فاتح شیخ
“اصلاحیه قانون کار”: طرح به بردگی کشاندن کارگران
این تعرض باید با اعتراض متحدانه و سراسری طبقه کارگر درهم شکسته شود
“ما نمیخواهیم برده باشیم! ما حق زندگی انسانی داریم!” این احکام حقیقی را کارگران ایران خودرو در نامه اعتراضی سال گذشته خود به وزارت کار در رد “اصلاحیه قانون کار”، برجسته کردند و سعی کردند به گوش دولت و کارفرمایان فرو کنند. آن وقت اعتراض رسای کارگران باعث شد که دولت عقب بنشیند و آن طرح را به کشو میز وزیر کار برگرداند. ظاهرا قصد کرده اند یک بار دیگر سقف آمادگی طبقه کارگر برای ایستادن در برابر این تعرض شنیع را تست کنند. تست را سه ماه پیش با طرح مجدد ضرورت اصلاح قانون کار در رسانه ها و تدارک تغییر قانون بیمه های اجتماعی آغاز کردند و سرانجام هفته گذشته با ارائه طرح “اصلاحیه قانون کار” به مجلس اسلامی شیپور تعرض گسترده برای به بردگی کشاندن کارگران را به صدا درآوردند. میخواهند بار سنگین بحرانهای مضاعف گریبانگیرشان را یکجا روی دوش طبقه کارگر و توده های محروم جامعه سرشکن کنند. انبوه اعتراضات و نارضائیهایی که ظرف همین چند روز توسط بخشهای گوناگون طبقه کارگر ابراز شده، بسیار نویدبخش وامیدوار کننده است. حقیقی بودن احکام کارگران ایران خودرو مجددا اثبات میشود.
اما واقعیت فقط این نیست که ما نمیخواهیم برده باشیم، دولت و کارفرمایان هم نمیتوانند ما را به بردگی بکشانند. دولت اسلامی حامی سرمایه در ایران در مقایسه با سی و چند سال گذشته حاکمیتش، امروز ناتوانتر و بحرانزده تر و منزویتر از آن است که از عهده تحمیل این طرح بردگی بر طبقه کارگر و جامعه برآید. قانون کار فعلی جمهوری اسلامی (مصوب ۱۳٦۹) سراپا ضدکارگری است بااینحال در آن زمان جمهوری اسلامی ناچار بود بعضی از خواستهای کارگران در دوره انقلاب ٥٧ را در آن بگنجاند. اصلاحیه قانون کار برای آن است که بخش اعظم آن حداقل حقوقی که بر اثر به میدان آمدن طبقه کارگر در انقلاب ٥٧ ایران و تداوم مبارزات آن در سالهای بعد، ناچار بوده اند در قانون کار به گردن بگیرند را باز پس بگیرند، تا دست دولت و سپاه که بزرگترین کارفرمای ایران است و نیز دست همه طبقه بورژوازی را در تشدید استثمار طبقه کارگر، به مراتب بیشتر از گذشته باز بگذارند. تا بتوانند بیشتر و آسانتر کارگر را اخراج کنند. تا میلیونها بیکار دیگر به لشکر بیکاران اضافه کنند. تا بیشتر و بیشتر از گرده کودکان “قانونا” کار سخت و ارزان و بیحقوق بکشند. تا حقوق بازنشسته هایمان را بیشتر و بیشتر غارت کنند. تا بار بحرانهایشان را بیشتر و بیشتر بر دوش ما بیندازند.
در این تعرض گسترده همه جناحهای رژیم و همه بخشهای بورژوازی علیه طبقه کارگر شریک اتحاد مقدس سرمایه اند. ده سال پیش در دوره ریاست خاتمی بود که قانون معافیت کارگاههای کمتر از ده نفر از شمول قانون کار خارج گشت و راه برای استثمار وحشیانه کارگران این کارگاهها که عمدتا کودک هستند باز شد. اکنون با اصلاحیه قانون کار میخواهند ابعاد این بردگی مزدی و بیحقوقی را باز هم گسترده تر کنند. از سالها قبل قراردادهای موقت و سفید امضا را به شرایط کار کارگران تحمیل کرده اند و به کارفرما برای اخراج کارگر قدرت مطلقه داده اند که در نتیجه آن بنا به آمار رسمی تنها ظرف هشت ماه گذشته یک میلیون کارگر بیکار شده اند. بیکاری در ایران به یک فاجعه اجتماعی بدل شده است. با اصلاحیه قانون کار میخواهند ابعاد این فاجعه اجتماعی را بازهم فاجعه بارتر سازند.
میزان آمادگی طبقه کارگر ایران در بوته آزمایش
همیشه گفته میشود که طبقه کارگر در ایران یک دم از مبارزه و از دفاع از حقوق خود باز نایستاده است. این یک حقیقت است. اما مبارزات کارگری سی و چند سال گذشته ایران اکثرا فاقد تشکل، موردی، محلی و پراکنده بوده است. قانون کار یک امر سراسری طبقه کارگر است و کارگران با مبارزات موردی و غیرمتشکل به آسانی از پس نبرد علیه “اصلاحیه” کنونی قانون کار احقاق حقوق خود در این عرصه بر نمیآیند.
تعرض این بار دولت و کارفرمایان در قالب “اصلاحیه قانون کار” و تدارک تغییر قانون بیمه های اجتماعی یک تعرض جدی همه جانبه است که حمایت همه جناحهای بورژوازی در ایران و جهان را هم با خود دارد. ایستادن در برابر این تعرض و به شکست کشاندن آن نیازمند یک حرکت اعتراضی سراسری گسترده و متحدانه طبقه کارگر است. آنها از ماهها پیش سقف تحمل و توان ایستادگی متحدانه ما را تست کرده اند تا سرانجام با تصمیم به زدن ستارت این تعرض به میدان آمده اند و شیپور این نبرد طبقاتی مهم و سرنوشت ساز را به صدا درآورده اند.
امروز میزان آمادگی طبقه کارگر برای شکست دشمن طبقاتی در این نبرد به بوته آزمایش گذاشته شده است. بر عهده کمونیستها و رهبران و فعالین رادیکال و سوسیالیست طبقه کارگر است که در این دوره با هدایت و سازماندهی حرکات و اعتراضات کارگری تضمین کنند که از این آزمایش و از این نبرد مهم پیروز بیرون خواهیم آمد و صف طبقاتیمان را برای نبردهای آتی آگاهتر و نیرومندتر و آماده تر خواهیم ساخت.
ضرورت اتکاء به یک قانون کار کارگری آلترناتیو
در این عرصه از نبرد طبقاتی برای عقب راندن تعرض جدید دولت و سرمایه داران و طرح “اصلاحیه قانون کار”شان، علاوه بر ضرورت حرکت اعتراضی گسترده و سراسری و متحدانه طبقه کارگر، اتکاء کارگران به رئوس یک قانون کار کارگری آلترناتیو هم بسیار ضروری است. کارگرانی که نمیخواهند برده باشند. نه زیر بار تعرض جدید بورژوازی و دولت اسلامی اش و “اصلاحیه” قانون کارش میروند و نه به قانون کار برده دارانه فعلی گردن میگذارند. قانون کار آلترناتیو از نظر رهبران کارگری رادیکال فقط میتواند یک قانون کار پیشرو از منظر گرایش سوسیالیستی درون طبقه کارگر باشد. قانونی که مادام مناسبات سرمایه داری در جامعه به حیات انگلی خود ادامه میدهد، پرچم مبارزات کارگران در دفاع از حقوق و معیشت خود و در مسیر کسب حقوق و دستاورد بیشتر در این عرصه باشد (در این شماره نشریه متن قانون کار و بیمه های اجتماعی از برنامه “یک دنیای بهتر” را مجددا در دسترس رهبران و فعالین کارگری میگذاریم).
کلید پیروزی طبقه کارگر در نبرد حیاتی جاری بر سر دفاع از حقوق خود و به شکست کشاندن طرح به بردگی کشاندن کارگران در دست خود طبقه کارگر و در درجه اول در دست رهبران و فعالین کارگری و کمونیست است.
سیزده دسامبر ۲٠۱۲