نکاتی به عنوان نتیجه گیری از بحران عراق امروز
ابعاد جنگ و کشتار در عراق هنوز قدمهای ابتدایی خود را طی میکند. نیرویی که به اسم داعش به میدان آمده است، با پشتیبانی دولتهای عربی به سرکردگی عربستان سعودی و رهبری نظامی افسران ارتش صدام حسین به سمتی میرود که کل نقشه عراق را متحول کند. داعش خودش تعیین کننده نیست. طراحان این سناریو در ریاض و قطر و و آنکارا و اردن و حتی آمریکا نشسته اند. اما هدف اصلی این تحول و طراحان آن شکست دادن حلال شیعی و تسلط بر منابع و امکانات این منطقه است. قدم اول این استراتژی رسیدن به این اهداف است که عراق به سه کشور تبدیل شود و شکست جمهوری اسلامی و قطع کردن دستش در سوریه و لبنان و فلسطین را مسجل کند. —
در این مسیر دو نیروی اسلامی شیعه و سنی به رهبری جمهوری اسلامی و عربستان میتوانند آن جامعه و حتی کشورهای اطراف را به کام جنگی فرقه ای و کشتاری بیرحمانه و طولانی بکشند. این خطر جدی است. بحث این است آیا نیروهای چپ، کمونیست و سکولار ابعاد این فاجعه را تشخیص میدهند و کاری میکنند یا فقط نظاره گرخواهند بود.؟ این سوال اساسی روی میز هر جریان سیاسی ای است که در این منطقه فعالیت میکند.
داعش نمیخواهد فعلا خود را در دو جبهه درگیر جنگ کند. هدف آنها ابتدا نوری مالکی و حکومت مرکزی است. طبعا نیروهای پیشمرگ هم نمیخواهند با داعش درگیر شوند. اما پایدار بودن و نبودن داعش فقط وجه نظامی آن نیست. حتی اگر داعش از همه شهرهای عراق هم بیرون رانده شود که البته کار غیر ممکنی به نظر میرسد، باز هم بحران این منطقه و عروج جریانات مسلح دیگر علیه دولت مرکزی حتمی است. زیرا اولا مردم و جریانات سیاسی و شخصیتهای معتبر و سران عشایر و شیوخ عرب سنی در مناطق سنی نشین، همگی خود را بازنده تحولات ده سال قبل عراق میدانند و مصمم هستند که سهم از دست رفته را تا حد ممکن باز پس بگیرند. دوما اکنون عراق به طور واقعی بین سه جریان مذهبی قومی تقسیم شده است و هیچ نیرویی در ده سال گذشته هم نتوانسته است در سراسر عراق نفوذ و تسلط داشته باشد.
زیرا مناطق شیعه نشین تحت تسلط جریانات اسلامی تروریست شیعه، مناطق سنی نشین همچناکه میبینیم تحت تاثیر جریانات تروریست اسلامی سنی و پس مانده های حزب بعث و مناطق شمالی تاریخا تحت تسلط جریانات قومی و احزاب ناسیونالیست کرد بوده است. در ده سال گذشته پیکر این جامعه شکافهای عمیقی برداشته است و ترمیم و هماهنگی آنها در یک زندگی مسالمت آمیز اگر غیر ممکن نباشد کار بسیار پیچیده و زمان بری است. به همین دلیل من فکر میکنم روند تجزیه عراق به سه کشور شدن در جنوب و مرکز و شمال این کشور عملا سر باز کرده است. در این پروسه نیروهای حاکم بر کردستان عراق هم دچار تغییر و تحول میشوند و حتی امکان جنگ و درگیر شدنشان یک احتمال دور از انتظار نیست. زیرا بارزانی در نهایت در کنار افسران ارتش صدام و جبهه عربستان قرار میگیرد. اما اتحادیه میهنی هنوز معلوم نیست همچنان در جبهه جمهوری اسلامی خواهد ماند یا تغییر جهت خواهد داد. تعیین تکلیف این فاکتور آخری که اتحادیه میهنی تغییر سیاست بدهد، فقط با موضعگیری صریح آمریکا ممکن است.
آسنگران 17.06.2014