تهیه و تنظیم از: اسماعیل ویسی
اعتراضات و اعتصابات کارگری
اخباری از سنندج- بنا به اخبار رسیده از ” روز 20 تیر ماه 1393، 11 ژوئیه 2014 ساعت 9 صبح ” در شهر سنندج در یکی از تفریحگاههای کوههای آبیدر، گل گشتی با شرکت بیشتر از 100 نفر از فعالین و مدافعین حق و حقوق کارگران و فعالین آزادیخواه و برابری طلب ” در حمایت از آزادی فوری و بدون قید و شرط کارگران و زندانیان سیاسی بویژه رضا شهابی و بهنام ابراهیم زاده ” برگزار گردید. گلگشت با یک دقیقه سکوت بیاد جانباختگان راه آزادی و سوسیالیسم و پخش سرود انترناسیونال برنامه های خود را آغاز نمود. و … شرکت کنندگان در خصوص ” وضعیت و شرایط تحمیل شده بر موقعیت کاری و زیستی و مبارزات کارگران و تاثیرات منفی تحولات جامعه عراق در ایران و کردستان و چه باید کرد در تمامی زمینه ها و تاکید برهمبستگی و اتحاد مبارزاتی و … ” بحث و تبادل نظر کردند. و …
تجمع اعتراضی کارگران دوب فلز زاگرس- صیح روز سه شنبه 17 تیر ماه 1393 ، 100 نفر از کارگران فولاد زاگرس کردستان کردستان از ساعت 10 صبح در مقابل اداره کار و تعاون و رفاه اجتماعی در اعتراض به رای صادره در تاریخ 22اسفند 92 از سوی اداره کار شهرستان قروه مبنی بر انحلال کارخانه، دست به تجمع اعتراضی زدند و خواهان راه اندازی کارخانه و بازگشت به سر کار شدند. به گفته کارگران رای صادره از طرف اداره کار قروه کاملا غیر قانونی بوده و هیچگونه مدرک و یا سندی که با آن توجیهی برای انحلال کارخانه و جود داشته باشد ارائه نشده است. اما کارفرما می خواهد با استفاده از زد و بندهای اداری این شرکت را سهامی خاص معرفی کند و با استفاده از این ترفند انحلال کارخانه را اعلام کند. این در حالی است که حتی در زمان راه اندازی شرکت و انعقاد قرارداد با کارگران، شرکت سهامی عام بوده است و برخی از مسئولین شرکت را نیز خود وزارت کار تعیین کرده است. و … در ادامه این تجمع، مسئولین اداره کار طی جلسه ای با نماینده کارگران به آنان وعده دادند که در 2 هفته دیگر جلسه ای با شورای تامین استان و استانداری و فرمانداری در این مورد برگزار خواهند کرد و مانع از انحلال کارخانه می شوند. در پایان این تجمع کارگران معترض اعلام کردند که در صورت محقق نشدن این وعده ها تا آخر همین ماه حتما اعتراضات خود را به صورت گسترده و همراه با خانواده هایشان به مقابل مجلس شورای اسلامی و دیگر ارگانهای دولتی در تهران خواهند کشاند. و …
بلاتکلیفی کارگران اتحادیه مکانیک های سنندج در خصوص دریافت زمین های مسکونی- این اتحادیه دارای بیش از 750 نفرعضو می باشند ” از سال 79 – 80 هر نفرمبلغ دو میلیون و پانصد هزار تومان جهت ثبت نام ودریافت مسکن به تعاونی مسکن اتحادیه پرداخت نموده اند. کارگران دراین مدت 14 سال برای تحویل این زمین ها ، چندین مرتبه اقدام به اعتراض و راهپیمایی نموده اند ، ولی هر بار جواب سر بالا گرفته اند و اخیرا به گارکران اعلام نموده اند این محل چزو مناطق فضای سبز است ونباید مسکن در آنجا ساخته شود . و … در این رابطه 12 تیر ماه 1393، جلسه ای با شرکت علوی نماینده مجلس اسلامی تحت عنوان نماینده شهر های سنندج ، مریوان و کامیاران ” در اعتراض به این وضعیت و بسر دوانده شدنشان برگزار کردند . زیرا کارگران معتقدند که ” سید مهدی تخته فیروز، که یکی از مهره های جمهوری اسلامی است. تحت عنوان نماینده کارگران. مبالغ پرداخت شده را دریافت نموده است و مبالغ پرداختی را دزدیده است. و در این رابطه بارها به وزرات مسکن و شهر سازی شکایت نموده اند ، ولی دولت تا به حال هیچ اقدامی در این رابطه ننموده است. و آنان را بسر دوانیده است. و … زیرا کارگران معتقدند که ” سید مهدی تخته فیروز، که یکی از مهره های جمهوری اسلامی است. تحت عنوان نماینده کارگران. مبالغ پرداخت شده را دریافت نموده است و مبالغ پرداختی را دزدیده است. و در این رابطه بارها به وزرات مسکن و شهر سازی شکایت نموده اند ، ولی دولت تا به حال هیچ اقدامی در این رابطه ننموده است. و همچنان آنان را بسر دوانیده است و …
***
حوادث کاری
سنندج- بر اساس خبر رسیده از سنندج، روز چهار شنبه 11 تیر 1393 ساعت 7 عصر در شهر سنندج و در بلوار ساحلی در مجتمع های آپارتمانی بنیاد مسکن، یک مین منفجر میشود. دراثر این انفجار کارگر مسئول نظافت محوطه ، در حین جابجائی خاک فضای سبز، به شدت مجروح میشود. بر اثر شددت جراحات روانه بیمارستان می شود ، امروز مورد عمل جراحی قرار گرفت. در ادامه خبر آمده است :
پس از این انفجار مامورین انتظامی و اطلاعاتی و سپاه رژیم اسلامی در محوطه آپارتمان های بهارستان و بنیاد مسکن حاضر میشوند و در کنکاش منطقه ” تعداد 12 مین منفجر نشده ” دیگر را از محوطه پیدا می کنند. و …
آماری از حوادث کاری در سال 1392، بر اساس آمار پخش شده در روز 17تیرماه 1393 از طرف اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان پزشکی قانونی رژیم اسلامی، با هشدار در خصوص افزايش تلفات در حوادث ناشي از كار و تأكيد بر رعايت نكات ايمني به ويژه در موارد كار در ارتفاع، يادآور مي شود، در 10 سال گذشته (1383 تا 1392) 12 هزار و 437 نفر در حوادث کار جان خود را از دست داده اند.
در ادامه آمده است که 1994نفردر حوادث کار در سال 1992 جانشان را از دست داده اند و تاکید شده است که، مرگ های ناشی از حوادث کار طی سال های گذشته روندی صعودی داشته است، به طوری که از 697 مورد فوتی این حوادث در سال 1383 به یکهزار و 994 نفر در سال 1392 رسید. و .. و بر اساس آمارهاي موجود به طور معمول مرگ های ناشی از حوادث کار بیشتر در فصل تابستان رخ می دهد به طور که تنها در تابستان دو سال گذشته به ترتیب 568 (سال 1392) و 491 (1391) مورد مرگ در تابستان رخ داده است. همچنین سقوط از بلندي، اصابت اجسام سخت، برقگرفتگي، سوختگي و كمبود اكسيژن به ترتیب مهم ترین دلايل مرگ بر اثر حوادث كار هستند.
بیشترین میزان مرگ های ناشی از حوادث کار در سال 1392: در سال گذشته يكهزار و 994 نفر در حوادث ناشي از كار جان خود را از دست دادند. اين رقم در مقايسه با سال قبل از آن كه تعداد تلفات حوادث كار يكهزار 796 نفر بود، 11 درصد افزايش يافته است. از تلفات حوادث كار در سال گذشته يكهزار و 967 نفر مرد و 27 نفر زن بودند. همچنين در اين مدت استان هاي تهران با 488، خراسان رضوي با 154 و اصفهان با 132 فوتي بيشترين و استان هاي ايلام با نه، خراسان جنوبي با 10 و كهگيلويه و بويراحمد با 13 فوتي كمترين آمار تلفات حوادث كار را داشته اند.
بر اساس اين گزارش در حوادث كار سال گذشته 965 نفر به دليل سقوط از بلندي جان خود را از دست دادهاند، پس از آن برخورد جسم سخت (371) و برقگرفتگي (303) در رتبه هاي بعدي دلايل مرگ در حين كار قرار مي گيرند. مطابق آمارهاي موجود به طور معمول سقوط از بلندي مهمترين علت مرگ در حوادث كار محسوب مي شود به نحوي كه در سال گذشته 48.4 درصد علل مرگ در حوادث كار را سقوط از بلندي در بر ميگيرد. در سال گذشته 29 هزار و 231 مصدوم حوادث كار شامل يكهزار و 144 زن و 28 هزار و 87 مرد به مراكز پزشكي قانوني كشور مراجعه كردند. اين رقم در مقايسه با سال قبل از آن 1.1 درصد كاهش يافته است.
مرگ 285 نفر در حوادث كار امسال: در دو ماهه ابتدايي سال جاري نيز 285 نفر بر اثر حوادث ناشي از كار جان باختند. از اين تعداد 279 نفر مرد و شش نفر زن بودند. آمار تلفات حوادث كار طي اين مدت در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 7.5 درصد بيشتر شده است. بر اساس اين گزارش آمار مصدومان حوادث ناشي از كار كه در دو ماهه نخست امسال به مراكز پزشكي قانوني مراجعه كردند چهار هزار و 459 نفر بود كه نسبت به مدت مشابه سال قبل دو دهم درصد كاهش يافته است. طي اين مدت همچنان استانهاي تهران با 82، خراسان رضوي با 23 و اصفهان با 19 داراي بيشترين آمار در تلفات حوادث كار بودند.
***
دستگیری زندان و شکنجه فعالین کارگری و اجتماعی
اطلاعیه شماره ١٨ کمیته دفاع از فعالین کارگری مهاباد: کارگران، مردم آزاده و تشکل های کارگری؛
محمد مولانایی کارگر بازنشسته شهرداری مهاباد، به اتهام عضویت در کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکلهای کارگری و شرکت در مجامع عمومی این تشکل، به یک سال زندان تعزیری در شعبه اول دادگاه انقلاب مهاباد محکوم شد و در حال سپری کردن احکام ناعادلانه مسئولان قضایی است.
محمد مولانایی این کارگر 77 ساله که از نظر جسمی در وضعیت بسیار وخیمی بسر می برد، مدتی است به دلیل عدم رسیدگی پزشکی در زندان مریضی ایشان تجدید شده و از دردهای شدید آتروز، کمردرد، فشار خون و نارحتی روده رنج می برد و حتی در چند روز گذشته دچار خون ریزی ادراری شده و چند بار به مسئولان زندان مراجعه کرده است تا ایشان را نزد دکتر ببرند. اما مسئولان زندان هر بار با بهانه های غیر منطقی از فرستادن این کارگر زندانی سرپیچی می کنند. خانواده این کارگر زندانی تا امروز ده ها بار نزد دادستان مهاباد رفته و وضعیت وخیم جسمی آقای مولانایی را برای مسئولان قضایی تشریح کردند. اما با توجه به اینکه کلیه مسئولان زندان و قضایی مهاباد از وضعیت جسمی محمد مولانایی اطلاع دارند، هیچ گونه اقدامی نمی کنند. ما اعضای کمیته دفاع از کارگران دستگیر شده مهاباد، ضمن محکوم کردن بی توجهی مسئولان قضایی به وضعیت بیماری محمد مولانایی، اعلام میکنیم که هر گونه مشکل جسمی که برای محمد مولانایی پیش آید، مسئولیت آن برعهده مسئولان زندان و دستگاه قضایی است. ما خواستار مداوای فوری و آزادی بدون قید و شرط محمد مولانای و خواستار آزادی کلیه کارگران زندانی و زندانیان سیاسی هستیم.
کمیته دفاع از کارگران دستگیر شده مهاباد- شماره تماس با سخنگوی کمیته دفاع از فعالین کارگری مهاباد، کوروش بخشنده- 09379960747- komitedefaa@gmail.com-١٦ تیر ١٣٩٣
***
گزارشات مسایل، مشکلات و رویدادهای اجتماعی
گزارشی از حرکات پیشروانه مردم شهر مریوان- بر اساس گزارشی از شهر مریوان، انجمن غیر دولتی “ژیانه وه”، انجمنی است که برای پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر و دخانی در مریوان فعالیت می کند. و تا کنون تاثیرات مثبت در حرکات اخیر مردم در شهر مریوان داشته است . و … و تا بحال سه موج اجتماعی بزرگ از مریوان در کردستان بلند شده اول اقدام معلم مریوانی در تراشیدن سر برای همراهی با یک دانش آموز بیمار، سپس شکستن و سوزاندن تفنگ از سوی شماری از شکارچیان و اینبار موج تازه ای برای مقابله با خطرات مصرف و استعمال قلیان. استارت موج سوم رو صاحب یک چایخانه در مریوان زد و تمام قلیان های قهوه خانه خود را شکست و آتش زد.
کمال صمدی، صاحب یک چایخانه در مریوان روز پنجم تیر ماه تصمیم گرفت تمام قلیان های قهوه خانه خود را بشکند و آتش بزند. او پس از آگاهی از تاثیر قلیان بر سلامت و تندرستی با همکاری انجمن “ژیانه وه” در مراسمی پس از شکستن تمامی قلیان ها تصمیم گرفت آن را به آتش بکشد و از فروش و عرضه قلیان نیز دست بکشد. او هفت سال در قهوه خانه خود قلیان به مشتریان عرضه می کرد اما روز پنج شنبه در مراسمی که با همکاری انجمن “ژیانه وه” در مریوان برپا شد اقدام به شکستن و آتش زدن قلیان های قهوه خانه خود کرد.
در سال 92 نیز ابتدا علی محمدیان معلم یکی از دبستان های مریوان برای اظهار همدردی با شاگرد بیمار خود اقدام به تراشیدن موهای سرش کرد. این اقدام معلم مریوانی تحسین عمومی در شبکه ها اجتماعی و رسانه های رسمی را در پی داشت و سبب گسترش همراهی، همدردی و توجه به بیماران به ویژه بیماران صعب العلاج در ایران شد. پس از آن شماری از شکارچیان با تشویق انجمن غیردولتی سبز چیا اقدام به شکستن اسلحه خود، آتش زدن قفس پرندگان و رهایی پرندگان در بند کردند. این موج به مناطق دیگر ایران گسترش یافت. “شکستن قلیان” سومین موجی است که در یک سال گذشته برای اصلاح آسیب های اجتماعی و رفتاری در ایران از مریوان آغاز شده است.
مسئولان بهداشت و درمان در ایران می گویند مصرف قلیان در سال های اخیر به آسیب های فروانی به شهروندان وارد کرده است. یک هفته پیش چهار هزار پزشک متخصص در نامه ای به حسن روحانی درباره “سونامی سرطان ناشی از افزایش مصرف قلیان در ایران هشدار داده و تاکید کرده بودند که “هر چند مصرف سیگار ساده تر و شیوع آن بیشتر از قلیان است اما میزان منوکسید کربن وارد شده به بدن انسان در اثر استعمال قلیان 6 برابر سیگار و میزان عامل سرطانی قلیان۴۶ برابر بیشتر از سیگار است.” پزشکان در این نامه تاکید کرده بودند که “میزان دیگر عوامل سرطانی مانند آرسنیک در قلیان چهار برابر سیگار و سرب در قلیان ۲۰۲ برابر سیگار است” و همچنین ” تجارت انواع تنباکوها با رنگ و بوی مختلف از اسانس های گوناگون از یک طرف و فروش و نمایش انواع قلیان های داخلی و خارجی از کیفی تا جیبی از طرف دیگر سبب شده است که آثار زیانبار این عامل دخانی دوصد چندان شود.”
10 ميليون انسان بيسواد مطلق در ایران وجود دارد- بررسي آمارهاي رسمي از نرخ بيسوادي طي سالهاي گذشته نشان ميدهد با گذشت 35 سال از تشكيل سازمان نهضت سوادآموزي، ايران در جايگاه مناسبي از نظر سوادآموزي قرار ندارد. در حال حاضر و بر اساس آمارهاي يونسكو، در ميان 164 كشور جهان در رتبه هشتاد و ششم سوادآموزي قرار گرفتهايم. سرشماري سال 90 هم نشان داد نزديك به 10 ميليون از جمعيت كشور و چيزي حدود 15 درصد بيسواد هستند. اين تعداد جدا از افرادي است كه سواد خواندن و نوشتن دارند اما كمسواد محسوب ميشوند. با احتساب 10 ميليون جمعيت داراي تحصيلات ابتدايي و كمسواد و همچنين 10 ميليون جمعيتي كه تا مقطع راهنمايي بيشتر تحصيل نكردهاند، 52 درصد جمعيت كشور بيسواد يا داراي تحصيلات ابتدايي و سيكل هستند كه براساس نظر كارشناسان در خطر بازگشت به بيسوادي قرار دارند.
گزارش مركز آمار از نتايج سرشماري عمومي نفوس و مسكن سالهاي 55، 65، 75، 85و 90 نشان ميدهد ميزان باسوادي مردان در جمعيت 6 ساله و بيشتر، به ترتيب 9/58، 0/71، 7/84، 7/88 و 4/88 درصد و در زنان به ترتيب 5/35، 1/52، 2/74، 3/80، 05/81 درصد بوده است. اگرچه اين درصدها طي 30 نشاندهنده كاهش درصد بيسوادي است. اما وجود 10 ميليون بيسواد مطلق در سال 90 آمار چندان قابل دفاعي براي عملكرد 30 ساله سازمان نهضت سوادآموزي نيست.
در سال 1358 كه نهضت سوادآموزي تشكيل شد حدود 14 ميليون از جمعيت 36 ميليوني ايران بيسواد بودند. به عبارتي در سال 1385 جمعيت بيسواد بالاي ? سال كشور 40/15 درصد بوده است. اين آمار در سال 1390 به 25/15 درصد رسيده است. گزارشهاي سازمان نهضت سوادآموزي نشان ميدهد از سال 1385 تا 1390 تنها تعداد 118261 نفر بيسواد در جمعيت 6 ساله و بالاتر كاهش پيدا كرده است. تعدادي كه نشان ميدهد با وجود پيگيري طرحهايي چون طرح ضربتي، طرح سوادآموزي كارگران، طرح سوادآموزي نيروهاي مسلح، طرح مدارس، طرح مساجد، طرح آموزش مكاتبهيي، طرح سوادآموزي در زندانها، طرح لازمالتعليم، مراكز يادگيري محلي، طرح آموزش فرد به فرد و…افزايش تعداد باسوادان چندان چشمگير نبوده است. وضعيت سواد در گروههاي مختلف سني: براساس سرشماري سال 90 از كل جمعيت 6 ساله و بالاتر كشور چيزي حدود 10 ميليون نفر يعني 4/14 درصد جمعيت بيسواد بودند. اين آمار براي مردان 5/10 درصد و براي زنان 3/18 درصد اندازهگيري شد. اين آمارها نشان ميدهد نرخ بيسوادي در مناطق شهري6/10 درصد و در مناطق روستايي 24 درصد بوده است. توزيع جنسي و جغرافيايي جمعيت بيسواد در سال 1390 هم بيانگر اين است كه از كل بيسوادان كشور، 9/52 درصد قدر سهم مناطق شهري و 1/47 درصد قدر سهم مناطق روستايي بودهاند. اين آمار براي مردان 8/36 درصد و براي زنان 2/63 درصد بوده است.
از كل جمعيت چهار ميليون و 437 هزاري 9-6 سالههاي سال 90، 236 هزار و 538 نفر بيسواد بودهاند. اين تعداد با وجود قرار داشتن در سن تحصيل، دور از مدرسه و به عبارتي بازمانده از تحصيل بودهاند. تعداد بيسوادان اين گروه سني 236538 نفر يعني 4/2 درصد كل بيسوادان بوده است. از اين رقم تعداد 119249 نفر يعني 4/50 درصد به مردان و 117289 نفر يعني 6/49 درصد به زنان و همچنين 141486 نفر معادل 8/59 درصد به مناطق شهري و 95052 يعني 2/40 درصد به مناطق روستايي تعلق داشتهاند. تعداد بيسواد در گروه سني29-10، 8/9 درصد كل بيسوادان و معادل 950 هزار نفر است. از اين رقم تعداد 415 هزار و 242 نفر يعني حدود 7/43 درصد به مردان و 3/56 درصد به زنان و همچنين 6/43 درصد به مناطق شهري و 4/56 درصد به مناطق روستايي اختصاص يافته است.
از كل جمعيت 49-30 ساله 3/87 درصد معادل 18 ميليون و 758 هزار نفر باسواد بودهاند. در مقابل تعداد بيسواد در اين گروه سني حدود 8/25 درصد كل بيسوادان يعني دو ميليون و 505 هزار نفر بوده است. از اين رقم 6/32 درصد به مردان و 4/67 درصد به زنان و همچنين 4/47 درصد به مناطق شهري و 6/52 درصد به مناطق روستايي اختصاص يافته است. تعداد بيسوادان اين گروه سني 6/35 درصد كل بيسوادان يعني سه ميليون و 456 هزار نفر بوده است. از اين رقم 6/35 درصد به مردان و 4/64 درصد به زنان و همچنين 3/46 درصد به مناطق شهري و 7/53 درصد به مناطق روستايي تعلق گرفته است. رييس سازمان نهضت سواد آموزي در گفتوگو با «اعتماد» خبر داد كه از مجموع سه ميليون و 453 هزار نفر در گروه سني 49-10 سال كه در سرشماري سال 90 خود را بيسواد اعلام كرده بودند، حدود 300 هزار نفر باسواد شدهاند. باقرزاده ادامه ميدهد: از اين تعداد 430 هزار نفر تبعه خارجي داريم كه تكليفي در قبال آن از منابع دولتي نداريم. 100 هزار نفر آموزشناپذير هستند. مثلا ضريب هوشي كمتر از 60 دارند و دچار معلوليتهاي ذهني هستند. 900 هزار نفر هم سابقه مدرك نهضت سوادآموزي را دارند و كمسواد محسوب ميشوند.
با احتساب يك ميليون و 200 هزار نفر از مجموع سه ميليون و 456 هزار نفر گروه سني 49-10 سال همچنان بيسوادند كه 600 هزار نفر از اين افراد از اعضاي خانواده دانشآموزان هستند و طرحي در سطح مدرسه براي باسواد كردن آنها قابل اجراست. به گفته باقرزاده قرار است هر مدرسه 10 نفر از اعضاي خانواده دانشآموزان را براي باسواد كردن پوشش دهد. 430 هزار نفر از افراد بيسواد هم به گفته رييس سازمان نهضت سوادآموزي ناشناختهاند و اطلاعاتي از آنها به ثبت نرسيده است. همچنين از گروه سني 20?-10 سالهها 72 هزار نفر سابقه تحصيلي ثبت شده ندارند.
رتبهبندي استانها از نظر درصد سواد: بالاترين درصد باسوادي 49-10 سالهها به استان مازندارن با 7/95 درصد و پايينترين آن به استان سيستان و بلوچستان با 6/76 درصد اختصاص يافته است. براساس گزارس سازمان نهضت سوادآموزي، اگر بر اين اساس استانها را به سه گروه بالاتر از ميانگين، در حد ميانگين و پايينتر از ميانگين كشوري تقسيم كنيم، استانهاي مازندران، سمنان، اصفهان، البرز، تهران، يزد، گيلان، خراسان رضوي، فارس، مركزي و قم به عنوان استانهاي بالاتر از ميانگين كشوري و استانهاي همدان، خراسان جنوبي، زنجان، قزوين، آذربايجان شرقي، ايلام، چهارمحال و بختياري، كرمانشاه، گلستان، هرمزگان، اردبيل، كهگيلويه و بويراحمد، بوشهر و خوزستان به عنوان استانهاي در حد ميانگين كشوري و استانهاي خراسان شمالي، كرمان، لرستان، كردستان، آذربايجان غربي و سيستان و بلوچستان به عنوان استانهاي پايينتر از ميانگين قرار دارند. منبع:اعتماد-19تیر-بخشی ازیک گزارش
***
اسماعیل ویسی / esmail.waisi@gmail.com / http://www.october-online.com/
22 تیر ماه 1393- 13 ژوئیه 2014
منتشر شده در نشریه اکتبر شماره 145
***