اسماعیل ویسی – گزیده ای از اخبار و رویدادهای کارگری و عمومی در کردستان شماره 81
تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی
اعتراضات و اعتصابات کارگری
کارگران اعتصابی سد بنیر مسیر سنندج- مریوان بخشی از دستمردهای معوقه را دریافت کردند. . بنا به گزارش رسیده، 450 نفر از کارگران سد بنیر مریوان روز چهارشنبه 25/4/93برای چندمین بار در سال جاری، در اعتراض به وعده های کارفرما مبنی بر پرداخت عیدی و پاداش سال 92 و عدم پرداخت دستمزد ماهای فروردین، اردیبهشت و خرداد 93 و … 35 نفر از این کارگران، که در قسمت حمل ونقل مشغول به کار می باشند از اذر ماه 92 دستمزدهایشان را دریافت نکرده بودند. همراه با قسمتهای مخزن و دیوار و تونل در اعتراض به این وضعیت تحمیل شده، دست یه اعتصاب زده بودند و … در ادامه گزارش رسیده آمده است که؛ درتاریخ25/04/93، کارفرما دو ماه دستمرد معوقه کارگران قسمت حمل ونقل و همچنین یک ماه از دستمزد معوقه کارگران در قسمت های مخزن، دیوار و تونل را به حسابهای انها واریز کرد. و … کارگرا در این حرکت به بخشی از مطالبات خود دست یافنتد و با وعده کارفرما مبنی بر پرداخت مابقی طلب کارگران در روزهای آینده به پایان رسید و کارگران به توافق رسیدند که از روز دوشنبه به سر کارهایشان باز گردند. و …
***
اخراج، بیکار سازی و دستمزد ها
200 نفرکارگر شهرداری سنندج اخراج شدند. بنا بر حبر رسیده، 200 نفر از کارگران روز مزد شهرداری سنندج که چند ین سال سابقه کار دارند و مدت 3 ماه بود دستمزدهایشان را دریافت نکرده بودند، درتیرماه 1393 از کار اخراج شدند. و … این کارگران در طی این سالها ، قرارداد روز مزد با شهرداری داشتند و در صورتی که کارگران ، در ایام تعطیل و یا روزهایی که به سر کار خود حاضر نمیشدند از حقوق و مزایا و بیمه محروم بوده اند. و …
اخراج 7 نفر ازکارگران شرکت ساختمانی ” پانتا آبیدر سنندج ” بنابر گزارش رسیده، در اواخر تیر ماه 1393، کارفرمای ” شرکت ساختمانی بانتا آبیدر سنندج ” 7 نفراز کارگران شاغل در این شرکت را به بهانه کم کاری، اخراج کرد. در ادامه آمده است که؛ کارفرمای این شرکت ضمن اخراج این 7 کارگر به بهانه کم کاری، دیگر کارگران این شرکت را نیز تهدید کرده در صورتی که خوب کار نکنند ، آنان را نیز اخراج خواهد کرد. و …
شرکت بانتا در سه راه شریف آباد سنندج مشغول احداث ساختمانهای تجاری و مسکونی می باشد که 85 کارگر با دستمزدهائی در حدود 375 هزار تومان در آن مشغول به کار هستند. لازم به ذکر است که مقداری از این دستمزد نیز به بهانه هایی نظیر حق بیمه و غیره از کارگران کسر می شود. و …
ادامه تجمع اعتراضی کارگران شرکت کولهایم در سنندج- بنا بر گزارشی از سنندج، دهها نفر کارگر ” شرکت کولهایم ” در سنندج بار دیگر در اعتراض به اخراج سازی ها در مقابل این شرکت دست به تجمع زدند. در ادامه گزارش آمده است که ؛ کارگران معترض می گویند مقامات رژیم و کارفرمای این شرکت قصد دارند تا یکماه آینده بیش از ٦٠٠ نفراز کارگران را به بهانه اتمام پروژه سد داریان از کار اخراج کنند. و … زیرا روز شنبه ٢١ تیرماه نیز جمعی از کارگران این شرکت در اعتراض به اخراج ٥٠ تن از رانندگان در مقابل این شرکت دست به تجمع زده بودند.
بیکارشدن ٤ میلیون نفرکارگر فصلی به دلیل تعطیلی پروژه های عمرانی- تعطیلی پروژه های عمرانی ٤ میلیون کارگر فصلی را بیکار و امرار معاش برای ١٦ میلیون نفر را دشوار کرده است. بیکاری ٤میلیون کارگر فصلی برابر با ایجاد مشکل در زندگی ١٦ میلیون نفر از کارگران و خانواده های آنان در ایران می باشد.
***
حوادث کاری
اربیل ” هولیر کردستان ” بنا بر خبر پخش شده، ” یادگار درویشی اهل روستای اندر از توابع شهرسنندج ” از کارگران مهاجر در حین کار بر اثر برقگرفتگی متاسفانه جان سپرد
سقز- به گزارش رکُردپا در روز 31تیر ماه ، یک کارگر ١٨ ساله به نام صلاح فرزند ابوبکر هنگام کار از طبقه هفتم ساختمانی در بلوار کُردستان شهر سقز سقوط و ماسفانه، جان خود را از دست داده است.
آمار کارگران جانباخته در یکماه گذشته در کردستان- طی تیرماه سال جاری، ٩ کارگر مناطق کردستان ایران به دلیل کار و حوادث ناشی از آن متاسفانه، جان خود را از دست داده اند. آمار قربانیان حوادث کار در تیرماه سال جاری نسبت به آمار خردادماه افزایش داشته است. در سال ٩٢، در مناطق کردستان نزدیک به ١٠٠ کارگر به دلیل حادثه کار جان خود را از دست دادند. گفتنی است براساس آمار و داده های خبرگزاری های حکومتی در ایران، روزانه به طور متوسط پنج کارگر به دلیل حادثه کار جان خود را از دست می دهند.
ضمیمانه جاباختن تمامی این دوستان را یه خانواده، دوستان و آشنایان و تمامی کارگران تسلیت می گوئیم!
***
دستگیری زندان و شکنجه فعالین کارگری و اجتماعی
بنا به اطلاعیه خبری کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری در روز 3 مرداد 1393 – افشین ندیمی کارگر زندانی، که در زندان مرکزی سنندج محبوس است در شرایط بسیار سخت جسمی با بیماری دست و پنجه نرم می کند. نام برده که از بیماری تنفسی شدید رنج می برد دچار مشکلات بسیار در تنفس شده و از ناحیه ی ریه احساس درد شدید دارد در حالی که داروهای لازم برای درمان وی به تعداد بسیار کمی و حتا کمتر از یک سوم نیاز، در اختیار وی قرار می گیرد که باعث شده حتا از حداقل نیاز دارویی نیز محروم باشد.
وضعیت جسمی افشین به خصوص با توجه به آلودگی بسیار زیاد بند در زندان سنندج که منجر به تشدید بیماری وی شده به نحوی است که وی باید هر چه سریعتر از زندان آزاد شده و تحت درمان مناسب قرار بگیرد. و …
***
گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی
تکرار دوباره تراژدی قتل زنان در مریوان- طبق خبر رسیده متاسفانه روز 4 شنبه 1 مرداد ماه 1393 در روستای ” زویران از توابع شهر مریوان ، سارا زن جوانی که دارای 2 فرزند ” می باشد. بعد از مجادله با همسرش، مورد یورش قرار می گیرد و همسرش با ضربه زدن به سرش او را می کشد و قربانی فرهنگ و سنت عقب مانده اجتماعی مرد سالاری می شود. بعد از آن همسر ضد انسانش پیکر سارا را حلق آویز می کند که وانمود کند که سارا خود کشی نموده است. و …
عدم پاسخگویی و کارشکنی کارفرمای شرکت سقز سازی ون کردستان- بنا به گزارش رسیده کارگران شرکت ون طی نامه ای به کارفرمای خود خواهان تعیین نماینده از طرف کارگران، برای رسیدگی به مشکلات خود و معرفی به اداره کار شدند. در پی این درخواست کارفرما آنان را تهدید کرده است اگر این مسئله را پیگیری کنند سبد کالایی را که قرار است به عنوان کمک غیر نقدی به کارگران داده شود قطع خواهد کرد. در پی عدم پاسخگویی کارفرما، یکی از کارگران به نمایندگی از طرف دیگر کارگران برای پیگیری به اداره کار مراجعه کرده و اداره مربوطه به آنان قول داد که برای بازدید به محل کارخانه خواهند آمد. متاسفانه کارشناسان اداره در مراجعه به کارخانه به هیچ وجه به کارگران مراجعه نکرده اند و فقط با کارفرما ملاقاتی داشته اند.
به گفته کارگران این کارخانه، کارفرما با ممانعت از انتخاب نماینده سعی دارد از پیگیری خواستها و مطالباتی مانند سختی کار و طرح طبقه بندی مشاغل…. جلوگیری نمایند. همچنین کارفرما مدتی است که با درخواست چند نفر از کارگران با سابقه برای استفاده از مزایای مشاغل سخت و زیان آور مخالفت کرده و با انتقال آنان به بخش های دیگر کارخانه و جایگزینی آنان با کارگران جدید سعی در ممانعت از برقراری قانون مشاغل سخت و زیان آور در این کارخانه دارد. کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری١٤تیر١٣٩٣
گزارشی از اعتصاب کارگران فولاد البرز تاکستان- کارگران شرکت فولاد البرز تاکستان که به نام کارخانجات ذوب آهن و نورد البرز (گروه صنعتی صفا) شناخته شده است مدتها است که از طرف صاحب این شرکت، آقای محمد رستمی صفا، مورد تهدید اخراج قرار دارند. آقای رستمی این شرکت را از آقای مصیب زاده به ارزش 160 ملیارد تومان در سال 90 خریداری کرد و به کارگران وعده داد که دستمزد و مزایای کارگران افزایش خواهد یافت اما این امرهیچوقت اتفاق نیفتاد که هیچ وضع بدتر هم شده است.
این شرکت دارای دو خط تولید به ظرفیت 30 و 70 هزار تن در ساعت ظرفیت اسمی دارد و شمش آهن را به میلگرد 10 و12و14و16و18و20 میلیمتری تولید می کند. حدود 60 درصد از کارگران کارخانه را کارگران بومی تاکستان و مابقی از روستا های اطراف و تعداد کمی هم از شهر های مجاورو شمال کشور تشکیل می دهند.
در سال 90 کارگران این کارخانه که 350 نفر بودند در 3 شیفت کار می کردند. اما از 91 تا به حال دستمزد کارگران با تعویق پرداخت شده است و کارگران در دو شیفت کار می کردند به همین دلیل تعداد 70 نفر از کارگران شغل خود را از دست داده و اکنون 280 نفر کارگر در کارخانه باقی مانده است. از این 280 نفر هم حدود 30 نفر در عرض چند هفته پیش استعفا داده و در حال حاضر 250 نفر در این کارخانه کار می کنند.
یکی از کارگران این کارخانه می گوید: ” معلوم نیست چه وضعیتی هست بیش تر از 5 ماهه که درشرکت فولاد البرز تاکستان شمش نداریم که نورد کنیم و حقوق هم تیکه تیکه تا اردیبهشت دریافت کردیم صاحب شرکت هم آقای محمد رستمی صفا هست که انگار براش مهم نیست؛ دو ماه هم حقوق عقب افتاده داریم ما اعتصاب کردیم دلیل اش هم نپرداختن حقوق ما است. بن سال 92 و 93 تا الان رو دریافت نکردیم. حقوق 4 ماه رو با اعتصاب داخلی مکرر فقط فروردین اون هم در 3 قسط دریافت کردیم و حقوق اردیبهشت را 50 درصد 2 هفته پیش دادند. ولی از حقوق 600 تا 800 تومن کارگر مگه چی میمونه تا اونم در چند قسط بدهند. در هرماه 3 الی 4 دفعه روزانه اعتصاب داشتیم. یکبار هم از حقوق بچه ها 50 تومن هر نفر تنبیهی کم کردند. الان هم دو روزه (دوشنبه و سه شن14 و 15 جولای) دوباره اعتصاب کردیم.”
کارگران همچنین دراسفند ماه 92 و اردیبهشت و خرداد 93 و دو بار در تیر ماه 93 به دلیل تعویق در پرداخت حقوق شان دست به اعتصاب زدند. کارگر کارخانه فولاد البرز تاکستان در بخش دیگری از صحبت هایش گفت که “متاسفانه اینجا نمایندگی رسمی کارگری نداریم و کارکان خودشان هماهنگ میشن و کار رو تعطیل می کنند.”
در این کارخانه در حال حاضر فقط در سالن تولید شماره 1 کارگران در هفته 2 الی 4 روز کاردارند وکارگران سالن تولید 2 اصلا کار ندارند و در روز های کاری سالن تولید 1 کل کارگران تحت فشار روحی با تعطیل کردن کار و اعتصاب مدیریت را تحت فشار قرار داده تا شاید دستمزدهای معوقه خود را بگیرند و همچنین دستمزد ها به موقع پرداخت شود.
همین کارگر در بخش دیگری از صحبت هایش می گوید: “ولی عرض کردم سه تا شرکت بزرگ هم در طرفین ما دارن خوب کار میکنن فاصله قیمت شمش آهن وارد شده تا تبدیل آن به میلگرد و فروش آن ظاهرا برای شرکت به صرفه نیست البته مشکل بزرگ ما هم اکنون:
1-بیکاری به مدت 5 ماهه که کارگران به شرکت می یان ولی کار ندارن و کلافه هستن و در عوض اون حقوق رو هم به صورتی که شرح داده شد دریافت کردن. 2-حقوق کم و تورم شدید هزینه زندگی قابل پرداخت نیست و ما باید از این و اون قرض بگیریم تا زندگی مون بچرخه. 3-با اینکه شرکت ما به اسم جدید کارخانجات ذوب آهن و نورد البرز دارای طبقه بندی مشاغل هست ولی با پارتی بازی هایی که می شه حق بچه ها در شرح طبقه بندی تعریف نشده و مینیمم حقوق را به کارگران اختصاص دادند.”
همچنین او می گوید “حقوق هم تیکه تیکه تا اردیبهشت دریافت کردیم. بچه ها اجاره خونه و خرجی دارن. تیر ماه هم که داره پایان می رسه. البته عیدی کارگران هم بعد از عید پرداخت شد و بن کارگران در سال92 کاملا پرداخت نشده و پایه حقوق کارگران از 600 هزار تا 700 هزار حدود 80 درصد و از 700 هزار تا 800 هزار حدود 10 درصد و مابقی از 800 تا یک میلیون و چند نفری هم حقوق یک میلیون تا یک میلیون 500 هزار تومان دستمزد می گیرند که تعداد انها به 5 نفر هم نمیرسد. البته حق مسکن 20 هزار تومان و سرویس ماشین ایاب و ذهاب هم فراهم هست.
اما قیمت دستمزد جمعه کاری ها و تعطیلات که باید 40 درصد بیشتر باشد به قیمت معمولی محاسبه می شود. الان یه خونه حدود 250هزار تا 350 هزار آن هم در حد معمولی در توان کارگر اجاره داده می شود که در مکان های خوب از 400 تا 700 هزار اجاره منزل برای کارگران قابل پرداخت نیست. راستی بیمه تکمیلی هم قرارداد آنرا تمدید نکردن و مهمتر بیمه تامین اجتماعی کارگران که مرتب تامین نمیشود و الان بعضی از کارگران در بیمارستان با مشکل مواجه شدند. متاسفانه در این کارخانه همه کارگران به صورت یک ماهه قرار داد میبندند.”
کارگران فولاد البرز هنوز دستمزد خردادماه را دریافت نکرده اند و دستمزد اردیبهشت ماه هم 50 درصد آن در هفته قبل پرداخت شد.
اعتصاب روزهای دوشنبه و سه شنبه، 14 و 15 جولای کارگران این کارخانه در اعتراض به تعویق در پرداخت دستمزد ها، عدم امنیت شغلی وطبقه بندی مشاغل در کارخانه می باشد. ستار رحمانی16/07/14
***
اسماعیل ویسی / esmail.waisi@gmail.com / http://www.october-online.com/
5 مرداد ماه 1393- 27 ماه ژوئیه 2014
منتشر شده در نشریه اکتبر شکاره 146
***