نکته اصلی: حوادث کار در ایران، محیط کار قتلگاه کارگران
محمد شکوهی
از سال ١٣٨١ تا ١٣٩٠ بیش از ٩ هزار کارگر در حین کار کشته شده اند!
بر اساس اخبارو گزارشات حکومتی روزانه ٥ کارگر در ایران کشته میشوند!
اخبارو گزارشات منتشر شده از طرف حکومت در مورد آمار حوادث حین کار، تکان دهنده است. خود حکومت اعلام کرده است که روزانه ٥ کارگر در کشور کشته میشوند. بیشترین آمار قربانیان در بخش صنعت راه و ساختمان می باشد. دومین رتبه را صنایع نفت، پتروشیمی و سومین رتبه را معادن وفولاد و آهن، دارا می باشند. علاوه بر حوادث حین کار که رژیم به دلیل آنکه در صنایع و رشته های کلیدی روی میدهد، ناچار میشود اخبارش را اعلام نماید، مرگ های دیگر ناشی از حوادث کار یا در اخبار نمی آینده و یا اگر بیایند، در حاشیه به آنها اشاره میشود. به عبارتی آمار و ارقام حوادث کار در ایران بسیار بیشتر از آن چیزی است که حکومت مجبور به اطلاع رسانی در مورد آن میشود. اینجا به چندین مورد از حوادث کار که در نوع خود فجایع بزرگ کارگری بوده اند، که خود حکومت نتوانسته مخفی نگه دارد، اشاره میشود. بدون شک صدها و بخشا هزاران حادثه حین کار در طول این دوسال گذشته روی داده است که حتی جایی در آمار های حکومتی ندارند. ابتدا آمار کشتار کارگران در یک دهه گذشته با استناد به اخبار و گزراشات حکومتی.
* کشته شدن نزدیک به ١٠ هزارکارگردر یک دهه گذشته در حین کار!
در اقدامی دیگرسازمان پزشکی قانونی رژیم اقدام به بررسی حوادث کار در یک دهه کرده است. براساس این بررسی در ١٠ سال گذشته (١٣٨١ تا ١٣٩٠)، ٩ هزار و ٦٢٥ نفر براثر حوادث کار در کشور جان باختند که بیشترین آن با هزار و ٥٠٧ فوتی در سال ١٣٩٠ و کمترین آن با ٤٦١ فوتی در سال ١٣٨١ ثبت شده است.مرگ و میر حوادث کار از سال ١٣٨١ تا ١٣٨٧ سیر صعودی داشت اما در سال ١٣٨٨ با کاهش این آمار در کشور مواجه بودیم، این در حالی است که مرگ بر اثر حوادث کار در سال ١٣٩٠ نسبت به سال قبل از آن مجدداً افزایش یافت و ١٦.٩ درصد بیشتر شد. یادآوری میشود، مطابق آمارهای موجود به طور متوسط در هر سال ٩٦٣ نفر و روزانه ٢.٧ نفر بر اثر حوادث کار در کشور جان خود را از دست میدهند.
* آمار حوادث حین کار در ٧ ماه گذشته سال ١٣٩١
براساس اخبار و گزارشات سازمان پزشکی قانونی رژیم در ٧ ماهه نخست امسال ١١٠١ نفر در اثر حادثه حین کار جان خود را از دست داده اند.١٥زن در میان کشته شدگان می باشد. طبق این گزارش سقوط از بلندی ٤٥٦ مرد و ٣ زن، رتبه اول حوادث را دارد. اصابت اجسام سخت ٢٣٦ مورد، کمبود اکسیژن ٣٤ مورد، در ردیف های بعدی قرار دارند. با این حساب بیشترین مورد ١٧٧ در شهریور امسال،کمترین مورد ١٠٩ در فروردین ماه می باشد. در مهر ماه بیشترین درصد مرگ ناشی از کار،بیش از ٥٩ درصد بوده است.
دست آخر گزارش آمار حوادث در استانها آمده است: استان تهران با ١٤٠ مورد و استان اصفهان با ٩٤ مرگ در ردیفهای اول ودوم واستانهای خراسان جنوبی و چهار محال بختیاری در ردیف های سوم و چهارم قرار دارند.
* کشته شدن ١٧ کارگردر انفجار کوره فولاد غدیر یزد!
مدیرکل پزشکی قانونی استان یزد پیرامون آمار قرباینان این انفجار روز ٢١ آذر ماه ١٣٩٠ گفته بود: آمار کشته شدگان حادثه انفجار کوره شرکت فولاد غدیر یزد ١٤ نفر بوده است. یک هفته بعد روز ٢٦ آذر ماه این جناب اعلام کرد که تعداد کشته شدگان به ١٧نفر رسیده است. این مقام حکومتی گفته بود که دلیل وقوع حادثه مزبور درحال بررسی است و تاکنون دلیل آن ازسوی مسئولان اعلام نشده است. در همین رابطه مدیرعامل یکی از شرکتهای فولادسازی استان یزد، درباره دلایل احتمالی انفجار گفته است:” این امکان وجود دارد که در بین مواد اولیه ذوب فولاد غدیر یزد مقداری مهمات جنگی غیرقابل استفاده مثل خمپاره و پوکه وجود داشته که از قبل چک نشده بوده و در هنگام کار منفجر شده است”.
لازم به یادآوری است که حکومت یک سال پیش وعده پرداخت خسارت به کارگران را داده بود. در ضمن اعلام کرده بودند که کارفرما و صاحب این کارخانه به دلیل فراهم نکردن وسایل ایمنی در محل کار، تحت بازجویی قرار گرفته است. بعد از گذشت یک سال از این موضوع، حدود یک ماه پیش اعلام شد که پرونده این ماجرا در دادگا در حال بررسی است. هنوز هیچ خبری از محاکمه عاملان این حادثه و وعده پرداخت خسارت به کارگران و خانواده هایشان نیست.
* ریزش معدن زغال سنگ «یال شمالی» طبس ٨ کشته و چندین زخمی به جا گذاشت!
در جریان ریزش معدنی در طبس ٨ کارگر کشته شدند. بنابر اخبار و گزارشات مخابره شده در هنگام انفجار نزدیک به ٤٠ کارگر در معدن در حال کار بوده اند. خود مقامات اعلام کرده اند که جسد هشت کارگر کشته بیرون آورده شده است. بدلیل شدت انفجار و ریزش پی در پی معدن، امر نجات کارگران گیر کرده در معدن، با مشکلاتی روبرو شده است. بنابر این اخبار، اینکه آیا بیش از ٣٠ کارگر که در معدن محبوس شده اند، نجات یافته اند یا نه، هنوز خبری نشده است. در همین حال برخی مقامات اورژانس و بهداشت رژیم احتمال افزایش آمار قربانیان این انفجار را رد نکرده اند.
* در اثر انفجار در پالایشگاه تهران؛ سه نفر سوختند!
در٢٢ تیرماه سال ٩٠ پالایشگاه تهران دچار آتش سوزی بزرگی شد. به گفته مفامات پالایشگاه سه نفر از کارکنان زنده زنده در آتش ناشی از انفجار لوله انتقال مواد سوختی جان باختند. آن موقع مسئولان پالایشگاه اعلام کردند که بدلیل گسترده بودن شعله های آتش سوزی عملیات امداد رسانی به کندی پیش میرود. پیرامون دلایل این انفجار هیچ موقع اطلاع رسانی درست نشد.
* درآتش سوزی پتروشیمی بندرامام خمینی سه نفر کشته و ١٥ نفر مجروح شدند!
در همین رابطه روز١٤ مرداد ٩١ رئیس مرکز فوریتهای پزشکی استان خوزستان اعلام کرد که حال تعدادی از کارگران که دچار سوختگی شدید شده اند، مساعد نیست. طبق معمول علت این آتش سوزی اعلام نشده است.
اینها چندین نمونه از فجایع بزرگ کشتار کارگران در محیط کار می باشد. محیط های کار تبدیل به قتلگاه کارگران شده است. حوادث حین کار و نبود حداقل امکانات ایمنی، جان و زندگی میلیونها کارگر را تهدید می کند. محیط های کار در ایران امن نیستند. حکومت، دولت کارفرمایان و سرمایه داران مسئولان مستقیم این جنایات بر علیه کارگران بوده و مسئول کشتار کارگران در محیط های کار می باشند.