ تعداد ٢٤٦٩٣ فقره شکایت در خصوص کالا و خدمات توسط ستادهای خبری سازمانهای صنعت، معدن و تجارت سراسر کشور دریافت شده. از مجموع شکایت دریافتی تعداد٢١٠٧٠ فقره(٨٥ درصد) مربوط به بخش کالا و تعداد ٣٦٢٣ فقره(١٥ درصد) مربوط به بخش خدمات میباشد. بطوریکه در بخش کالا: بیشترین شکایت از نان، میوه و سبزی، پوشاک، سبوس گندم و لبنیات بوده و در بخش خدمات: بیشترین شکایت از تعمیر خودروهای سبک، حمل و نقل درون شهری، مشاورین املاک، تعویض روغنی و آرایشگاه مردانه میباشد.
١٧ سال بیکاربدون معاش: ٤٥٠ نفر از کارگران قدیمی کارخانه «سیپورکس» واقع در شهرستان ساوجبلاغ بعد از ١٧ سال بلاتکلیفی سرانجام بازنشسته شدند. کارخانه سیپورکس که در زمینه تولید انواع مصالح ساختمانی فعالیت داشت از ١٧ سال پیش به دلیل مشکلات نقدینگی وافزایش بدهیهای مالی تعطیل شده است و ٤٥٠ کارگر از آن تاریخ بیکار و بلاتکلیف هستند.
بسته های تهدید به جای عیدی برای کارگران کارگاه های کوچک: همیشه با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، بحث عیدی، پاداش و مطالبات کارگری مطرح می شود و کارگران کارگاه های کوچک نیز با توجه به شرایط سخت اقتصادی، برای دریافت حق و حقوق واقعی از کارفرمایان خود منتظر می مانند. با این که قوانین پرداخت عیدی واضح و مشخص است، اما برخی کارفرمایان بدون توجه به قانون، پرداخت عیدی کارگران را به روزهای پایانی سال موکول و یا از پرداخت آن خودداری می کنند که این امر با توجه به رشد چشم گیر قیمت ها در شب عید، مشکلات اقتصادی را بر آن ها تحمیل می کند.
کاهش قدرت خرید: امانی فرد یکی از کارگران کارگاه جوشکاری که طی سال های فعالیتش عیدی دریافت نکرده است، می گوید: با این که کارفرمایان بر اساس قانون، مکلف به پرداخت عیدی به کارگران خود هستند، اما در بیشتر موارد، این افراد هیچ گونه مبلغی تحت عنوان عیدی به کارگران خود پرداخت نمی کنند. بیش از ٥٠ درصد کارگران کارگاه های کوچک عیدی نمی گیرند و این امر در حالی اتفاق می افتد که با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال قیمت بسیاری از اقلام و مایحتاج به میزان چشم گیری افزایش می یابد و قدرت خرید کارگران را به شدت کاهش می دهد.
نظارت مناسب وجود ندارد: یکی از کارگران موقت نیز در این باره می گوید: کارگران روزمزد، فصلی، موقت و نیمه وقت، همیشه نادیده گرفته می شوند و عیدی به آن ها پرداخت نمی شود که این امر اجحاف در حق آنان است. نظارت درستی در زمینه پرداخت عیدی این افراد وجود ندارد و این افراد زحمتکش به دلیل ابقا در موقعیت شغلی خود، مجبور به سکوت و پذیرفتن شرایط هستند. یکی از کارگران کارگاه مکانیکی که دستمزد ماهانه اش ٤٠٠هزار تومان است، می گوید: در شرایط فعلی، این میزان دستمزد، کفاف زندگی ام را نمی دهد و با نزدیک شدن به نوروز که زمان اوج مصرف و خرید است، اکنون نگران کمبود نقدینگی هستم. پرداخت عیدی، پاداش و مزایا در روزهای منتهی به سال کمک بزرگی است که کمی از بار مالی تحمیل شده بر این افراد زحمتکش را میکاهد. وی با بیان این که مشکلات اقتصادی نفس کارگران را بریده است، عنوان می کند: هر روز شاهد افزایش قیمت ها هستیم به نحوی که یک روز نرخ اجناس از هزار تا ١٠ هزار تومان تغییر می کند و این در حالی است که دستمزد کارگران نه تنها افزایش نمی یابد که گاهی نیز به دلیل شرایط بد اقتصادی و بی قانونی برخی کارفرمایان کاهش نیز می یابد. وی با بیان این که اقتصاد کارگران بیمار است، اظهار می دارد: با این که عیدی کارگران به نسبت حقوق و ماه های کاری آنها پرداخت می شود، اما چون دریافتی کارگران توافقی و اندک است، عیدی پرداختی نیز اندک خواهد شد. با این حال پرداختش بهتر از پرداخت نکردنش است. وی می افزاید: حد اقل قیمت هر کیلو پرتقال ٣هزار تومان و آجیل و شیرینی نیز هر روز در حال افزایش است. با این روند و با حقوق ٣٠٠ هزار تومانی به احتمال زیاد از خرید نوروزی باز خواهم ماند. وی با بیان این که چرخ های صنعت استان با دستان کارگران می چرخد، عنوان می کند: امسال کام کارگران شیرین نخواهد شد زیرا مشکلات اقتصادی امان آن ها را بریده است.
٨٥ هزار بازنشسته صنعت فولاد در کشور وجود دارد: از این تعداد حدود ١٥ هزار نفر در استان کرمان ساکن هستند. بازنشستگان صنعت فولاد کرمان دو ماه حقوق معوقه دارند، مبلغ ٢ هزار میلیارد تومان فقط برای پرداخت معوقه آنها لازم است. بازنشستگان ذغالسنگ بدلیل کار کردن در شرایط سخت مانند بعضی از بازنشستگان وضعیت جسمانی خوبی ندارند که بتوانند شغل دیگری داشته باشند. به همین علت اگر مستمری آنها به موقع پرداخت نشود خرج خانه آنها، با هر کدام چند فرزند، بر زمین است.
کارگران پروژه نمکزدایی: شرکت پتروپارت که ٧٠ کارگر رسمی و ٣٠ کارگر پیمانی هستند، در سال ١٣٩٣ تنها حقوق فروردین ماه را دریافت کردهاند. کارگران در سال گذشته نیز حقوق خود را با ٩ ماه تاخیر دریافت میکردند.
عوامل بروز حادثه اصفهان در اغلب پروژههای بزرگ ساختمانی موجود است: یازده روز پس از کشته شدن هشت کارگر ساختمانی در اصفهان در حالیکه هنوز گزارشهای رسمی در خصوص دلایل سقوط بالابر حمل بار در اصفهان ارائه نشده است یک کارشناس حفاظت فنی و خدمات ایمنی در گفتگویی با ایلنا به تشریح مواردی پرداخت که باید در پروژههای ساختمانی در خصوص استفاده از آسانسورهای استاندارد مورد توجه ویژه قرار گیرد. خطر استفاده از آسانسورهای غیراستاندارد در کمین بسیاری از پروژههای ساختمانی است که از آسانسورهای غیر استاندارد استفاده میکنند. «در بسیاری از پروژههای درحال ساخت، از بالابرهای استاندارد استفاده نمیشود» آسانسورهایی که برای پروژههای با زیربنای زیاد استفاده میشود باید آسانسورهای دنده شانهای باشد که بسیار ایمن است و دارای سیستم ایمنی ثانویه است و میتوان از این آسانسورها در هر ارتفاعی برای پروژهای ساختمانی استفاده کرد. این آسانسورها قابلیت اضافه کردن ارتفاع به ریل آسانسور و مهارکردن به سازهٔ اصلی را دارند و از این نظر برای ارتفاعات ٤٠ تا ٥٠ طبقهای هم کاربرد دارد.از این آسانسورها برای حمل و نقل افراد در ارتفاعات بالا هم میتوان استفاده کرد. این آسانسورها به دلیل قیمت بالایی که دارند (حدود ١٠٠ میلیون تومان) در پروژههای ساختمانی استفاده نمیشوند و در بسیاری مواقع میبینیم که کارفرماها با یک پنجم یا یک ششم این مبلغ بالابرهای غیراستاندارد را در پروژههای ساختمانی خود استفاده میکنند. امروزه در ایران در اکثر پروژههای ساختمانی از بالابرهایی استفاده میکنند که با استانداردهای مورد اشاره هیچ تناسبی ندارد و قابل استفاده برای جابجایی افراد نیست. حوادثی از جنس حادثهای که در اصفهان رخ داد در کمین بسیاری از پروژههای ساختمانی است که از لحاظ ایمنی در شرایط مطلوبی قرار ندارند.
ظرفیتهایی که روی این آسانسورهای غیراستاندارد درج میشودبالاتر از حدی است که این گونه آسانسورها قادر به تحمل آن باشند. کابینهای این آسانسورها از لحاظ ابعاد بزرگ است به همین دلیل به صورت کاملا غیرواقعی ظرفیتهای این آسانسورها را بالای ٢ تن وزن اعلام میکنند که به هیچ وجه ایمن نیست.
لیست مشکلات این شاهراه فلاکت و پر از درد طولانی تر از این فاکتورها است. فاکتورهای مورد اشاره در یک هفته گذشته جاری بوده. اما در کنار وجود این فاکتورها عدم امنیت شغلی، بیکاری کاهش قدرت خرید، گرانی و فقر، دسته دسته فعالین کارگری، فعالین حقوق کودکان و زنان را دستگیر، و بدلیل مبارزه برای حقوق مناسب و رفاه محاکمه میکنند. جعفر عظیم زاده فعال کارگری را متهم به اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت ملی، اخلال در نظم و آسایش عمومی، بر هم زدن امنیت کشور و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی با مصادیق شرکت در تجمعات غیر قانونی و ارتباط با رسانه های بیگانه و انعکاس لحظه به لحظه اخبار این تجمعات در فضای مجازی محاکمه میکنند! حکم سه و نیم سال زندان برای جمیل محمدی در شعبه ١٥ دادگاه انقلاب توسط قاضی صلواتی به وی ابلاغ شد. بهنام ابراهیم زاده، شاهرخ زمانی، واحد سیده، علی نجاتی، رضا شهابی، محمد جراحی، ابراهیم مددی را در زندان نگه میدارند. شاهراه فقر اما با وجود تمام مصائب و مشکلات و فشارهای روحی روانی ساکت نیست! در ده اسفند موج عظیم صدها هزار نفری معلمین در سراسر کشور برای حقوق مناسب و رفاه، صدای اعتراض را بخیابان آورد. اگر که به اشتباه اسم اعتراض صدها هزار نفری معلمین و پشتیبانی چشمگیر توده مردم را “اعتراض سکوت” نام گذاری کردند، از دید همگان و مردم و جامعه بسیار عیان بود و است اعتراض در خیابان و در ظرفیت صدها هزار نفری رای مردم در خیابان و نه عظیم جامعه به اعتراض به وضعیت کنونی است.