خانم شیرین عبادی حقیقت ندارد
جمال کمانگر
هر سال به مناسبت ۲۵ نوامبر، روز جهانی منع خشونت علیه زنان فعالیتهایی برای شناساندن ریشه خشنوت علیه زنان و نحوه مبارزه با آن توسط فعالین این عرصه که عمدتا زنان هستند توجه میدیا را به خود جلب میکند. شخصا از هر تلاشی در زمینه بهبود وضعیت زنان استقبال میکنم. اما در عین حال نباید اجازه داد ریشه خشونت علیه زنان را پرده پوشی کنند. در یک یاداشت کوتاه امکان پرداختن به اشکال گوناگون فرودستی زن نیست. کافی است تاکید شود که باید ریشه فرودستی زن و خشونت را در مناسبات تولیدی حاکم جستجو است. جواب درست، مستلزم طرح درست صورت مسئله است.
شیرین عبادی در نشست ۲۵ نوامبر لاهه (هلند) موسوم به “بدون زن، صلح نیست” اعلام کرد: “اسلام برای زنان احترام قائل است.” عبادی در ادامه گفت: “برای مقابله با بنیادگرایانی که با سوء استفاده از نام اسلام حقوق زن را پایمال میکنند، باید قرائت جدیدی از اسلام که معتقد به حقوق زن است را رواج داد.” سالهاست عبادی پرچمدار این تفکر است. علت جایزه صلح نوبل هم همین تلاشهای ایشان برای اثبات عدم تناقض اسلام با حقوق زن بوده است.
نه تنها ما، بلکه تمام زنانی که در جوامع اسلام زده زندگی میکنند خلاف نظر ایشان را دارند. باید گفت: عوام فریبی بس است. این حقیقت ندارد! اسلام نه تنها برای زنان احترام قائل نیست، بلکه آپارتاید جنسی را علیه آنها روا داشته است. اصرار طیف ملی – مذهبی در ایران برای بزک کردن اسلام تماشایی است. همین اسلام با “بنیاد گرا” و “معتدل” پرچمدار ضدیت با زن هستند. فرودستی زن به قدمت دین است. به قدمت اسلام با هر قرائتی است. ضدیت با زن در اسید پاشی و تحمیل حجاب به قدمت عمر ننگین جمهوری اسلامی است. همین چند هفته پیش بود موج جدیدی از اسید پاشی علیه زنان در ایران راه افتاد. مگر خانم عبادی یادش رفته است که همین دوستان اصلاح طلب اش که موسوم به “خط امامی” بودند مفتخر به سنت اسید پاشی و پونز زدن به سر زنان هستند.
سئوال از خانم عبادی این است شما چه اصراری دارید اسلام را مدرن کنید؟ اگر شما بخشی از همین بساط توهین و تحقیر زن نیستید؟! چرا از ایده های برابری طلبانه که خواهان برابری بی قید شرط زنان و مردان هستند دفاع نمیکنید؟ تلاش شما برای مدرن کردن اسلام آب در هاون کوبیدن است. اسلام مدرن و غیره مدرن همین است. مگر همین هفته گذشته سردمدار “مدرنیسم اسلامی” رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در سخنرانی در انجمن زنان “کادم” در استانبول، نگفت: “نمیتوان زن و مرد را برابر دانست. این با طبیعت در تضاد است.” لابد ایشان هم به قوانین کانتون جزیره اشاره داشته است که زنان ترکیه دنبال آن نروند.
اردوغان در ادامه گفت: “زنان نمیتوانند، آن گونه که کمونیستها میگویند، هر کاری را که مردان میکنند، انجام بدهند”.
این هم از اسلام مدرن مد نظر شما که برابری زنان و مردان را با طبیعت در تضاد میبنید. خانم عبادی از زنان و مردان کوبانی و کانتون جزیره یاد بگیرید که در دل سناریو سیاه پرچم رهایی زنان را بلند کرده اند. چرا از آن تمجید نکرده اید؟ تردید دارم که نسخه های عربی، فارسی و انگلیسی آن قوانین را ندیده باشید.
او در ادامه با دفاع از افکار “مسلمانان مدرن” خطاب به رسانهها، دانشگاهیان و جوامع مدنی گفت: “باید به افکار مدرن اسلامی بها داد و کتب و مقالات روشنفکران اسلامی را ترجمه و منتشر کرد.” افکار و قوانینی که متعلق به ۱۴۰۰ سال پیش است بی ارزش تر از آن است که به آن بها داد. افکار مدرن در اسلام وجود ندارد. اگر ریگی به کفش ندارید و واقعا میخواهید خیری به زنان برسد باید تلاش کنید قوانین و شریعت اسلامی را کنار بگذارید.
ازنظر ما کمونیستها،
“تبعيض عليه زنان يک مشخصه مهم دنياى امروز است. در بخش اعظم کشورهاى جهان، زن رسما و قانونا از همان حقوق و آزادى هاى محدود و محقرى هم که مردان از آن برخوردارند محروم است. در کشورهاى از نظر اقتصادى عقب افتاده تر و در جوامعى که نفوذ مذهب و سنت هاى کهنه بر نظام سياسى و ادارى و فرهنگى جامعه عميق تر است، ستمکشى زن و بيحقوقى و فرودستى او در آشکارترين و زمخت ترين اشکال خودنمايى ميکند. در کشورهاى پيشرفته تر و مدرن تر، و حتى در جوامعى که به لطف جنبش هاى مدافع حقوق زنان و تعرضات سوسياليستى کارگرى تبعيض جنسى على الظاهر از بخش اعظم قوانين حذف شده است، زن همچنان در متن مکانيسم اقتصاد سرمايه دارى و سنت ها و باورهاى مردسالارانه جارى در جامعه، عملا از جهات بسيار مورد تبعيض و ستم قرار دارد.
نفس ستمکشى و فرودستى زن اختراع سرمايه دارى نيست. اما سرمايه دارى اين ميراث نفرت انگيز تاريخ پيشين را تکامل بخشيده و به يک رکن مناسبات اقتصادى و اجتماعى معاصر بدل کرده است. ريشه نابرابرى و بى حقوقى امروز زن، نه در افکار کهنه و ميراث فکرى و فرهنگى نظام ها و جوامع منقرض شده و پيامبران و مذاهب عصر جاهليت، بلکه در جامعه سرمايه دارى صنعتى و مدرن امروز نهفته است. نظامى که به تقسيم جنسى انسان ها در قلمرو توليد به عنوان يک عامل مهم اقتصادى و سياسى در تضمين سودآورى سرمايه مينگرد. ايجاد انعطاف پذيرى نيروى کار در اشتغال و اخراج، ايجاد شکاف و رقابت و کشمکش درونى در اردوى مردم کارگر، تضمين وجود بخش هاى محروم تر در خود طبقه کارگر که پائين نگاهداشتن سطح زندگى کل طبقه را مقدور ميسازد و بالاخره مخدوش کردن خودآگاهى انسانى و طبقاتى بشريت کارگر و دوام بخشيدن به آراء و افکار و تعصبات کهنه و پوسيده و فلج کننده، برکات ستمکشى زن براى سرمايه دارى مدرن معاصر و از ارکان انباشت سرمايه در دنياى امروز است. اعم از اينکه سرمايه دارى ذاتا و بطور کلى با برابرى زن خوانايى داشته باشد يا خير، سرمايه دارى انتهاى قرن بيستم بطور مشخص خود را بر اين نابرابرى بنا کرده است و به سادگى و بدون مقاومت سرسختانه و قهرآميز از آن عقب نمى نشيند.” (برنامه یک دنیای بهتر، برنامه حزب حکمتیست) *