اطلاعیه پایانی کنگره نهم حزب کمونیست کارگری ایران
کنگره نهم حزب کمونیست کارگری ایران در روزهای ۲۶ و ۲۷ مهرماه ۱۳۹۳ (۱۸ و ۱۹ اکتبر۲۰۱۴) به شکل علنی در کشور آلمان برگزار شد. جلسات و مباحث کنگره مستقیما و بطور زنده از طریق اینترنت و اهم مباحث آن از تلویزیون کانال جدید پخش میشد. کنگره با سرود انترناسیونال و یک دقیقه سکوت به یاد جانباختگان راه آزادی و سوسیالیسم و به یاد عزیز منصور حکمت کار خود را شروع کرد.
سخنرانی افتتاحیه حمید تقوائی به سرمایه داری بحرانزده و به قهقرا کشیده شده در دنیای امروز و ضرورت مبرم سربلند کردن یک کمونیسم پرنفوذ اجتماعی، دخالتگر، رادیکال و عمیقا انسانگرا اختصاص داشت. او با اشاره بر دو ویژگی اساسی دوران ما یعنی از یکسو بحران و بن بست همه جانبه سرمایه داری جهانی و نارضایتی عمیق مردم جهان و انقلابات و حرکات اعتراضی علیه وضع موجود و از سوی دیگرسربلند کردن و بجلو رانده شدن نیروهای وحشی و فوق ارتجاعی ای نظیر داعش، گفت گرچه ظاهرا این یک تناقض به نظر میرسد اما بطور واقعی و عملا نیروئی نظیر داعش و کل جنبش اسلام سیاسی خود مظهر استیصال و درماندگی سرمایه داری دوران ما است و کارگران و توده مردم جهان در برابر کل این نیروهای ارتجاعی قرار دارند. او تاکید کرد که کمونیسم امروز برای پاسخگوئی به این شرایط باید به یک نیروی قدرتمند اجتماعی تبدیل شود. وی در خاتمه وضعیت سیاسی در ایران را نمونه و مظهر بارز بحران همه جانبه سرمایه داری، توحش و ارتجاع اسلامی و جنبشهای وسیع اعتراضی مردم علیه وضع موجود دانست و گفت این شرایط بیش از پیش نشاندهنده امکان و ضرورت اجتماعی و توده گیر شدن هر چه بیشتر یک کمونیسم سیاسی، رادیکال، فعال و دخالتگر نظیر حزب کمونیست کارگری در شرایط مشخص ایران است.
بدنبال افتتاحیه، اعتبارنامه نمایندگان کنگره و صحت انتخابات مورد تائید قرار گرفت و پس از انتخاب هیات رئیسه، و قرائت پیامها، دستور جلسه به تصویب رسید و کنگره وارد دستور شد. دستور کنگره گزارش هیات اجرائی، گزارش مسئولین کمیته ها و عرصه های مختلف مبارزات و کمپینهای حزب، گزارش دفتر سیاسی، دو قطعنامه با عنوان “موقعیت کمونیسم امروز و ضرورت متحول شدن پراتیک حزب کمونیست کارگری” و “بحران جدید خاورمیانه”، و ده قرار حول موضوعات مختلف را در بر میگرفت.
در بخش پیامها آذر ماجدی از حزب کمونیست کارگری – حکمتیست، نصرت تیمورزاده از حزب کمونیست ایران، پیکارجو رحمانی از سازمان سوسیالیستهای کارگری افغانستان، و اسد نودینیان از مبارزان کمونیست پیامهای سازمانهای متبوعه خود را قرائت کردند. پاسخ سازمان راه کارگر به دعوت از آنها برای شرکت در کنگره و پیام بصیر نصیبی و همچنین فشرده ای از پیامهای کادرها و اعضای حزب از داخل ایران و فعالین سیاسی و اجتماعی به اطلاع کنگره رسید.
در مبحث گزارش، اصغر کریمی رئیس هیات اجرائی حزب تصویر فشرده ای از فعالیتهای حزب در فاصله دو کنگره ارائه داد. در این گزارش به موقعیت حزب در جامعه و نقش آن بعنوان یک جریان اجتماعی، اکتیو، سازش ناپذیر، یک کمونیسم عمیق و انسانی، با حضور در مبارزات روزمره مردم و با مواضع روشن در قبال مسائل کوچک و بزرگ سیاسی و اجتماعی و تاثیرات حزب در شکل دادن به فضای سیاسی جامعه ایران و بطور مشخص تاثیر حزب در یک دوره تاریخی بر جنبش کارگری اشاره شد. اصغر کریمی در گزارش خود همچنین نقش حزب در شکل دادن به یک قطب جهانی علیه اسلام سیاسی، فعالیت چشمگیر علیه اعدام و برای آزادی زندانیان سیاسی، دفاع از حقوق زنان، کودکان، پناهندگان و غیره و نقش تلویزیون کانال جدید، فعالیت حزب در خارج کشور، وضعیت مالی حزب و بیش از ۳۰۰ هزار یورو هزینه سالانه حزب که به یمن فعالیت درخشان کادرها و اعضای حزب تامین میشود و انتشار منظم ۱۳ نشریه فارسی و انگلیسی حزب را برشمرد و در عین حال بر ضرورت یک تحول اساسی در فعالیت حزب که قادر به ایفای نقش در تحولات امروز و فردای جامعه ایران بشود و مشخصا بر دو نکته محوری یعنی شیوه های اجتماعی تر فعالیت و تحکیم بنیادهای سازمانی حزب تاکید کرد.
بدنبال گزارش اصغر کریمی مسئولین کمیته سازمانده، کمیته خارج کشور، کمیته کردستان، کمیته آذربایجان، سازمان جوانان کمونیست، و مسئولین حزبی در نهادها و کمپینهای اعتراضی شامل کمیته بین المللی علیه اعدام، فدراسیون پناهندگان ایرانی، کمیته مبارزه برای آزادی زندانیان سیاسی، نهاد کودکان مقدمند، نهاد یک قانون برای همه و مبارزه علیه قوانین شریعه در انگلیس، سازمان اکس مسلم و کمیته همبستگی بین المللی با کارگران ایران هر یک گزارش کوتاهی از عرصه فعالیت خود به کنگره ارائه کردند. کاظم نیکخواه رئیس دفتر سیاسی نیز در مورد فعالیتهای دفتر سیاسی گزارش کوتاهی به کنگره ارائه داد. پس از استماع گزارشات، نمایندگان کنگره حول گزارش به بحث پرداختند و نظرات و ارزیابی خود را از عرصه های مختلف فعالیت حزب مطرح کردند.
از اسناد ارائه شده به کنگره، دو قطعنامه در مورد موقعیت کمونیسم و بحران جدید خاورمیانه بعد از بحث و اظهار نظر نمایندگان به اتفاق آرا به تصویب رسید. از میان قرارهای پیشنهادی قرار در مورد “ضرورت به روز کردن، تکمیل و تدقیق برنامه یک دنیای بهتر” تصویب شد اما بعلت کمبود وقت، کنگره به بررسی قرارهای باقیمانده نرسید و بررسی آنها را به کمیته مرکزی انتخابی کنگره سپرد.
بدنبال بررسی و تصویب اسناد فوق بیانیه ای تحت عنوان “سرمایه داری بس است” بعنوان بیانیه کنگره نهم حزب قرائت شد و مورد تایید پرشور حضار قرار گرفت. کنگره همچنین پیامی در حمایت از مبارزه مردم کوبانی علیه داعش صادر کرد. مقارن با کنگره حزب، جنایت اسید پاشی به صورت زنان در اصفهان رخ داد و در این رابطه مینا احدی پیامی خطاب به زنان و مردم ایران قرائت کرد. مصوبات و پیام های کنگره در نشریات و سایت های حزب منتشر میشود.
در مبحث انتخابات کنگره نهم حزب ۶١ نفر را بعنوان اعضای کمیته مرکزی انتخاب نمود که عبارتند از: فریده آرمان، پیام آذر، کیان آذر، محمد آسنگران، محسن ابراهیمی، مینا احدی، محمود احمدی، عبه اسدی، ناصر اصغری، نازنین برومند، بهروز بهاری، سیامک بهاری، سیما بهاری، شهاب بهرامی، فاتح بهرامی، آذر پویا، فریبرز پویا، محمد رضا پویا، حمید تقوائی، امیر توکلی، کیوان جاوید، علی جوادی، طه حسینی، شهلا دانشفر، میترا دانشی، پاسکال دیکام، پتی دبونیتاس، نسرین رمضانعلی، هرمز رها، بهرام سروش، هوشیار سروش، کریم شامحمدی، عصام شکری، محمد شکوهی، مصطفی صابر، سوسن صابری، حسن صالحی، نازنین صدیقی، رضا فتحی، آوات فرخی، جمیل فرزان، مرسده قائدی، سیروان قادری، اصغر کریمی، محمد امین کمانگر، خلیل کیوان، عبدل گلپریان، شیوا محبوبی، یدی محمودی، سعید مدانلو، شهناز مرتب، بهروز مهرآبادی، کاوش مهران، نوید مینائی، مریم نمازی، نسان نودینیان، سمیر نوری، کاظم نیکخواه، افسانه وحدت، رحیم یزدانپرست و بابک یزدی.
در نشست کوتاه اعضای کمیته مرکزی که بلافاصله بدنبال کنگره برگزار شد، حمید تقوائی به اتفاق آرا بعنوان دبیر کمیته مرکزی و ٢۳ نفر زیر به عنوان عضو دفتر سیاسی انتخاب شدند:
فریده آرمان، محمد آسنگران، محسن ابراهیمی، مینا احدی، عبداله اسدی، نازنین برومند، سیامک بهاری، سیما بهاری، فاتح بهرامی، فریبرز پویا، کیوان جاوید، علی جوادی، شهلا دانشفر، بهرام سروش، مصطفی صابر، حسن صالحی، جمیل فرزان، اصغر کریمی، خلیل کیوان، شیوا محبوبی، مریم نمازی، نسان نودینیان و کاظم نیکخواه.
در انتخابات برای تعیین رئیس دفتر سیاسی دو نفر از رفقا بهرام سروش و محسن ابراهیمی کاندید بودند. محسن ابراهیمی با اکثریت آرا بعنوان رئیس دفتر سیاسی انتخاب شد.
در سخنرانی اختتامیه حمید تقوائی با اشاره بر اهمیت اسناد مصوب کنگره و بخصوص قطعنامه موقعیت کمونیسم امروز، بر نقشی که این سند میتواند و باید بر دگرگون کردن پراتیک حزب و همچنین سازمان و سبک کار و مناسبات حزبی داشته باشد تاکید کرد. وی اظهار امیدواری کرد که حزب بر مبنای جهتگیری و بحثها و مصوبات کنگره و با اتکا به دستاوردهای تا کنونی خود بتواند بیش از پیش به یک نیروی موثر و پرنفوذ اجتماعی تبدیل بشود. کنگره پس از دو روز کار فشرده در فضائی پر شور و صمیمانه، که از آغاز بر جلسات آن حاکم بود، به کار خود پایان داد.
در حاشیه جلسات کنگره دو سمینار در مورد وضعیت سیاسی خاورمیانه و فعالیت تشکیلات حزب در خارج کشور برگزار شد که با استقبال و بحث و دخالت فعال شرکت کنندگان روبرو گردید.
حزب کمونیست کارگری ایران
۳۰ مهر ۱۳۹۳، ۲۲ اکتبر ۲۰۱۴