آزاد زمانی گزارشی از همایش کودکان کار و خیابان در سنندج

گزارشی از همایش کودکان کار و خیابان در سنندج
همایشی به مناسبت روز جهانی کودک تحت عنوان ” کودکان کار وخیابان ” روز ٢٤ مهرماه ١٣٩١ در دانشگاه پیام نور سنندج برگزار شد. این همایش توسط “انجمن فرهنگی اجتماعی زنان” فراخوان داده شده بود. دانشجویان، فعالان حقوق کودک، فعالین کارگری شورایی، اساتید دانشگاه و شهروندان دراین همایش شرکت فعال و برجسته ای داشتند. مراسم در چند بخش متنوع: سخنرانی ، ارئه مقالات دررابطه با وضعیت کودکان جهان وایران، ایستگاه نقاشی برای کودکان ، نمایشگاه عکس از کودکان کار و فعالیت های هنری کودکان ومهد کودک ها سازماندهی شده بود که مورد استقبال شرکت کننده گان قرار گرفت.
مجری برنامه های همایش با ابتدا با خوش آمد گویی به شرکت کننده گان همایش را افتتاح کرد . همچنین مجری در حد فاصل سخنرانی ها و برنامه ها باخواندن شعر و دکلمه در رابطه با کودکان شادابی و جذابیت همایش می افزود.
اولین سخنران همایش دبیر انجمن فرهنگی واجتماعی زنان بود که گزارشی درمورد فعالیتهای انجمن به شرکت کننده گان ارائه کردند.همچنین در رابطه با وضعیت کودکان کارگر بحث کردند ومشکلات ومعضلات گریبان گیر آنها را با استناد به آمارها برای شرکت کننده گان در همایش بیان نمودند.
یکی دیگر از دانشجویان درمورد شرایط فلاکت بار زندگی کودکان کار وخیابان را در مقاله اش بیان کرد که مورد تشویق حاضرین قرار گرفت.
سخنرانی دیگر ، در بخشی ازصحبتهایش اظهارکرد که کودکی را از کودکان گرفتن قابل توجیه نیست و آماری از پدیده کودکان کار در آمریکا را به شرکت کنندگان ارائه داد.
یکی دیگر از سخنرانان گفت: “خانواده و خشونت موجود درآن مهمترین بعد زندگی کودکان است که که بیش از هر چیز دیگر آنها را با معضلات و آسیب های جامعه درگیر میکند”.
سخنرانی که کارشناس ارشد رشته روانشناسی بود درمورد نیازهای اساسی کودکان اظهار کرد: حق زندگی با والدین، داشتن اسمی مناسب، آزادی بیان، بهره‌گیری از خدمات بهداشتی، آموزش و پرورش رایگان، حمایت در برابر انجام کار مخرب، امنیت و دوری از سلاح و خشونت و تفریح از مهمترین عناصر برای رفاه نسبی کودکان است.
زنان و دانشجویان رشته های علوم اجتماعی و روانشناسی درمورد حقوق کودکان، تبعیض ونابرابری در عرصه های اجتماعی سیاسی و اقتصادی بحث کردند. ریشه ها وعلل فقر وفلاکت کودکان، تاثیرات بیکاری و گرانی برزندگی کودکان، فقر غذایی و مرگ ومیر کودکان، خشونت و جنگ و تاثیر آن بر زندگی گودکان، کودک آزاری ، تبعیض جنسی ، عدم بهداشت و درمان رایگان در جوامع موجود را مورد تحلیل ، بررسی و نقد قرار دادند.
یکی از زنان در مقاله خود ساختارهای سیاسی و اقتصادی حاکم بر دنیا سرمایه داری را به عنوان منشا نابسامانی ها و تحمیل سختی ورنج بر زندگی کودکان کار وخیابان بحث کردند و مشکلات وضع موجود جامعه را به نقد کشیدند.
یکی دیگر از مقالات به زندگی کودکانی که خانه و خانواده ندارند و کار میکنند و در خیابانها بسرمی برند به مشقات زندگی کودکان کار وخیابان پرداخت. زندگی کارتون خوابها و تکدی گری را در جامعه برای شرکت کننده گان بیان کردند.
در بخشی از سخنرانی یکی از ارایه کننده گان مقالات همایش، در باره تاثیر جنگ و خصومت های نژادی و قومی و عواقبی که این منازعات در جامعه ببار می آورند، یعنی فقر وبیکاری، بی خانمانی، آوارگی و اردوگاههای پناهندگی و تحمیل زندگی تلخ و مرگ بار برکودکان وسایر افراد جامعه بحث کردند و از مردم برای مقابله با چنین پیامدهایی هشدار دادند.
در سالن همایش و محوطه آن پلاکاردها ، تراکت ها یی با مضامین : بجای اسلحه وبمب اسباب بازی بسازید! کودکان قربانیان بی دفاع جنگ خشونت وتحریمها ی اقتصادی ، روز جهانی کودک گرامیباد! هزار کودک افغانی درایران شناسنامه ندارند! و…
همزمان با همایش نمایشگاههای عکس وکاریکاتور با عناوین کودکان کار و خیابان، کودکان و جنگ نیز دایر شد که مورد استقبال بازدید کننده گان قرار گرفت .
سخنرانی ها ومقالات ارائه شده در همایش حاوی مطالباتی بود که شرکت کنندگان بر اهمیت آن تاکید کردند وهمایش با موفقیت عصر روز ٢٤ مهرماه در میان شور وشوق حاضرین و سازماندهنده گان آن به پایان رسید.
آزاد زمانی
٢٤ مهرماه ١٣٩١