ستون اول،
آمریکا، کوبا، کره شمالی
روز ۲۶ آذر ماه رائول کاسترو و باراک اوباما روسای جمهور کوبا و آمریکا، همزمان طی اطلاعیه ای از پایان خصومت و اعلام عادیسازی روابط دیپلماتیک آمریکا و کوبا خبر دادند. این اطلاعیه پایان “جنگ سرد” بین آمریکا و کوبا را بعد از ۵۳ سال اعلام میکند. کوبا البته به شهادت تاریخ مناقشات سیاسی و نظامی آمریکا و کوبا، پیشقدم قطع این رابطه نبود. کوبا چوب سیاست دوران جنگ سرد و آنتی کمونیسم غرب را میخورد و اعمال سیاست تحریم اقتصادی و مجازات جمعی مردم کوبا توسط دولت آمریکا با این هدف صورت گرفت که نیروهای دست راستی طرفدار پنتاگون دوباره به قدرت برگردند. آمریکا تحمل یک حکومت دست چپی را در بغل گوشش نداشت و ندارد.
کوبا دور خودش دیوار نکشیده بود و طی این سالها یکی از مراکز توریستی جهان بود. کوبا علیه آمریکا دست به عملیات تروریستی نزد درحالیکه همواره تحت فشار اقتصادی و سیاسی و توطئه نیروهای دست راستی کوبائی مورد حمایت آمریکا بود. کوبا حکومتی سوسیالیستی نبود و خود حتی چنین ادعائی نداشت. با اینحال همان درجه از بهداشت و آموزش رایگان و مسکن و تامین اجتماعی که برای شهروندانش در متن تحریم شدید اقتصادی فراهم کرده بود، مانع از شوراندن مردم توسط سفارتخانه های آمریکا و نهادهای کودتاچی شد. رائول کاسترو یک رفرمیست است که کم و بیش همان سیاست همیشگی کوبا را در چهارچوب دنیای امروز پیش میبرد. اما آمریکا، ابر قدرت جهان، نهایتا ناچار شد از تبلیغات هالیوودی و ضد کمونیستی و شیطان سازی اش عقب بنشیند. کوبا همان کوبای دوران فیدل کاسترو است. این آمریکا است که دیگر موقعیت جهانی سابق را ندارد و نگران اینست که کوبا مجددا حیاط خلوت رقبای اقتصادی از جمله روسیه و چین شود. چند نسل مردم در کوبا قربانی فقر و تحریم و اعمال مجازات جمعی آمریکا شدند. با عادیسازی روابط دیپلماتیک و تجاری آمریکا و کوبا، اینبار شمشیر خونین بازار آزاد در کمین مردم کارگر و زحمتکش کوبا نشسته است. کوبا در آستانه راهی است که کشورهای سابق بلوک شرق بعد از پایان جنگ سرد پیمودند.
کره شمالی
گسترش تنش سیاسی بین آمریکا و کره شمالی و تهدیدات جنگی طرفین بار دیگر شبح “جنگ کره” را در اذهان زنده کرده است. حکومت آدمکش خانواده کیم ایل سونگ در کره شمالی براستی دون شان بشریت است. اما حکومت کره شمالی آدمکش تر و مرتجع تر از طالبان در افغانستان و جریانات اسلامی و تروریست مورد حمایت آمریکا نیست. دولت آمریکا که یک گوشه بسیار کوچک از کارنامه اش شکنجه در زندانهای سیا و جاسوسی از شهروندان جهان و نژادپرستی و قتل سیاه پوستان است، نمیتواند به “دیکتاتوری” در کره شمالی فخر بفروشد. واقعیت خشن و زشت حکومت کره شمالی حقانیتی به سیاستهای میلیتاریستی و تروریستی آمریکا نمیدهد. دولت آمریکا نه از سر “حقوق بشر” که اسم رمز توحش اقتصاد بازار آزاد است، بلکه از سر نیاز به یک “اردوی شر” اینبار سراغ کره شمالی رفته است. کره شمالی و دیکتاتوری مسئله آمریکا نیست چون خود آمریکا پرچمدار سرکار آوردن کثیف ترین دیکتاتوریهای خشن اسلامی و نظامی از ایران و آمریکای لاتین تا اقصی نقاط جهان است. مسئله آمریکا نیاز به یک میدان جنگ و نبرد جدید در رقابتهای جهانی از جمله با چین است که طی این سالها همواره از کره شمالی حمایت کرده است. در این میان مردم کارگر و زحمتکش کره شمالی در منگنه این سیاستهای ارتجاعی باید گوشت دم توپ رقابتهای وحشیانه بورژواهای ریز و درشت شوند. *
سردبیر.