محمد زمان سیرت

مهاجرت و ناهنجاری

نویسنده: محمدزمان سیرت مهاجرت و رفتار اجتماعی به طور پیچیده‌ای به هم مرتبط هستند و نقش مهمی در شکل دادن به جوامع در سراسر جهان ایفا می‌کنند. وقتی انسان‌ها از مکانی به مکان دیگر نقل مکان می‌کنند، چه اجباری و چه داوطلبانه، نه تنها حضور فیزیکی خود را به همراه …

Read More »

در جستجوی زنده بودن

نویسنده: محمدزمان سیرت امید سالها مامور وزارت اقتصاد بود و پیش از 24 اسد تقاعد کرد. علی و سیما از خانم دوم او بودند. وی از 3 زن 14 طفل داشت، ولی همه بعد از تولد فوت کرده، فقط علی و سیما در روزهای پیری او به دنیا آمده و …

Read More »

یک قدم به مرگ

نویسنده: محمدزمان سیرت یکی از روزها انفجار و جنگ کمی آرام بود و گفته میشد که امروز به مناسبت عید بین دولت و تالبان آتش بس است، تصمیم دانشگاه رفتن را گرفتم و با موتر فلانکوچ به سوی «پُل کمپنی» نزدیک پغمان در حرکت افتادم. چون راه «کوته سنگی» بسیار …

Read More »

بدفهمی دربین جوانان؛ معضلی که تمام نمی‌شود

نویسنده: محمدزمان سیرت اولین‌بار در جمعی از دانشجویان«دانشگاه کابل» با این ماجرا مواجه شدم؛ جایی که درباره واژهٔ «انقلاب» و سایر مفاهیم وابسته به آن، بحث نسبتاً تحصصی شکل گرفت. هر کسی تعریفی از وا‌ژگان این حوزه داشت؛ تعریف‌های متعدد و برداشت‌های متناقص. آن‌جا فکر کردم چطور چنین منازعه‌ای بر …

Read More »

کووید-۱۹ و رفتار اجتماعی

نویسنده: محمد زمان سیرت اپیدمی کووید-۱۹ نشان دهنده یک بحران بزرگ بهداشت جهانی است. از آنجایی که بحران نیاز به تغییر رفتار در مقیاس بزرگ دارد و بار روانی و اجتماعی قابل توجهی را بر افراد تحمیل می‌کند، از بینش علوم اجتماعی و رفتاری می‌توان برای کمک به همسویی رفتار …

Read More »

کبوتر در قفس

نویسنده: محمدزمان سیرت کبوتر زیبا و دل‌نشین با پرهای سفید، پاهای گندمی و نول‌های سرخ در فراز آسمان دودآلود شهر که سکوت ندارد و صدای ضجه و ناله در گوشه و کنارش طنین انداز است، به پرواز می‌باشد. گلوهایی که در آن غم بسته و بعضن بغض کرده‌اند. گاهی گریه‌ی …

Read More »

کندن‌کاری در اطراف بوداهای بامیان توسط طالبان و پاکستانی‌ها

نویسنده: محمدزمان سیرت طالبان در یازده مارچ سال ۲۰۰۱ دو مجسمه بزرگ بودا را در ولایت بامیان افغانستان انفجار دادند. صلصال با ارتفاع ۵۳ متر و شهمامه با ارتفاع ۳۵ متر، در میان سال‌های ۳۰۰ تا ۷۰۰ میلادی با سبک ویژه و منحصر به‌فرد و با تراشیدن کوه ساخته شده …

Read More »

افزایش بدفهمی دربین جوانان

نویسنده: محمدزمان سیرت افزایش بدفهمی دربین جوانان چکیده پژوهش حاضر، بدنبال شناسایی بدفهمی‌ها، راهبردها وچگونگی‌ افزایش بدفهمی دربین جوانان بخصوص دانشجویان درمسائل اجتماعی، فرهنگی، معرفتی و شناختی است. مقاله حاضر بدنبال فهم این است که؛ چرا بدفهمی بین جوانان بویژهٔ دانشجویان افزایش یافته است؟ جوانان و بخصوص دانشجویان که توهم …

Read More »

نویسنده: محمدزمان سیرت

داستان کوتاه – عشق مجازی نیما که در دهکده دور دست زندگی می‌کرد از دنیایی تکنالوژی کاملاً دور بود و اصلاً نمی‌دانست که می‌شود غیر حضوری با انسان‌ها مختلف ارتباط برقرار کرد. ارتباط با خانم‌ها که برای او یک تابو بود حتی تصورش را هم نمی‌کرد که روزی با کسی …

Read More »

از طالبان متنفرم

نویسنده: محمدزمان سیرت از طالبان متنفرم از طالبان متنفرم، نفهمیدم آن‌ها چگونه انسان‌هایی هستند. آن‌ها همواره از «انتحار»، «انفجار»، «شریعت اسلامی»، «حجاب زنان و ازدواج اجباری»  و «آدم‌کُشی» سخن می‌گویند. از تمام هستی شان برای رسیدن به « هفتاد حور بهشتی» مایه می‌گذارند، حتی جان‌شان! آن‌ها برای اینکه همه‌ی افغان‌ستانی‌ها …

Read More »

بدون کشاورز، بدون غذا

نویسنده: محمدزمان سیرت بعد از ختم دوره کارشناسی رشته جامعه‌شناسی و فلسفه در دانشگاه کابل تصمیم بر ادامه تحصیل گرفتم و بعد از جُست‌وجو و ارسال درخواست در یکی دانشگاه‌های هند در ایالت پنجاب به دوره کارشناسی ارشد رشته جامعه‌شناسی قبول شدم. ازآنجاییکه کووید-۱۹ در اوج بود مدتی در افغانستان …

Read More »