متن پیاده شده مصاحبه رادیو پرتو با اسماعیل ویسی- مقا ومت مردم کوبانی دفاع از حق حیات، آزادی خواهی و انسانیت است
هیمن خاکی: اسماعیل ویسی ، مدتی است مردم جامعه جهانی می دانند که کوبانی با زن و مرد و تمام جوانهاش در تقابل با یورش جریان فوق ارتجاعی داعش، به مقاومت برخواسته و مقاومت می کنند. روزهای اول مقاومت مردم کوبانی در برابریورش ارتجاع اسلامی، جامعه جهانی گوشش را کر کرده بود به این فکر که کوبانی به زانو در خواهد آمد. اما، خوشبختانه این چنین نشد. و مشخص شد کوبانی تا آخرین لحظات می ایستد و مقاومت می کند و خوشبختانه تا همین الان هم مقاومت می کند. در ابتدا می خواهم از شما بپرسم که این مقاومت زنان و مردان کوبانی در برابر جریان فوق ارتجاعی مانند داعش چه تاثیری توانسته بر اوضاع جهانی و مخصوصا مبارزات مردم و علی الخصوص مبارزات مردم آزادیخواه و برابری طلب در سطح منطقه و کلا جهان داشته باشد ؟
اسماعیل ویسی: یک نکته مشخصی که همانطور شما هم به آن اشاره کردید مقاومت مردم مبارز کوبانی در تقابل با یورش ارتجاع اسلامی داعش، مقاومتی است به طور قطع بر حق و در دفاع از حق حیات، آزادی، انسانیت و زندگی ای شاد و آزاد می باشد. این مقاومت انسانی در دفاع از حق حیات و انسانیت در سطح دنیا باعث شد حمایت و همبستگی صف آزادیخواهی را به دنبال بیاورد. عملا تقابل جدی صف آزادیخواهی مردم متمدن و پیشرو با جنایات ارتجاع اسلامی و همچنین در محکوم کردن حمایت دولت های ارتجاعی چون ترکیه، سعودیه و قطر که به طور مشخص در زمینه های متفاوت از لحاظ تسلیحاتی، لجستیکی، مالی، پزشکی و در هر زمینه ای که برایشان ممکن بوده است این جریان فوق ارتجاعی را تقویت کرده انند را به دنبال داشت. مقاومت توده ای مردم کوبانی در چنین شرایطی در ابعاد جهانی در یک گوشه ای از دنیا که یک شهر، یکپارچه در تقابل با ارتجاع به مقاومت بر می خیزد، ارتجاعی که با تمامی امکاناتش می خواست مردم آنجا را چون مردم زحمتکش شنگال قتل عام کند و زنان و کودکانشان را به بردگی بگیرد و در بازار به عنوان برده جنسی به فروش برساند این مقاومت یک مقاومت واقعی و تحسین برانگیز است و تاثیرات بسیار مثبتی را بر صف آزادیخواهی در سطح منطقه و در سطح جهانی به ویژه در منطقه خاورمیانه گذاشته است و به طور واقعی صف ارتجاع را در منطقه نیز به مخاطره انداخته است چون این عملکرد و این الگوی مقومت و اراده ای را که مردم در دفاع از زندگی خودشان از انسانیت، آزادی و از رقم زدن آینده بهتری در منطقه که به دست داده اند ، کل ارتجاع را در منطقه به لرزه در آورده است و خوشبختانه حمایت صف آزادی خواهی را در منطقه به دنبال خودش کشیده است و این تاثیرات مثبت و منفی به نوعی باعث شد که در اول نوامبر برابر با 10 آبان 1393 در سطح دنیا در یک صف واحد و متحد در اکثر شهرهای دنیا از آمریکای شمالی تا استرالیا، هرات، کابل، سنندج و تا کشورهای اروپای مرکزی و اسکاندیناوی مردم به فراخوان 130 شخصیت آزادیخواه در دفاع از مقاومت مردم کوبانی به میدان بیایند و اخطار جدی و واقعی را به صف ارتجاع بخصوص ارتجاع اسلامی در منطقه اعلام بکنند که آزادی خواهی و برابری طلبی و مقاومت مردمی قابل تحسین است و ما از این مقاومت مردم مبارز کوبانی دفاع خواهیم کرد و نخواهیم گذاشت ارتجاع اسلامی، داعش یا هر نوع ارتجاعی مردم شهر را قتل عام بکنند.
هیمن خاکی : روز جهانی دفاع از کوبانی به وجود آمد و همچنان که خوتان به آن اشاره کردید خوشبختانه در سرتاسر جهان به این مسئله پاسخ دادند و مردم در حمایت از صف آزادیخواهی در برابر ارتجاع به میدان آمدند؟ این روز و این حمایت گسترده چه تاثیراتی در مبارزه زنان و مردان کوبانی گذاشته است؟
اسماعیل ویسی: به طور واقعی آن چه که می شود به طور ملموس و محسوس مشاهده و حتی تاکید کرد. بدون شک از این حمایت و همبستگی روحیه گرفته اند و تاثیرات بسیار مثبتی داشته است که مقاومتشان عملا یک صف متحد ازادیخواهانه را با مبارزات شان در سطح دنیا بدنبال آورده است. از لحاظ روحی تاثیراتی مثبتی داشته است و میتوان تاکید کرد بر تصمیم و اراده مقاومت پیگیرانه شان، بسیار مؤثر بوده است. حتی مقاومت مردمی کوبانی که دو ماه از آن گذشته است یک صف بندی را در منطقه به وجود بیاورد و یک سری توازن قوایی را به دول و جریانات حاکم، که در منطقه هستند، تحمیل کنند. اگر بخواهم دو نمونه را بیاورم و مقایسه کنم برخورد دولت ترکیه و همبستگی جهانی در رابطه با مقاومت مردم کوبانی، بهتر می توان به اهمیت این مقاومت پی برد، اشاره بکنم.
دولت ترکیه با فراخواندن و گسیل جریانات ارتجاع اسلامی و نیروهای امنیتی- انتظامی اش، به سرکوب مردم معترض به دولت ترکیه در حمایتش از ارتجاع داعش و حمایت کنندگان از مقاومت کوبانی پرداخت و حدود چهل، چهل و پنج نفر از مردم مبارز و معترض را قتل عام کردند و حدودا چند هفته قبل “رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه ” در یکی اردوگاه های جنگ زدگان مردم کوبانی که، حتما یکی از افراد خانواده شان، فرزندانشان در جبهه جنگ در تقابل با ارتجاع می جنگیدند.
چرندیاتی تحت عنوان سخنرانی که بیان آرزوهای ناسیونال- اسلامی اش بود، ایراد کرد که گویا دولت ترکیه پیروز شده است و به آرزوهای ضد انسانی اش رسیده است، سقوط کوبانی را اعلام کرد و از لحاظ روحی، روانی فشاری را بر مردمی که اجبارا آنها را جمع کرده بودند تا به پرت و پلا گوئیش، گوش دهند.
قطعا جهت سخنرانی آگاهانه هدفش تضعیف روحیه مقاومت مردم کوبانی بود و انعکاس این چرندیات ” اردوغان ” نسبت به آن کسانی که داخل شهر کوبانی در منطقه با فداکاری و از خودگذشتگی که در برابر ارتجاع مقاومت می کردند تاثیرات منفی می گذاشت ، ولی خوشبختانه کوبانی به مقاومت و مبارزه خود ادامه داده است. و تاکنون آرزوهای ارتجاعی جریان فاشیستی- اسلامی حاکم در ترکیه به باد رفته است.
زیرا استراتژی سیاسی ای که ترکیه برای خود تعیین کرده بود که، با درهم شکسته شدن این مقاومت، به نوعی می خواست مشکلات و معضلات کردستان ” معضل مسئله کرد ” در ترکیه را به ور طه فراموشی بسپارد و سیاست های ضد انسانی و فوق ناسیونالیستی در واقع فاشیستی مذهبی خود را به آنها تحمیل کند و تا آنجا که ممکن است به مردم فشار بیاورد و صدای اعتراض و آزادیخواهی را نه تنها در کردستان، بلکه در سرتاسر ترکیه را، خاموش کند. ولی مقاومت مردم تاثیرات مثبتی را بر جای گذاشته است. در راستای شکست این استراتزی سیاسی است که اردوغان در سفر به فرانسه و کشورهای بالتیک، لیتونی، لیتوانی و استونی، با عصابانیت در صحبت هایش می گوید “من نمی دانم چرا در دنیا از کوبانی دفاع می کنند، کوبانی یک شهر بسیار کوچکی است این چه استراتژی ای است؟. توازن قوا و حمایتی که در صف آزادی خواهی از مقاومت مردم مبارز کوبانی به دولت ترکیه تحمیل شد در روز اول نوامبر نیز در فرانسه در ملافات با ” جمهور فرانسه، فرانسوا ولاند ” و در مصاحبه مطبوعاتی چنین صحبت کرد من نمیفهمم چرا مردم جهان از مردم کوبانی حمایت می کنند. که عملا چیزی جز شکست استراتژی سیاسی دولت ترکیه نمی باشد.
نتیجه همین صف بندی نیز عملا، ارسال نیرو و کمک های نظامی، تسلیحاتی از حکومت اقلیم کردستان برای کمک به مردم مقاوم کوبانی هم به حکومت اقلیم کردستان به نوعی و هم به حکومت ترکیه تحمیل شد. این تاثیراتی مثبتی بود که به طور روشن و مشخص استراتژی سیاسی که دولت ترکیه و ارتجاع در منطقه دیده بود به شکست کشیده شد. مقاومت و مبارزه مردم کوبانی در برابر ارتجاع، تجاربی را برای کل منطقه خاورمیانه به ویژه برای صف آزادیخواهی و برابری طلب در کردستان ایران و عراق و حتی در کل دنیا تا کنون به ارمغان آورده است.
هیمن خاکی: همچنان که خودتان در صحبت هایتان اشاره کردید، این مبارزه، حمایتی در سطح جهانی را فراهم کرد و به ما این را نشان داد در هر جای دنیا اگر مردمی بخواهند برای خودشان بجنگند و بخواهند حق حیات و زندگی خودشان را داشته باشند در جای جای دنیا مردمانی وجود دارند که با تمام وجودشان حمایت کنند و این شیوه صف بندی، سطح جهانی را تغییر داد و ما دیدیم متعاقبا بعد از اینکه حمایت شد همچنان که اشاره نمودید چه در ترکیه، چه در ایران در اول نوامبر2014- 10 آبانماه 1393، روز جهانی دفاع از کوبانی دولت جمهوری اسلامی، داعشی که سی و پنج سال در ایران روی کار است به مردم مبارز شهر سنندج که با همبستگی جهانی همگام شده بودند، یورش برد و حتی کسانی را دستگیر کرد و با وثیقه های سنگین آنان را آزاد کرد. این سوال را جلوی ما قرار می دهد که واقعا نیروی ارتجاعی مانند جمهوری اسلامی وقتی مردم در سنندج یا در شهرهای دیگر مرگ بر داعش، مرگ بر ارتجاع را سر دادند. چرا یورش بردند و کسانی را دستگیر کردند؟ این دو تا نیرو در کجا به همدیگر ربط پیدا می کنند؟
اسماعیل ویسی: بعدا به طور کنکرت و مشخص به این سوال جواب میدم. در صحبت هایم اشاره کردم که، مقاومت مردم کوبانی باعث شد که صف آزادیخواهی تقویت و صف ارتجاع رو درهم بشکند. زمانی که مردم قبل از اول نوامبر در شهرهای ارومیه، دانشگاه تبریز، همدان، روانسر، جوانرو، بوکان، سقز، مهاباد، کرمانشاه و در تهران مقابل دانشگاه پلی تکنیک رفتند و شعارهای ” مرگ بر ارتجاع و مرگ بر داعش ” را سر دادند به طور واقعی مستقیما سینه جمهوری اسلامی را نشانه گرفتند. جمهوری اسلامی نسبت به این قضیه واقف بود. به همین خاطر موقعی که می بینیم در روزهای اولی که جریان داعش در عراق به موصل و کوبانی حمله کرد جریان فوق ارتجاعی سلفی در شهرهای کردستان که در حمایت حکومت اسلامی ایران هستند در سنندج به خیابان ریختند و در روز روشن قمه کشیدند و مردم سنندج را تهدید به کشت و کشتار کردند ولی مردم و صف آزادیخواهی در جواب تهدید آنها به تقابل برخواست و آنها را به عقب کشاندند و جمهوری اسلامی نسبت به این قضیه صف آزادیخواهی را در شهرهای کردستان مخصوصا در شهر سنندج نشانه گرفت.
بطور موجز در جواب سوال شما باید بگویم. رژیم اسلامی در ایران و داعش متغلق به جنبش ارتجاع اسلامی هستند و از لحاظ مبانی اساسی عقیدتی بر مبنای قوانین قرآنی و شریعت اسلامی یکی هستند با تفاوت خرافات شریعت تسنن و تشیع. ولی اساسا هر دو ” زن ستیز، ضد انسان، ضد آزادیخواهی و برابری، ضد شادی، برسمیت نشناختن هرگونه حق و حقوق انسانی- اجتماعی انسانها و ضد آنچه که برای بشریت مثبت ” هست، می باشند. در واقع هیچگونه تفاوتی با همدیگر ندارند!
برای اینکه تاثیرات مثبت این مقاومت بر صف آزادیخواهی و به فغان آوردن ارتجاع اسلامی در منطقه ملموس تر بشود باید اینجا به قوانینی ویژه ای که در روز اول نوامبر، قوانین اساسی که ویژه حق و حقوق زنان است در کانتون جزیره در یکی از همان کانتون های سه گانه در کردستان سوریه به شماره 22 در بیست و هفتمین نشست شان به رهبری کانتون هدیه علی یوسف و حمید دهام العاصی تصویب و امضا شد. به طور واقعی امضا این قانون و پخش این قانون در کانتون جزیره قابل اجراست من چند نکته را با یک مقدمه طولانی و اصول اساسی که در این مصوبه وجود دارد را برایتان می خوانم. که چرا صف ارتجاع به هراسان آمده است. اما لازم است که تاکیدی بکنم که، قطعا از منظر ما کمونیستها ملاحظاتی براین قوانین هست. اما، در کلیت خود این قوانین مصوباتی پیشرو، مدرن وآزادیخواهانه در دفاع از حق و حقوق انسانی- اجتماعی، زنان، دختران و کودکان در تمامی زمینه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی میباشد که بر علیه سنن عقب مانده اجتماعی و مرد سالاری، دردفاع از برابری زن و مرد است.
در مقدمه تاکید می کند … از آن جایی که تضمین آزادی زن، حقوق و اهداف پایه ای برای خود مدیریتی دمکراتیک است باید به تمام مسائل مهم زنان در جامعه و رفع کمبودهای آن در تمام زمینه ها و تامین امنیت و آسایش برای زنان و دفاع آن در مقابل آزار و خشونت است بپردازد و حق قانونیشان را تضمین کند. برای این منظور ما تصمیم به تدوین مجموعه ای اصول اساسی، مقررات عمومی ویژه زنان و متضمن برابری عملی در راستای ایجاد یک جامعه آزاد و دمکراتیک اکولوژیک گرفتیم.
اصول اساسی:
1- مبارزه با ذهنیت استبدادی ارتجاعی در جامعه وظیفه تمامی افراد در مناطق خودمدیریتی دموکراتیک است. 2- برابری زن و مرد در تمام حوزه های زندگی شخصی و عمومی. 3- حق اجرا و انتخاب در تمامی مناصب برای زنان. 4- التزام به اصل مدیریت مشارکتی در تمامی نهادها. 5-حق زنان برای تشکیل سازمان های سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و سازمان دفاع مشروع و هر سازمان ویژه دیگری که قرارداد اجتماعی را نقض نکند. 6- حضور یک نماینده از نهاد زنان و نهاد حقوق بشر به عنوان ناظر بر بحث قوانین صادره در شرایط ویژه در شورای قانونگذاری، با دعوت قبلی از سوی شورا. 7- صدور قوانین ویژه زنان در شورای قانون گذاری خواست زن را عین اعتبار قرار میدهد. 8- برابری زن و مرد در دستمزد و پرداخت حقوق. 9- برابری شهادت زن و شهادت مرد از نظر ارزش قانونی. 10- ممنوعیت ازدواج دختر بدون رضایت شخصی اش. 11- الغاء مهریه به عنوان ارزشگذاری مادی با هدف تملک زن، و جایگزین کردن آن با مشارکت دو طرف برای تامین زندگی مشترک. 12- قانونمند کردن ازدواج شهروندان 13- ممنوعیت چند همسری 14- حق تقاضای طلاق برای هر دو طرف و غیر مجاز شمردن طلاق با خواست تنها یک طرف. 15- برابری زن و مرد در تمامی مسائل ارثی 16- ممنوعیت ختنه دختران و ازدواج با اطفال- زیر هجده سال بر اساس قوانین حقوق کودک- و ازدواج بدل از دیه. 17- قتل ناموسی جرم قلمداد می شود و جزای کامل بر ارکان مادی و معنوی و قانونی برای آن در نظر گرفته شده و مرتکب آن با مجازات های در نظر گرفته شده برای قتل عمد در قانون جزایی مجازات خواهد شد. 18- اعمال مجازات شدید و برابر برای مرتکب خیانت در ازدواج برای طرفین . 19- خرید و فروش زنان و کودکان در تمامی اشکالش جرم محسوب شده و مجازات بسیار شدید برای مجرم در پی خواهد داشت ؛ کلیه اشکال خرید و فروش مشمول قانون خواهند بود( استثمار جنسی – کارکودکان – قاچاق اعضاء بدن) 20- ممنوعیت خشونت و تبعیض بر علیه زنان، و تبعیض بر علیه زنان به عنوان عمل خلاف قانون تحت پیگرد قرار می گیرد و مبارزه با کلیه اشکال خشونت و تبعیض از طریق توسعه ساز و کارهای قانونی، و خدمات حفاظت از برابری وپیشگیری از خشونت و درمان قربانیان خشونت وظیفه اداره خودمدیریتی دموکراتیک است. 21- تضمین حقوق کودکان و حمایت آنها در برابر تمامی اشکال خشونت و استثمار وظیفه اداره خودمدیریتی دموکراتیک است. و …
و در ادامه یک احکام اساسی در رابطه با کودکان وجود دارد. این قوانینی که من اینجا خواندم یک قوانین کاملا آزادی خواهانه، برابری طلبانه و قوانین پیشرفته کشورهای دنیا در رابطه با زن و کودک برابر می کند. چنین شرایطی است که ارتجاع را در منطقه به تقابل واداشته و در جایی مثل سنندج در 10 آبان مطابق با یک نوامبر 2014 در روز همبستگی جهانی با مردم کوبانی، مردم سنندج همگام میشوند و در مقابل نیروهای سرکوب گر داعش حاکم بر ایران به شیوه های متفاوت معترضین را مورد تعرض قرار می دهند و با گاز اشک آور ده ها نفر را مصدوم می کنند و معترضین را بازداشت و زندانی کرده و با قرار وثیقه های بسیار سنگین از 5 میلیون تا 25 میلیون تومان آن هم بعد از اعتراض و فشارهایی که خانواده ها و مردم به آنها میاورند آنان را آزاد می کنند. تنها جرم معترضین تقابل با ارتجاع و در دفاع از قوانینی که در این جا بیان کردم و در دفاع از آزادی خواهی، برابرای طلبی و در محکوم کردن جنایات ارتجاع اسلامی در منطقه بوده است. جمهوری اسلامی بر علیه کل تمامی این قوانین است، حکومتی که دختر بچه ای 9 ساله را مجبور به ازدواج میکند، زن در جامعه ایران به طور کلی دارای هیچ نوع حق و حقوق اجتماعی نیست و شب و روز رسما زنان را تحقیر می کند.
در دو هفته اخیر بود که به عده ای از زنان در شهر اصفهان اسید پاشیدند و متعاقبا اعتراضاتی در ایران در این رابطه صورت گرفت و در مقابل جمهوری اسلامی در پی سرکوب این اعتراضات بر آمد و نوع برخورد رژیم با این نوع اعترضات نفسا خفه کردن صدای آزادی خواهی و برابری طلبی است.
هیمن خاکی : در اوضاع و احوالی که شما اشاره کردید و شرایط ویژه منطقه برای دفاع از کوبانی چه باید کرد؟
اسماعیل ویسی: در اینجا یک مسئله مشخصی وجود دارد، در تقابل با هر نوع ارتجاع قومی – مذهبی در منطقه ممکن است یک سری افراد یا جریانان مرتجعی پیدا شوند در تقابل با داعش حاکم بر ایران که بر اساس شریعت تشیع شکل گرفته است بخواهند به نوعی از این سواستفاده کنند و آلترناتیو جمهوری اسلامی به نوعی سلفی گری ” سنی گری ” داعش را تبلیغ کنند. هر چند که مذهب در کردستان به طور واقعی فاقد ریشه های اجتماعی است و با توجه به این که جمهوری اسلامی بعد از 35 سال کشت و کشتار، میلیتاریزه کردن، بگیر و ببند در جامعه کردستان، با تمام این اوصاف جمهوری اسلامی نتوانست جامعه کردستان را از لحاظ سیاسی- اجتماعی تسخیر کند خود نیز به این مسئله واقف است ولی این را باید چون یک اخطار جدی به هر نوع ارتجاع در جامعه کردستان داد که کردستان جای ارتجاع نیست و مردم هم در آکسیون هایشان این شعار را دادند که کردستان جای ارتجاع نیست، این شعار یک زنگ خطر مشخصی برای ارتجاع است، منتها جدا از این مسائل جامعه هم واکسیوناسیونه نیست. در تقابل با این جریانات ارتجاعی جامعه باید سازمان پیدا کند چون آنها سازمان یافته به میدان می آیند جمهوری اسلامی، ارتجاع سازمانیافته است و مردم آزادیخواه در شهرهای کردستان مخصوصا رهبران عملی، توده ای، فعالین سیاسی، اجتماعی در جامعه کردستان باید خودشان را سازمان بدهند و سازماندهی کنند. از هم اکنون باید آگاه و هوشیار باشند. فضای آزادیخواهی جامعه را علیه هر نوع ارتجاع قومی مذهبی بسیج کنند و باید سریعا و بدون فوت وقت عمل کنند. تقابل با هر نوع ارتجاع مذهبی را نباید به فردا موکول کنند. در این راستا لازم است :
محافل رهبران عملی، توده ای، اجتماعی و انسان های آزادیخواه و مدافعین برابری طلب در جاهایی مانند کردستان که زمینه اجتماعیش هم موجود است. 1- در محلات خود را سازماهی کرده و متشکل شوند و کنترل محلات را در دست بگیرند و از ابراز وجود هر گونه مزاحمت این جریانات فوق ارتجاعی برای زندگی مردم که در محلات باعث مخل نظم می شوند جلوگیری کنند 2 – یک شبکه وسیعی از سازماندهی گروه های پیشرو و آزادیخواه در سطح شهر، شهرهای کردستان به ویژه در محلات باید تشکیل بدهند، تبادل اطلاعات و همفکری کنند، با همدیگر ارتباط داشته باشند و در تقابل با هر نوع حرکت ارتجاعی سریعا چون پیکری واحد عکس العمل نشان دهند و به خیابان و کوچه بریزند و مانع ابراز وجودشان بشوند. 3- در رابطه با سازماندهی این نیروها در تقابل با این وضعیت باید مسلح شوند، چون ارتجاع در نهایت قصاوت با هر شیوه ای که برایش ممکن باشد دست به کشت و کشتار می زند تنها راهش این است که جدا از مسئله سازماندهی در محلات باید واحدهای گارد آزادی را تشکیل دهند و چون شبکه ای به هم بافته عمل کنند زیرا واحدهای گارد آزادی در دفاع از یک آینده بهتر در دفاع از مدنیت جامعه، در دفاع از آزادی خواهی و انسانیت، در تقابل با هر نوع ارتجاع قومی، مذهبی است. و به طور مشخص واحد های گارد آزادی را تشکیل دهند و شبکه وسیعی را به وجود بیاورند. در این شرایط اولین کاری که لازم است انجام دهند جوانان به ویژه جوانان مبارزه باید به این وضعیت واقف باشند و به صفوف گارد آزادی بپیوندند. ارگان اقتدار توده ای در دفاع از تامین امنیت و انسانیت جامعه تقویت و تضمین کنند.
در این رابطه نکته اخری که به نظر من لازم است، جایی مانند کردستان که زمینه سیاسی، اجتماعی و سازماندهی را داراست در هر کدام از شهرهای کردستان محافلی که به هم وابسته هستند از رهبران عملی، کارگری تا رهبران عملی توده ای و فعالین سیاسی، اجتماعی زنان مبارز و جوانان مبارز با همدیگر مرتبط هستند ارتباط دارند و سعی شان بر این باشد که در ابعاد گسترده تر با همدیگر مرتبط شوند با همدیگر تماس داشته باشند و هدفمند، سازمانیافته برنامه ریزی کنند. در کل جامعه کردستان باید به تحرک در آید تا بتوانند در تقابل با ارتجاع بایستند. در روز حمایت از کوبانی به دلیل عدم این نوع همبستگی در جامعه کردستان متاسفانه فقط شهر سنندج با این همبستگی جهانی همراه شدند. این یک ضعف جدی و اساسی است که این عدم سازماندهی در جامعه کردستان وجود دارد این دست رهبران عملی کارگری، آزادیخواهان و فعالیت سیاسی و مبارز و محافلی که به طور واقعی در شهرهای متفاوت کردستان وجود دارد و زمینه تاریخی آن هم وجود دارد را می بوسد و چون مانند سال های قبل در مراسم های ماه مه ، روز جهانی دفاع از حقوق کودک ، فستیوال های آدم برفی، 8 مارس همچون حرکاتی را به طور هدفمند سازمانیافته در ابعاد سراسری کردستان انجام دادند و این کار ممکن است و گفتم این دست محافل رهبران عملی که وجود دارد را می بوسد باید با همدیگر ارتباط بگیرند مثل یک شبکه وسیع در جامعه کردستان به همدیگر ربط پیدا کنند در آن واحد در تقابل با هر نوع حرکت ارتجاعی در دفاع از آزادیخواهی و برابری طلبی چون پیکری واحد به خیابان ها بریزند و ارتجاع را به عقب برانند. این نکات به عنوان راهکار عملی لازم است که دنبال شود و خودشان را سازمان دهند این تنها راه اصلی است که میتواند ارتجاع را وادار به عقب نشینی بکند و صف آزادی خواهی و برابر طلبی را تقویت بکند.
در آخر لازم است تاکیدی بکنم که این وضعیت مقاومت کوبانی و همبستگی جهانی با، بر مسئله کرد در ترکیه تاثیرات مثبتی را داشته است و اکنون می توان گفت که در بعد دیگری در ابعاد جهانی قرار دارد. که فعلا مورد بحث این مصاحبه نیست، می توان جداگانه آنرا مورد بررسی قرار داد “
آبانماه 1393- نوامبر2014
با سپاس از رفیق هه ساره ابراهیمی که متن مصاحبه را پیاده نمود!
***
متن ترجمه شده قوانین:
مقدمه: نظر به آسیب پذیری زنان در جوامع ما از طریق القاء مفاهیم مردانگی بربسیاری از معضلات سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و روانی، و ظلم و ستم و به حاشیه راندگی و عقب ماندگی و محرومیت از حقوقی که این واقعیت به زن تحمیل می کند، علاوه بر میراث سنتی، که مانع از پیشرفت زنان و سدی برای آرمان آینده ای بهتربرای زنان است، و وجود قوانین و مصوبات عاملین استبداد- بر علیه زنان- که گواه عمیقی ست بروجود و ادامه مبارزه زنان برای رسیدن به حقوقشان، و در عین حال بازتاب می دهد که نفی آن -بی عدالتی- نه تنها وظیفه زنان بلکه وظیفه کل جامعه است، همچون طلاق با خواست یک طرف، ازدواج اجباری و چند همسری و مسائل بی شماری از این دست که فشار و لطمات آن تا به امروز وجود دارد؛ باور ما به اهمیت نقش زن در خانواده است که هسته اساسی جامعه را تشکیل می دهد و همانا آزادی زن شرط اساسی ایجاد خانواده دموکراتیک و جامعه ی آزاد خواهد بود ، و همچنان مبنای اداره هر سطح جامعه از تقویت نقش زن و مشارکتش در ساختن و پیشرفت آن جامعه محقق می شود؛ بنابراین همانا زنان به مبارزه تا دستیابی به ضمانت موکد قانونی برای حفظ کرامت و به دست آوردن آزادی و حق بر خود و فرزندانشان ادامه خواهند داد و پس از این در حاشیه ماندن را نخواهند پذیرفت. و جنبش آزادی زنان ضرورتی برای مقابله با تمامی اشکال عقب ماندگی و خشونت و جنایت است.
و از آنجا که تضمین آزادی زن و حقوقش از اهداف پایه ای برای خودمدیریتی دموکراتیک است، باید به تمام مسائل مهم زنان در جامعه و رفع کمبود های آن در تمام زمینه ها و تامین امنیت و آسایش برای زنان و دفاع از زنان در مقابل آزار و خشونت بپردازد و حقوق قانونیشان را تضمین کند.
برای این منظور، ما تصمیم به تدوین مجموعه اصول اساسی و مقررات عمومی ویژه زنان، متضمن برابری عملی در راستای ایجاد یک جامعه آزاد دموکراتیک-اکولوژیک گرفتیم.
اصول اساسی
1- مبارزه با ذهنیت استبدادی ارتجاعی در جامعه وظیفه تمامی افراد در مناطق خودمدیریتی دموکراتیک است.
2- برابری زن و مرد در تمام حوزه های زندگی شخصی و عمومی.
3- حق اجرا و انتخاب در تمامی مناصب برای زنان.
4- التزام به اصل مدیریت مشارکتی در تمامی نهادها.
5-حق زنان برای تشکیل سازمان های سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی و سازمان دفاع مشروع و هر سازمان ویژه دیگری که قرارداد اجتماعی را نقض نکند.
6- حضور یک نماینده از نهاد زنان و نهاد حقوق بشر به عنوان ناظر بر بحث قوانین صادره در شرایط ویژه در شورای قانونگذاری، با دعوت قبلی از سوی شورا.
7- صدور قوانین ویژه زنان در شورای قانون گذاری خواست زن را عین اعتبار قرار میدهد.
8- برابری زن و مرد در دستمزد و پرداخت حقوق.
9- برابری شهادت زن و شهادت مرد از نظر ارزش قانونی.
10- ممنوعیت ازدواج دختر بدون رضایت شخصی اش.
11- الغاء مهریه به عنوان ارزشگذاری مادی با هدف تملک زن، و جایگزین کردن آن با مشارکت دو طرف برای تامین زندگی مشترک.
12- قانونمند کردن ازدواج شهروندان
13- ممنوعیت چند همسری
14- حق تقاضای طلاق برای هر دو طرف و غیر مجاز شمردن طلاق با خواست تنها یک طرف.
15- برابری زن و مرد در تمامی مسائل ارثی
16- ممنوعیت ختنه دختران و ازدواج با اطفال- زیر هجده سال بر اساس قوانین حقوق کودک- و ازدواج بدل از دیه.
17- قتل ناموسی جرم قلمداد می شود و جزای کامل بر ارکان مادی و معنوی و قانونی برای آن در نظر گرفته شده و مرتکب آن با مجازات های در نظر گرفته شده برای قتل عمد در قانون جزایی مجازات خواهد شد.
18- اعمال مجازات شدید و برابر برای مرتکب خیانت در ازدواج برای طرفین .
19- خرید و فروش زنان و کودکان در تمامی اشکالش جرم محسوب شده و مجازات بسیار شدید برای مجرم در پی خواهد داشت ؛ کلیه اشکال خرید و فروش مشمول قانون خواهند بود( استثمار جنسی – کارکودکان – قاچاق اعضاء بدن)
20- ممنوعیت خشونت و تبعیض بر علیه زنان، و تبعیض بر علیه زنان به عنوان عمل خلاف قانون تحت پیگرد قرار می گیرد و مبارزه با کلیه اشکال خشونت و تبعیض از طریق توسعه ساز و کارهای قانونی، و خدمات حفاظت از برابری وپیشگیری از خشونت و درمان قربانیان خشونت وظیفه اداره خودمدیریتی دموکراتیک است.
21- تضمین حقوق کودکان و حمایت آنها در برابر تمامی اشکال خشونت و استثمار وظیفه اداره خودمدیریتی دموکراتیک است.
احکام اساسی
22- تامین برابری حقوقی زن و مرد، ویژه قوانین جنسیتی
23- نهاد رهبری، خود مدیریت دمکراتیک موظف است که بیمه های درمانی و اجتماعی را برای آحاد، افراد و خانواده ها بویژه کودکان و زنان تامین کند، نهاد رهبری همچنین موظف است پایه های اولیه تامین زندگی انساسی، آزاد و ابرومندانه را برای زنان تنها ” که از همسرانشان جدا شده اند” و زنان مسن ” سالمندان ” تامین کند.
24- ازواج دختران زیر 18 سال ممنوع میباشد.
25- زنان حق سرپرستی کودک ” حق حضانت کودکان ” را، تا سن 15 سالگی دارند، صرفنظر از اینکه مادر ازدواج مجدد کرده باشد یا نه. بعد از15 سالگی حق انتخاب با فرزند می باشد. والدین موظف به تامین زندگی کودکانشان هستند، تا زمانی که انان توان و امکان اداره زندگی خود را بطور مستقل داشته باشند.
26- کودکان زیر سن 15 سال هنگام سفر، باید اجازه والدین را داشته باشند.
27- هنگام بررسی پرونده ویژه زنان و خانواده در دادگاه، باید نماینده نهاد مرکز زنان، حضور داشته باشد. اظهار نظر وی مشورتی است و اجرای آن الزامی نیست. .
28- زنان حق برخورداری از حقوق ماهیانه در زمان بارداری را دارند. این حق شامل سه بار بارداری (3 فرزند) خواهد بود.
29- زنان هنگام جدائی ” طلاق ” حق تصرف تمامی دارایی منقول ” طلا و جواهرات و ما به ازای نقدی این اموال را دارند. چه این اموال در اختیار خود زنان باشد باشد چه از طرف همسر فروخته شده باشد
30- نهاد اداره کننده خود مدیریت دمکراتیک موطف به ایجاد محل امن برای زنان حامله ای که مورد خشونت قرار گرفته اند میباشد. همچنین این نهاد مسئولیت ایجاد شیرخوارگاه، و تامین کلیه امکانات لازم برای انان می باشد.
این قوانین بعد از پخش، اجرائی خواهد، شد.
1 نوامبر 2014 – رؤسای نهاد رهبری کانتون جزیره : هدیه علی یوسف – حمید دهام العاصی
***