تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی
اعتراضات و اعتصابات کارگری
سنندج- اعتراض و اعتصاب کارگران کشتارگاه صنعتی مرغ پر – بنا بر خبر رسیده، کارگران کشتارگاه صنعتی مرغ پر در تاریخ 5 مهرماه 1393 برای دریافت دستمزد ماههای مرداد و شهریور دست به اعتصاب زدند که با دخالت پاسگاه روستای “نران”، کارفرما متعهد شد تا تاریخ 9 مهرماه کلیه دستمزدهای معوقه کارگران را پرداخت نماید ولی با توجه به امتناع کارفرما از پرداخت دستمزد در موعد مقرر، کارگران در اولین ساعات روز پنجشنبه 10 مهرماه دست از کار کشیدند که با برخورد غیرانسانی کارفرما مواجه شدند. کارفرما به کارگران اعلام کرده بود که قصد تعطیلی این کشتارگاه را دارد. این کشتارگاه متعلق به برادران اسعدی مقدم می باشد که قبلا به بهانه های گوناگون اقدام به اخراج نیروی کار در این کشتارگاه نموده بودند. و …
سنندج- بر اساس خبر پخش شده در سنندج، شامگاه روز چهارشنبه 2 مهرماه 1393 اطلاعیه جمعی از کارگران و فعالین کارگری شهر سنندج در محكومیت احكام شلاق و زندان علیه کارگران در در محلات “شهرک ساحلی، شهرک کارگران، مقابل مدرسه استقلال، خیابان و کوچه های گلشن، پل بند، شیخان و خیابان فرح” پخش گردید.
در این اطلاعیه ضمن اشاره در محکوم کردن صدور احکام شلاق و زندان برای چهار نفر کارگران پتروشیمی رازی، تاکید شده بود که؛ حکم شلاق براى فعالان كارگرى بیانگر وحشت از فعالیت هاى كارگرى است. ما کارگران و فعالین کارگری شهر سنندج ضمن محكومیت این احكام غیرانسانی علیه كارگران و زحمتكشان بار دیگر اعلام می كنیم كه تنها راه جلوگیری از این بی حقوقی ها و ادامه غارت اموال كارگران و زحمتكشان و … متشكل شدن در تشكل های مستقل كارگری، اتحاد و همبستگی كارگران است. و …
دستمزد، اخراج و بیکار سازی
بوکان- بخشی از گزارش پخش شده در روز 2 مهر ماه 1393 از ٥ سال دوندگی ١٥ کارگر بیکار شده نساجی بوکان بدنبال حقوق بازنشستگی. … یک کارگر بیکار شده کارخانه نساجی بوکان گفت مشکلات دریافت سنوات کاری و بیمهای کارگران کارخانه نساجی بوکان با گذشت ٥ سال از تعطیلی این کارخانه حل نشده به قوت خود باقیمانده است. این کارگر که پس از تعطیلی کارخانه نساجی بوکان در سال ٨٨ بیکار شده است، درباره مطالبات حقوقی کارگران بیکار این کارخانه گفت: با تعطیلی کارخانه در سال ٨٨، هنوز معوقات سنوات خدمت ١٥ نفر از کارگران این کارخانه پرداخت نشده و کارفرما حق بیمههایی را که از کارگران کسر کرده را نیز به حساب تامین اجتماعی شهرستان بوکان واریز نکرده است. بر اساس پروانه بهرهبرداری کارخانه، این مجتمع تولیدی بایست ٩٠٠ نفر را به استخدام در میآورد اما در عمل این شمار به ٤٠ نفر رسید و بعد از ١٧ سال کار, کارخانه با ٤٠ نفر به کارش خاتمه داد. از اینشمار کارگر (٤٠ نفر) بخشی بازنشسته شدند، شماری با کارفرما توافق کرده و با مبلغی غیرواقعی به طور قانونی رابطه کاری خود را خاتمه دادند اما در این میان ١٥ نفر از کارگران باقی ماندند که از سال ٨٨ تا کنون بلاتکلیف اند. این ١٥ کارگر برای پیگیری مطالباتشان به سراغ فرماندار، نمایندگان مجلس و حتی وزارت کار نیز رفته اند اما تا کنون موفقیتی را بدست نیاورده اند . و …
حوادث کاری
روانسر- بنا به گزارش 10 روز مهر ماه آژانس کُردپا، ” فریاد یاری، فارغ حصیل مقطع کارشناسی در کارخانه ذرت خشککنی شهرستان روانسر” در حین کار دچار خادثه گردید و متاسفانه جانش را از دست داد. و … مرگ وی زمانی به وقوع پیوسته که مشغول تخلیه بار حاوی دانههای آفتابگردان بوده و بر اثر ریزش این دانه، دچار خفگی میشود.
به گفته یک منبع مطلع، این جوان روانسری که دارای مدرک لیسانس بوده به دلیل بیکاری و عدم استخدام در ادارت دولتی در کارخانه روستایشان مشغول کار بوده است. در ایران اکثر دانشجویان پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی در ادارات و نهادهای دولتی استخدام نمیشوند و به همین دلیل برای امرارمعاش به کارگری و حتی کولبری روی میبرند .
اربیل ” هولیر ” بنا بر خبر رسیده در 2 هفته اخیر بر اثر وقوع حادثهی کار در در شهر اربیل، ” کارگر جوشکار کوروش آرخون فرزند محمدرسول از اهالی شهر بوکان ” در حین کار از بلندی ساختمان سقوط نمود و متاسفانه جان باخت.
کشته و زخمی شدن 16 نفر کارگر در مسیر بوکان- میانودآب: بنا به گزارش جخش شده، مینی بوس حامل کارگران که به منظور برداشت محصول سیب از روستای “قروچای سفلی” از توابع بوکان به سمت میاندوآب در حرکت بودند، واژگون گردید و متاسفانه 2 کارگر آر آنان جانباختند و 14 تن دیگر زخمی شدند.
آماری از جانباختن کارگران در حین کار در سلیمانیه- طبق گزارش دریافتی از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون 27 کارگر در استان سلیمانیه کردستان عراق جان خود را در حین کار از دست داده اند. در تازه ترین رخداد، طی دو حادثه جداگانه شغلی در شهرهای مختلف استان سلیمانیه سه کارگر مهاجر کشته و زخمی شدند. در حادثه نخست یک کارگر دیگر به نام ” مالک دحام عبدالله” 42 ساله در شهر “تکیه” از توابع “چمچمال” به دلیل برق گرفتگی جان باخت. در حادثه ای دیگر در روستای “کانی بی” از توابع “گرمک” یک کارگر مقنی به نام “مصطفی مصطفوی” در حین حفر چاه بر اثر وقوع حادثه جان خود را از دست داد و همکار وی به اسم “محمود” نیز مصدوم گردید.
دستگیری زندان و شکنجه فعالین کارگری و اجتماعی
اطلاعیه شماره 19 کمیته دفاع از کارگران دستگیر شده مهاباد- سازمان زندانها یا وزارت اطلاعات- در گذشته هر زمان یک متهم را به سازمان زندانها تحویل می دادند به آن معنا بود که دیگر متهم از سلول انفرادی وزارت اطلاعات خلاص و دیگر بازجویی او تمام شده و برای سپری کردن احکام صادره از سوی قوه قضائیه به سازمان زندانها تحویل داده می شود. یعنی به استناد به قانون قضایی دیگر مسئولان اداره اطلاعات شهرستانها نمی توانند در مورد زندانیان و یا نوع نگهداری و… دخالت کنند. اما برای کارگران زندانی وزارت اطلاعات در مورد آنان در زندان هم امر و نهی می کنند و حتی به یکی از زندانیان بنام یوسف آب خرابات اعلام کردند” در صورتکیه با ما همکاری نکیند از دکتر و درمان خبری نیست” .
یوسف آب خرابات کارگر زندانی که در تاریخ ۱۵/۱۰/۹۱ همراه دو نفر دیگر از کارگران بنامهای محمد مولانایی و واحد سیده در شهر مهاباد توسط اداره اطلاعات آن شهر دستگیر شدند. یوسف آب خرابات مدت ۵۱ روز زیر شدیدترین بازجویی در اداره اطلاعات مهاباد بود. بعد از ۵۱ روز با قرار وثیقه ۲۵ میلیون تومانی از زندان آزاد شدد. تاریخ ۶/۱۲/۹۱ در شعبه اول دادگاه انقلاب به جرم عضویت در کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری همراه محمد مولانایی و واحد سیده محاکمه و به ۲ سال حبس عزیری محکوم شد. وکیل این کارگران به احکام صادره اعتراض نمود و پرونده جهت تجدید نظر به دادگستری استان آذربایجان غربی ارسال شد. دادگاه تجدید نظر استان آذربایجان غربی حکم صادره شعبه اول دادگاه انقلاب مهاباد را عیناً تائید نمود و آن را جهت اجرا به شعبه اجرای احکام دادگستری مهاباد ارسال کرد. یوسف آبخرابات در تاریخ ۱۳/۱۱/۹۲ برای سپری کردن احکام ناعادلانه خود را به زندان مهاباد معرفی نمود.
یوسف آبخرابات کارگر جایگاه سوخت چند منظوره واقع در جاده مهاباد ارومیه است که به علت کارهای سخت و زیان آور دچار آسیب دیدگی در شبکه چشم شده بود به همین دلیل تحت عمل جراحی قرار گرفت. این کارگر زندانی به دلیل اینکه داروهایی که جهت ساکت کردن درد شدید در داخل زندان به او می دهند مشکلات ایشان از ناحیه چشم چند برابر شده و به همین دلیل درخواست کرده بود تا جهت معالجه چشم به بیمارستان اعزام شود. اما بعد از چند ماه در این روزها چند نفر لباس شخصی به زندان مراجعه و از یوسف می خواهند تا با انان همکاری کند و بعد او را به بیمارستان اعزام خواهند کرد.
کارگران ، تشکلهای کارگری و مردم آزاده : سازمان زندانها مسئول جان کلیه زندانیان است و موظف می باشد تا زندانیان بیمار را جهت مداوا به بیمارستان اعزام کند. ما ضمن محکوم کردن هر گونه فشار به زندانیان سیاسی و کارگری از کلیه وجدانها ی بیدار می خواهیم به هر طریق ممکن اعتراض خودشان را به گوش جامعه جهانی برسانند. ما اعضای کمیته دفاع از کارگران دستگیرشده مهاباد خواستار مرخصی درمانی فوری برای یوسف هستیم و هر گونه تعلل از سوی مسئولان امنیتی و تحت فشار قرار دادن این کارگر زندانی و دیگر کارگران زندانی را تعرض آشکار به حقوق انسانی این عزیزان میدانیم.
کمیته دفاع از کارگران دستگیر شده مهاباد- شماره تماس با سخنگوی کمیته ، کوروش بخشنده: 09379960747
komitedefaa@gmail.com- http://komitedemahabad.blogfa.com/ ۲۶ شهریور١٣٩٣
***
گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی
۸۰۵ میلیون نفر گرسنه در جهان – … در گزارش مشترک سه سازمان وابسته به سازمان ملل، این سازمان روند کاهش گرسنگیدر جهان را امیدوارکننده میداند. در این گزارش تاکید شده که سازمان ملل به اهدافی که تا سال ۲۱۰۵ تعیین کرده، نمیرسد. در سال ۲۰۰۰ کشورهای عضو سازمان ملل متحد عزم خود را برای بالابردن استاندارد زندگی جهانیان در هزاره جدید اعلام کردند.قرار شد که تا سال ۲۰۱۵ به اهداف مشخصی که به “اهداف هزاره سازمان ملل” موسوم است، از جمله کاهش فقر، گرسنگی، بیماری و بیسوادی از یکسو و ایجاد شانس برابر و جلوگیری از نابودی محیطزیست از سوی دیگر، دست بیابند.بر اساس اهداف هزاره، باید تا سال ۲۰۱۵ شمار افرادی که در جهان از گرسنگی رنج میبرند، ۵۰ درصد کاهش یابد. اکنون “سازمان خواربار و کشارورزی”، “برنامه تغذیه جهانی” و “صندوق بینالمللی توسعه کشاورزی” وابسته به سازمان ملل در گزارش مشترک خود که روز سهشنبه (۲۵ شهریور / ۱۶ سپتامبر) در رم، پایتخت ایتالیا عرضه شد، اعلام کردهاند که در سراسر جهان حدود ۸۰۵ میلیون نفر از گرسنگی در عذاب هستند. به این ترتیب از هر ۹ نفر، یک نفر گرسنگی میکشد.در این گزارش آمده است که تعداد گرسنگان در طول ده سال گذشته حدود ۱۰۰ میلیون نفر و نسبت به سال ۱۹۹۰ نزدیک به ۲۰۰ میلیون نفر کاهش یافته است .تهیهکنندگان گزارش تاکید میکنند که این آمار نشانهای گویا برای این واقعیت است که میتوان گرسنگی را از میان برد.
روند ناهمگون- بر اساس گزارش مذکور شماری از کشورها، از جمله اندونزی، برزیل، تایلند، چین و مالاوی در مبارزه با گرسنگی موفق بودهاند، اما در برخی از کشورها وضعیت ناخوشایند است.بیش از همه کشورهای آفریقایی، بهویژه کشورهایی که جنوبیتر از صحرای آفریقا هستند، با مشکل گرسنگی درگیرند. در این منطقه از هر ۴ نفر یک نفر از گرسنگی رنج میبرد. در سطح این قارهای ۲۱۴ میلیون نفر گرسنه هستند.پیش از این سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل اعلام کرده بود که در سومالی بیش از یک میلیون نفر با خطر گرسنگی شدید مواجه هستند.علت گرسنگی نه کمبود منابع غذایی، بلکه تقسیم ناعادلانه این منابع است. همزمان با اعلام این آمار، بسیاری از افراد در سراسر جهان از اضافه وزن رنج میبرند.در سال گذشته میلادی سازمان ملل گزارش داد که سالانه یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تن مواد غذایی در سراسر جهان دور ریخته میشود.
گزارشی از جانباختن کارگران در حین کار- در گزارشی مدیر کل پزشکی قانونی استان تهران تاکید کرد که، مرگ کارگران هنگام کار در تهران در حوادث کاری ۵۰ درصد تسبت به سال قبل افزایش داشته است. و در چهار ماه نخست امسال ۱۹۰ مورد فوت ناشی از حوادث کار به مراکز پزشکی قانونی استان تهران ارجاع شده که از این میان ۱۸۸ نفر مرد و دو نفر زن بودهاند. این در حالی است که در چهار ماه نخست سال گذشته (۱۳۹۲) تمامی ۱۲۷ نفر فوتی ناشی از حادثه کار مرد بودهاند و … در تیرماه امسال نیز فوت ناشی از سوانح حین کار در تهران نسبت به تیرماه سال قبل ۴۱ مورد بوده که حاکی از افزایشی ۶ / ۷۳ درصدی است.
افزایش چهار درصدی مرگ در حین کار در سراسر ایران – سازمان پزشکی قانونی اسلامی در ایران اخیرا در گزارشی همچنین اعلام کرد که در کل کشور، مرگ ناشی از سوانح کاری نسبت به سال گذشته چهار درصد افزایش نشان داده است. در چهار ماهه نخست سال جاری ۶۵۷ نفر در حوادث ناشی از کار جان خود را از دست دادند، در حالی که رقم تلفات سوانح کاری در مدت مشابه سال قبل ۶۳۲ نفر بود. از کل تلفات حوادث کار در چهار ماهه نخست امسال ۶۵۱ نفر مرد و ۶ نفر زن بودند. در مدت مشابه سال قبل ۶۲۴ مرد و هشت زن در سوانح کاری جان خود را از دست دادند. در ادامه آمده است که؛ سقوط از بلندی با ۴۵ درصد عمدهترین علت مرگ و میر حوادث در جریان کار را باعث شده است. بعد از آن اصابت جسم سخت با ۵ / ۲۴ درصد و برقگرفتگی با ۳ / ۱۲ درصد قرار میگیرند. سوختگی و کمبود اکسیژن نیز از دیگر علل مرگ و میر ناشی از سوانح کاری بوده اند.
افزایش شمار مصدومان- در چهارماه ابتدایی امسال ۱۰ هزار و ۱۰۹ مصدوم ناشی از حوادث کاری به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کرده اند که این میزان نیز در قیاس با مدت مشابه در سال گذشته ۴ / ۲ درصد بالا رفته است. و … در تیرماه امسال ۱۹۶ نفر در کل کشور جان خود را بر اثر حوادث ناشی از کار از دست دادند که این میزان نسبت به تیرماه سال قبل ۱۲ درصد افزایش نشان میدهد. و …. عدم ایمنسازی و امکانات ایمنی در محیط کار دلیل اساسی حوادث حین کار است. در حالی که در کشورهای پیشرفته یا حتی در حال توسعه کارفرما موظف به تجهیز ایمنی محیط کار است تا خطرات ناشی از کار به پایینترین حد ممکن برسد، در ایران عدم رعایت ملاحظات ایمنی و نبود تصویب و اجرای قوانین حمایتی لازم هر ساله به حوادث در حین کار و افزایش مرگ و میر کارگران سیر صعودی را طی می کند. در سالهای گذشته مرگ و میر نشانی از سوانح کاری رشدی دائمی داشته به گونهای که این آمار از ۶۹۷ فوت در سال ۱۳۸۳ به ۱۹۹۴ فوت در سال ۱۳۹۲ رسیده است. در ۱۰ سال گذشته (از ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۲) ۱۲هزار و ۴۳۶ نفر طی حوادث کاری جان خود را از دست دادهاند.
100 هزار نفر مبتلا به بیماری ایدز در ایران وجود دارد- در گزارشی رییس مرکز تحقیقات ایدز ایران گفت:” تخمین زده می شود بطور غیر رسمی یکصد هزار نفر در کشور مبتلا به ایدز باشند که اعتیاد به مواد مخدر بویژه مواد صنعتی و روانگردان مهمترین عامل ابتلای آنان به این بیماری است”. مینو محرز یکی از مقامات مسئول ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: “آمارهای رسمی وزارت بهداشت نشان می دهد حدود 30 هزار بیمار مبتلا به ایدز شناسایی شده اند”. وی با هشدار به اینکه اعتیاد به مصرف مواد مخدر بویژه تزریقی باعث افزایش 10 برابری تماس جنسی در میان معتادان شده است، ادامه داد: “این موضوع منجر به بروز بیماری ایدز می شود که بسیاری از معتادان از ابتلا به این بیماری بی خبرند”…. این استاد دانشگاه گفت: “مصرف مواد مخدر و روانگردان منجر به افزایش انرژی نمی شود بلکه برای بدن کشنده است و رفتارهای پرخطر جنسی و نامطمئن را به همراه دارد، ضروریست مسوولان و دست اندرکاران اجرایی کشور به این هشدارها توجه ویژه داشته باشند، جوانان در معرض خطر آسیب های اجتماعی ناشی از اعتیاد هستند”.
محرز با بیان اینکه آموزش مهارت های زندگی بویژه ” نه گفتن” باید از دوران مدرسه آغاز شود، تصریح کرد: “بسیاری از جوانانی که در کشور به مصرف مواد مخدر روی آورده اند، از دوران مدرسه آموزش مهارت های زندگی را نداشتند، باید به کودکان، در مقابل شبکه های مافیایی مواد مخدر که هوشمندانه عمل می کنند، نه گفتن را یاد دهیم تا آنان در نوجوانی و جوانی آگاهانه عمل کنند تا معتاد نشوند.” این متخصص بیماری های عفونی خاطرنشان کرد: “رسانه ها نقش مهمی در این آگاهی دارند و باید وزارت آموزش و پرورش را همراهی کنند.”… محرز، روند افزایش اعتیاد به مواد مخدر را در کشور سریع و بحرانی دانست و تاکید کرد: “وظیفه ما و همه دستگاه ها این است که همکاری جدی را در رویکرد اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر با ستاد داشته باشند، زیرا اعتیاد، بی بند و باری و افزایش بیماری های عفونی و هپاتیت را بدنبال دارد”.
به گفته وی، این بیماری ها درمان خاصی ندارد و ضروریست برنامه های کاهش آسیب و پیشگیری از اعتیاد قوی تر شود، باید همه نگاه ها و برنامه ها را معطوف این کار کنیم. محرز، تشکیل کمیته یا اتاق فکر ویژه در تمام سازمان ها برای اجتماعی کردن رویکرد مبارزه با مواد مخدر را مهم دانست و افزود: باید نهادهایی در زمینه مسایل اجتماعی فعالیت می کنند، بخشی از بودجه خود را صرف مداخله در پدیده مبارزه با مواد مخدر کنند. و … هدف مهم و اصلی در این راه باید حمایت از فعالیت های فرهنگی و اجتماعی در جهت مقابله با اعتیاد به مواد مخدر باشد
***
اسماعیل ویسی esmail.waisi@gmail.com / http://www.october-online.com/
13 مهر ماه 1393- 5 اکتبر 2014