گفتگوی تلویزیون پرتو با جمال کمانگر -اینترنت پرسرعت تضاد دین با علم و تکنولوژی

اینترنت پرسرعت تضاد دین با علم و تکنولوژی
گفتگوی تلویزیون پرتو با جمال کمانگر
پرتو: بحث استفاده از اینترنت پر سرعت در جمهوری اسلامی با لا گرفته است.  دین به معنای واقعیش با علم و پیشرفت و تکنو لوژی و در این مورد مشخص اینترنت “پر سرعت”  که یکی از دستاوردهای بشر است موافقت دارد یا نه ؟
جمال کمانگر: در مورد پدیده دین و نحوه برخورد به آن نیاز به وقت بیشتر و روشنگری وسیعی در سطح جامعه است.  اما  سخنان  مکارم شیرازی  که علیه اینترنت پر سرعت فتوا صادر کرده است و گفته  “حرام” است به معضل فرهنگی جمهوری اسلامی که 35 سال است با آن دست و پنجه نرم میکند ربط دارد.” مسئله فرهنگی”  هر دوره به شکلی در جمهوری اسلامی بیرون میزند. ما یادمان نرفته است که همین چند روز گذشته  قالیباف از صبحتهای که در مورد “تفکیک جنسیتی”  در شهرداری تهران کرده بود عقب نشینی کرده است. معضل فرهنگی جمهوری اسلامی یک روز سر حجاب است یک روز سر ساپورت پوشیدن خانم هاست روزبعد  لباس و موی سر آقایان به معضل آنها تبدیل میشود. در دهه 60 شمسی  جدال آنها  با مردم و درمود ویدیو  و نگاه کردن ویدیو  بود اگر کسی را با یک نوار ویدیو میگرفتند زندانش میکردند آن دوره اینترنت نبود و ماهواره به این شکل امروزی همه گیر نشده بود.
 جمهوری اسلامی برای معضل فرهنگیش جواب ندارد. جمهوری اسلامی یک حکومت مختنق مذهبی است. به عنوان روبنای نظام سرمایه داری عمل میکند و انباشت و سود سرمایه داران را تضمین میکند. عده ای هم از قبل همین خرافات دینی ، اسلامی و قومی کرور کرور پول به جیب میزنند. امکانات وسیعی مالی دارند. خانه های  آنچنانی دارند. از نظر من و خیلی های دیگر پدیده دین و اعتقاد به خدا مربوط به دوران” کودکی بشر”  است. منظورم کودکان  نیست! دوران “کودکی بشر” به این معنی که اگر به پنج هزار سال پیش یا دو هزار سال یا هزار و پانصد سال   پیش برگردید.  وضعیت علم و تکنولوژی و دسترسی انسانها به علم و سئوالهایی که داشتند. به شکل امروزی نبود.  الان وضعیت فرق کرده است الان که ما در سال 2014داریم صحبت میکنیم  علم و تکنولوژی به سطحی رسیده است که بسیاری از آن سئوالها که انسان در چند هزار سال پیش داشته است به جوابش رسیده است. یا حتی انسان در چند هزار سال پیش قدرت طرح سئوالات امروز را نداشت.
 جمهوری اسلامی همیشه برای حفظ بقای خود تلاش میکند که ورق را برگرداند. همین آیت الله مکارم شیرازی فتوا داده است که” اینترنت پر سرعت حرام است.” قبلا هم نوری همدانی و کسان دیگری از این قماش همین فتواها را داده بودند. که نباید مردم عادی  اینترنت پر سرعت را استفاده کنند. ما در عصر پست دیچیتال زندگی میکنیم و تکنولوژی تلفنهای همراه به سرعت در حال پیشرفت است. بنیان اسلام و قوانین شریعت و سنتهای اسلامی در تاریک نگه داشتن مردم پاپرجاست. اگر انسانها به اطلاعات آزاد دسترسی داشته باشند. اگر انسانها آزادانه به هرچی که تمایل دارند دسترسی داشته باشند و آزادانه فکر کنند. آزادانه مطالب مورد نظر خود را مطالعه کنند. همین مردمی که در ایران زندگی میکنند بساط آخوند و شرع را جارو خواهند کرد. ترس جمهوری اسلامی از زاویه خودآگاهی مردم است. مکارم شیرازی اعلام کرده است که “اینترنت پرسرعت بنیان خانواده را بر هم میزند” . گویا اگر کسی یک تلفن هوشمند با اینترنت پر سرعت در جببش باشد  بتواند آزادانه با دوستانش، خانواده اش و هرکسی که مایل است در تماس باشد و نکته اصلی این آخوندها این است که اگر تصویر حین گفتگو منتقل شود بنیان خانواده بهم میخورد!! آنچه که “بنیاد خانواده” گفته میشود  را همین نظام اسلامی سرمایه با فقر ، بیکاری، فحشاء، اعتیاد و وضعیت به شدت نابرابر اقتصادی  در جامعه ایران  از هم پاشانده است. دین به عنوان صنعت تحمیق و گسترش خرافات در ایران و جاهای دیگر  عمل میکند. نظام حاکم هر چقدر بتواند مردم را کر و کور کنند. این آخوندها به عنوان کسانی که گویا  از “همه چی سر در می آورند”  برای مردم “موعظه” کنند!  کارشان گرفته است و به زندگیشان ادامه میدهند. دین با علم و تکنولوژی در تضاد است و دعوا سر این است. تاکنون عقب نشینهای زیادی به دین تحمیل شده است اما یادمان نرود که دین به عنوان یک صنعت روزانه خودش را در اشکال مختلف بازتولید میکند.  نظام اقتصادی سرمایه  و دین از همدیگر نیرو میگیرند و به همدیگر نیرو میدهند.
پرتو: مکارم شیرازی اعلام کرده است که نباید اینترنت پر سرعت را “روشنفکر دینی یا آزادی علمی” قلمداد کرد. دین  یک  امر ارتجاعی و واپس گرایی است. سئوال این است چرا مقوله ای به اسم  “روشنفکر دینی”  را رواج میدهند؟
جمال کمانگر: کشمکش جناحهای جمهوری اسلامی  بر سر بقای جمهوری اسلامی مقوله اصلاح طلب دینی را بوجود آورده است. بخشی از جمهوری اسلامی که شخصیتهای مثل کدیور، سروش و حتی مهاجرانی  که به خودشان روشنفکر دینی میگویند. از این قماشند.  اینها قبلا در قدرت بودند امروز از ارابه قدرت بیرون افتاده اند. روشنفکر دینی در کشمکش جناحی جمهوری اسلامی معنا پیدا میکند. چه اصلاح طلب دینی،  چه خشکه معز اصولگرا در اینکه نظام جمهوری اسلامی باید حفظ شود اشتراک نظر دارند. مکارم شیرازی با صادر کردن فتواهای اینچنین فکر میکند که نظام بیشتر حفظ خواهد شد و در مقابل اصلاح طلبان دینی هستند که حفظ نظام را در گرو تعدیل نظام اسلامی میدانند. کشمکش جمهوری اسلامی با تمام جناحهایش سر مسئله فرهنگی خاتمه نیافته است! این مردم تمام آزادی و دسترسی به آخرین دستاوردهای  بشر را میخواهند. این موج سرانجام کل بساط دین و خرافات مذهبی راجارو خواهد کرد.
پرتو: رابطه رشد  اینترنت پرسرعت با آزادی علمی چیست؟ چرا جمهوری اسلامی با آن مخالفت میکند؟
جمال کمانگر: دسترسی به اطلاعات آزاد حق طبیعی انسانهاست. مخالفت  با اینترنت پر سرعت ایستادگی در مقابل خواسته جوانان و کاربران اینترنت در ایران است. شما اگر بخواهید یک فایل را دانلود کنید یا یک موزیک ویدیو را تماشا کنید یا میخواهد با دوستانت تماس تصویری بگیرید یا دوست دارید یک مقاله علمی را در حالی که در مترو نشسته اید مطالعه کنید یا در پارکی میخواهد مقاله ای را بخوانید  بدون اینکه کسی به شما بگوید  چه مقاله ای را بخوانید یا چه موزیکی یا فیلمی را نگاه کنید! عین آزادی علمی است. بازگشت به دوره قبل از اختراع اینترنت ممکن نیست!  دنیا در حال حاضر به سمت اینترنت فوق سریع و فایبر اوپتیک حرکت میکند. تکنولوژی به حدی رسیده است شما میتوانید هزاران کتاب و فیلم و موزیک را  را در یک “یی بوک” یا “کندل” یا” آی پد” و “تبلت” همراه داشته باشید دیگر نیازی به کتابخانه های آنچنانی نیست میتوانید یک کتابخانه را در کیف دستی ات حمل کنید. ترس جمهوری اسلامی و آخوندها از این است که مردم در سطح وسیعی به اطلاعات آزاد دسترسی داشته باشند. به صحبتهای امثال ما دسترسی داشته باشند! بحث اینها سیاسی است و ربطی به علم و آزادی علمی ندارد. هر فرمولی که طرح میکنند برای در امان ماندن خود از انقراض است. اگر شما یک تلفن موبایل هوشمند با اینترنت پر سرعت در جیبت باشد  به آسانی مینوانید هر چه که دوست دارید نگاه بکنید!  هرچه که دوست دارید مطالعه کنید! هر چه که دوست دارید گوش بدهید! مشکل جمهوری اسلامی این است. سالهاست تلاش میکنند برای مردم تعیین کنند  چه بپوشند، چی بخورند چی بنوشند چه چیزی  را نگاه بکنند. میدانند که کل بازار صدا و سیما و بازار روزخوانی شان تعطیل میشود. بازار مراسمهای مذهبیشان تخته خواهد شد.
پرتو:  این بحث در دورن جمهوری اسلامی  بعد از سخنان وزیر ارتباطات کابینه حسن روحانی مطرح شده است. بحث به میدان آوردن نسل سوم موبایل در ایران آیا تقابلی که میان کابینه حسن روحانی با مکارم شیرازی  نشان این است که کابینه حسن روحانی و بخشی از  حاکمیت جمهوری اسلامی  طرفدار آزادی ارتباطات هستند؟
جمال کمانگر: وزیر فناوری وارتباطات گفته است که برای رفع نگرانی ها دولت “پیوست فرهنگی” آنرا میبند و مشکل اینها حل خواهد شد. کابینه روحانی این ادعا را ندارند که خواهان ارتباطات آزاد هستند. اینکه گویا کابینه روحانی و وزرایش طرفدار آزادی و معتدل تر از امثال مکارم شیرازی هستند واقعی نیست. برای تلفنهای نسل قبلی همین پیوست فرهنگی را گذاشته بودند و برای تلفنهای نسل سوم هم همین کار را میکنند. دعوای آنها سر اینترنت پر سرعت ربطی به معتدل بودن آنها ندارد. گویا آنها طرفدار باز بودن فضای  جامعه هستند. کل جناحهای حمهوری اسلامی با اصول گرا و معتدل و اصلاح طلب  با توافق نوشته و نا نوشته ای که دارند با هر ترفندی  در صدد هستند عمر جمهوری اسلامی را بیشتر کنند. به بقای خودشان ادامه بدهند. باید کشمکش جناحهای جمهوری اسلامی را در کانتکس حفقط بقای نظام دید. لابد یک جاهای  ممکن است صندلی هم به طرف همدیگر پرت کنند. خط قرمز هیئت حاکمه جمهوری اسلامی حفظ نظام است هر جا احساس کنند با خطری مواجه هستند یک دست در مقابل مردم می ایستند.
پرتو: آیا جمهوری اسلامی در این  تلاشش موفق خواهد بود؟
جمال کمانگر: جمهوری اسلامی در این 35 سال از عمرش در حل معضل فرهنگی اش ناموفق بوده است. بارها از زبان مقامات جمهوری اسلامی عدم موفقیتشان در حل معضل فرهنگی بیان کرده اند. در مسئله حجاب شکست خورده اند! در کنترل زندگی خصوصی آحاد جامعه ایران شکست خورده اند. نمیتوانند درمقابل  رشد  تکنولوژی و عطش مردم برای دسترسی به آن بیایستند! نمیتوانند جلوی دخترو پسر جوانی که در ایران زندگی میکنند را بگیرند که چگونه زندگی کنند! جمهوری اسلامی  انواع فیلرتینگ و پارازیت و غیره گذاشته اند . همیشه یک راه برای دسترسی هست جمهوری اسلامی راه حلی برای مسائل فرهنگی اش ندارد. اسلام و قوانین دینی با علم و تکنولوژی و مطالبات مردم علی العموم خوانایی ندارد. جنبش ضد دین و خرافه در ایران شکستهای بیشتری به جمهوری اسلامی تحمیل خواهد کرد. آسان ترین راه تلاش برای سرنگونی انقلابی جمهوری اسلامی است.
این مصاحبه توسط پدرام نو اندیش اجرا و در برنامه 27 آگوست تلویزیون پرتو پخش شد.