هابرماس از نظریه «اخلاق گفتمان» تا سرسپردگی به گفتمان نظامی! وقتی که سلاح نقد جایگزین نقد سلاح می شود و بجای زبان اقناع، سلاحها سخن میگویند! الف– یورگن هابرماس، فیلسوف و جامعهشناس مشهور آلمانی در یادداشتی که برای روزنامه “زوددویچه سایتونگ” با اشاره به پدیدار شدن یک “گسست تاریخی” …
Read More »دولت ادوغان از سرکوب مخالفان سیاسی تا توهم ژاندارم منطقه!
ناصر بابامیری جرقه اعتراضات وسیع در شهرهای بزرگ ترکیه علیه دولت اردوغان وقتی زده شد که، ازسوی نیروهای امنیتی تا دندان مسلح سحرگاه روز 19 مارس 2025 حول و حوش ساعت 7 «اکرام امام اغلو» شهردار استانبول در حین آماده شدن برای رفتن سرکار به محل اقامتش هجوم …
Read More »چهارم فروردین از نگاهی دیگر
شباهنگ راد روزها در چهارچوبهای فکری افراد و تجمعات سیاسی، معنا و اهمیت ویژهای پیدا میکنند؛ روزهایی که میتوان آنها را به عنوان نقطه آغاز مسیری تازه، انحراف یا حتی ضربه مهلک از سوی جانیان بشریت به یک مسیر سازنده دانست. آشکار است که هر یک از افراد با …
Read More »مردم امروز مردم دیروز نیستند.!
جواب به ترفند خامنهای مقایسه سال ۱۳۶۰ با ۱۴۰۳ نسان نودینیان در پیام نوروزی سال ۱۴۰۴، خامنهای سال ۱۴۰۳ را سالی پُرماجرا توصیف کرده و حوادث آن را مشابه وقایع سال ۱۳۶۰ معرفی کرده. سال ۱۳۶۰ یکی از پرتلاطمترین سالهای تاریخ جمهوری اسلامی بود و چالشهای متعددی در حوزههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی و نظامی بر فضای اجتماعی و زندگی مردم سایه …
Read More »نگاهی موجز به نوروز خونین سنندج و رویدادهای سال ۵۸ در کردستان
اسماعیل ویسی- نوروز خونین سنندچ۴۱ گذشت نوروز خونین تحمیلی از طرف ضد انقلاب بقدرت خزانیده شده اسلامی به ساکنین شهر سنندج، برای تسخیر و سرکوب و فضای آزادیخواهانه و مقاومت و دفاع سیاسی- اجتماعی آزادیخواهان در تقابل با ارتجاع قومی- مذهبی از آن، یکی از نقاط عطف تاریخی، …
Read More »درفش كمون، درفشِ جهانِ خودمدیریتی شورايي است
عباس منصوران در دمامدم جهشِ سحر به سپيدهي روز ۲۸ اسفند سال ۱۲۴۹ خورشیدی ( ۱۸ مارس ۱۸۷۱م) كارگران انقلابي در پاريس پس از شش ماه مقاومت در ارتش دو امپراتوری پروس و “فرانسه”، در محاصره، و گرسنگي با شليك توپهای بيدار باش و انقلاب، برپايی نخستين خودمدیریتی كارگری …
Read More »ترکیه در مسیر حاد شدن بحران سیاسی؟
بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com دستگیری گسترده شهرداران، بازداشت روزنامهنگاران، اقامه دعوی علیه نخبگان سیاسی و اقتصادی، با دستور رجب طیب اردغان، ترکیه به به مسیر بحران سیاسی انداخته است. این روزها در ترکیه، شرایطی بر فضای سیاسی و اجتماعی این کشور حاکم شده که دستکم در دو دهه …
Read More »عید خجسته نوروزی مذهب افراطی و آخوندیسم را زیر پا له کرده:
آداب و رسوم، عیدها و جشنها به نوعی با ذهن، روح، احساس، عقل و جسم ما مردم و به نوعی با اجتماع، طبیعت و محیط زیست سر و کار دارند. این مراسم و عیدهای شاد افتخار آفرین و یا همراه با سوگواری و عزاداری گذشته های شیرین و تلخ ما را …
Read More »بازخوانی یک پیام از کمون پاریس
“کشورما” یک واژه، یک اشتباه! بشریت یک واقعیت، یک حقیقت. کشور واژه ای است نظیر بت و خدایان که توسط کشیشها و شاهان ساخته شد تا حیوانات باشعور را در محدوده های معینی محصور نگاه دارند، جایی که آنها را در جهت منافع اربابان، تحت نظر و بنام …
Read More »خیابانهای شهرهای ایران در کف جوانان
بهروز سورن امسال آنرا قیام چهارشنبه سوری نام گذاشتند و بشکلی سراسری برگزار کردند. این در حالی بود که نیروهای انتظامی, سپاه و بسیج و نیروهای لباس شخصی رژیم وحشتزده و برای کنترل مردم و پیشگیری از برگزاری این مراسم بشکل گسترده ای حضور داشتند.نقل شده که اسبها در سربالایی …
Read More »آنچه بر کولبران تحمیل شده، مرگ است نه زندگی!
ههژار علیپور: نه مرزی، نه بازارچه آزادی، نه شغلی، نه هیچ منبع درآمدی! این فقط گوشهای از تصویری وحشتناک است: مرگ تدریجی برای کارگران، بیکاران، کولبران و سوختبران، کسانی که نه شغل دارند، نه امکانات معیشتی، و نه حتی حق زنده ماندن. جنگ آنها برای «یک لقمه نان»، نه انتخاب …
Read More »شما قضاوت کنید!
مختار محمدی محمد آسنگران نوشته است. “رحمان حسین زاده میگوید توافق جولانی و عبدی مثبت است. مخصوصا اینکه کردهای سوریه را به اسرائیل وصل نکرد و مظلوم عبدی و ق.س.د. از اسرائیل فاصله گرفتند. از نظر رحمان حسین زاده وصل شدن اینها به اسلامیهای جهادی مثبت است اما …
Read More »علیه “دستمزد” زیر خط فقر
در یک نگاه علیه “دستمزد” زیر خط فقر رحمان حسین زاده به روزهای اعلام “دستمزد” چند بار زیر خط فقر “شورایعالی کار” جمهوری اسلامی نزدیک میشویم. این نهاد سراپا ضد کارگری عامدانه اعلام “دستمزد” چند بار زیر خط فقر را به روزهای پایانی سال موکول میکند. جشن و شادی …
Read More »سوریه، جولانگاه تنش و جنگهای تازه
شباهنگ راد تنها چند ماه از تغییر دولت اسد نگذشته است که جامعه سوریه با موج خشونتهای سنگینی از سوی نمایندگان دولت جدید و دیگر نیروهای ارتجاعی، تحت عنوان «مبارزه با علویان» بهویژه در استانهای لاذقیه و طرطوس روبهرو شده است. این حوادث بیش از هر چیز ناشی …
Read More »اعترافات محسن رفیق دوست! “انشاالله گربه است”
اندر فوائد اعترافات محسن رفیق دوست! “انشاالله گربه است” پروین کابلی محسن رفیق دوست اخیرا در مصاحبه ای از چند مورد ترورهای جمهوری اسلامی در خارج از ایران پرده برداری کرده و جزئیاتی از ترور افرادی از رژیم پهلوی مثل اویسی و شهریار شفیق و همچنین قتل فجیع هنرمند سرشناس …
Read More »فراخوان اوجالان، اظهارات جدید باغچلی
خطر مجدد جنگ داخلی در سوریه سیاوش دانشور کشتار و قتل عام روزهای اخیر از پنجشنبه ٦ مارس تا شنبه ٨ مارس در مناطق “جبله” و “بانیاس” در استانهای لاذقیه و طرطوس، تاکنون صدها کشته بجای گذاشته است. نیروهای جهادی و اسلامی متحد جولانی در این حمله …
Read More »تلاش «میدری سوسیال دموکرات» در تداوم مسیر «مرتضوی فاشیست» برای سرکوب مزدی
سمیرا دولتشاهی صحنه شورای عالی کار جمهوری اسلامی و جلسات آن هرچند در نوع خود نمایشی، بیاثر و گاه مضحک است و کار به جایی میرسد که همان نمایندگان دست چین شده به اصطلاح کارگری نیز آن را تمسخر کرده و از میز مذاکره خارج میشوند، اما در …
Read More »فاشیسم و سرمایهداری: دو لبه یک شمشیر علیه بشریت
دشمنان کمونیسم در طول تاریخ با بهرهبرداری از ابزارهای پروپاگاندای سرمایهداری، با تحریف و وارونه نشان دادن واقعیتها، سعی کردهاند چهرهای مخدوش از کمونیسم و سوسیالیسم بسازند. این افراد، برخی از روی کینه و برخی دیگر از ناآگاهی، با تکرار دروغها تلاش کردهاند کمونیسم را به هیولایی تبدیل کنند. این …
Read More »پیام اوجالان “آش پتال” یا آغاز پایان مساله کرد؟
آذر ماجدی چند هفته پیش وزیر امور خارجه ترکیه تهدید کرد که اگر پ ک ک و وای پی جی سوریه را ترک نکنند، حمله نظامی خواهد کرد. چیزی نگذشت که ابتدا شایعه پیشنهاد صلح اوجالان به ترکیه و درخواست زمین گذاشتن سلاح و انحلال پ ک ک و پس …
Read More »دموکراسی بورژوایی، منشاء فریبکاری و انحراف ذهنی افکار مردمی!
اکثریت عظیمی از آحاد اجتماعی در سراسر جهان با فقر، محرومیت، تبعیض و بیکاری روزگار تلخی را سپری میسازند و بر چنین پایه ای اعتراضات اوج می گیرند و حتا جنبه های ضد سرمایه داری در صفوف مبارزاتی برجسته می شود و با این همه شهامت به دلیل غلبه …
Read More »ههژار علیپور: ناسیونالیسم و منافعش!
احزاب ناسیونالیست کُرد که خود را مدافع حقوق ملت کُرد و استقلال کُردستان معرفی میکنند، بارها ثابت کردهاند که در عمل تنها به منافع حزبی و شخصی خود میاندیشند. این احزاب، به جای اتخاذ موضعی مستقل و انقلابی در برابر قدرتهای سرکوبگر، بارها وارد معامله، مذاکره و سازش با …
Read More »زنان و رنسانس ایرانی!
شاخه خشکی که در تمام زمستان، زندگی نهفته اش را داشت، گل در آورد! از سالها پیش در ادبیات نیروهای ضدحاکمیت و عموما چپها از تبعیض گسترده زنان در حکومت اسلامی به عنوان آپارتایدجنسی و از مقاومت نهفته در وجودزنان به عنوان «آتش فشانی نهفته در زیرپای جمهوری اسلامی» …
Read More »۸ مارس روز جهانی زن به زنان و مردان مبارک باد:
۸ مارس روز جهانی زن به زنان و مردان مبارک باد: طبق قانون فیزیک حاکم بر کره زمین و موجودات زنده از جمله انسان، زن و مرد در سنین مختلف در رابطه باهم و در رابطه با اجتماع و محیط زیست رشد دارند. کلاً کنشها و واکنشهای افراد در رابطه …
Read More »مقاومت تاریخی زنان
مقاومت تاریخی زنان از ۸ مارس ۱۳۵۷ تا ۱۴۰۳ جامعهی جهانی، امسال ۸ مارس ۱۴۰۳/۲۰۲۵ خود را با شکوهتر از همیشه، اینک با شعار جهانگستر ژین، ژیان، آزادی! گردانهای مسلح خود (YPJ) را در شمال شرق سوریه (روژآوا) دارد، و پیشتازان خویش را در سراسر ایران، ترکیه، عراق. مبارزه برای …
Read More »گرامی باد ۸ مارس روز جهانی زن.
پروسه افتخار آمیز مبارزات مادران انقلابی در شهر کامیاران. تقدیم به: فرزندان مادران جانباخته، در پروسه خیزش انقلابی زن، زندگی، آزادی. برگرفته از خبرنامه کومه له. شمس الدین – امانتی. ۷ / ۳ / ۲۰۲۵ رژیم جمهوری اسلامی در شهر کامیاران «ظریفه باجلانی» یکی از زنان مبارز و آزادیخواه …
Read More »آینده مرکانتلیسم جدید و ناسیونالیسم اقتصادی
سیاوش دانشور دونالد ترامپ مرتبا سیاستهائی را اعلام و فرمانهای تعرفه صادر میکند و همزمان برای مواجهه با تناقضات و تاثیرات بلافصل بر شرکتهای آمریکائی توقفهای یکماهه و چند ماهه برای رسیدن به توافقات دو جانبه میدهد. حذف اعتبار مالیاتی خودروهای برقی از آخرین موارد است که …
Read More »“انقلاب زنانه”، پنداری غیرطبقاتی!
فرشید شکری ((آنچه در این گفتار میآید، وارسی “پنداری” میباشد که مدتهاست در ادبیات کتبی و شفاهیِ شاخههایی از اپوزیسیون چپ، و نیز اپوزیسیون راست و بورژوایی برجسته شده است. لازم دانسته شد تا به منظورِ ممانعت از ضربههای زیادی که در سایهی به کارگیری این قبیل مفاهیم، و …
Read More »زنان تجسمی از اراده و مقاومت
به مناسبت 8 مارس روز جهانی زن شباهنگ راد تاریخ نظامهای سرمایهداری همواره با تهدید معیشت، استثمار، سرکوب جنسیتی و همچنین توهین و تحقیر انسانیت همراه بوده است. نمایی مثبت از حکمرانی عدهای اندک بر سرتاسر جهان دیده نمیشود. طبقات حاکم، جهان را غرق در فساد و تباهی …
Read More »تراژدی اوکراین:
یک جنگ نیابتی، تاراج جانی و مالی آذر ماجدی در هفته های اخیر خبر مذاکره برای ختم جنگ اوکراین در صدر اخبار بود. ترامپ با اعلام خواست پایان جنگ و مذاکره با روسیه، در ابتدا موجب خشم دولت های غربی شد، رسانه های بستر اصلی به تکفیر او و …
Read More »نوروز در کردستان:
ههژار علیپور نوروز در کردستان: جدال ایدئولوژیها از دریچهی سوسیالیسم و آزادیخواهی نوروز، تصویری از گردهماییهای میدانی است که در آن دو جریان فکری بهوضوح نمایان شدهاند. در یک سو، گروهی از افراد با لباسهای خاکستری و تیره ایستادهاند، گویی درگیر گذشتهای هستند که آنها را در چارچوبهای …
Read More »پیرامون «فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک»
فراخوان ۲۸ فوریه ۲۰۲۵ عبدالله اوجالان، در نگاه نخست هم نگرانکننده و هم امیدبخش به نظر میآید. «دولت باغچهلی»، رهبر حزب حرکت ملی ترکیه (MHP)، شریک ائتلافی حزب عدالت و توسعه (AKP) در دولت حاکم، که پیشتر پ ک ک را گروهی تروریستی میخواند و مخالف هرگونه گفتوگو بود، …
Read More »جنگ اوکراین و ایجاد شکاف میان اروپا و آمریکا!
جنگ اوکراین و ایجاد شکاف میان اروپا و آمریکا! ناصر بابامیری 24 فوریه سه سال از جنگ و میلیتاریزم که دو طرف درگیر جنگ در اوکراین راه انداخنتد گذشت. جنگی که در یکسوی آن “ناسیونالیزم عظمت طلب روسی” به رهبری پوتین و شرکایش و در سوی دیگر این میلیتاریزم ارتجاعی …
Read More »سیاست فضامند و نبرد بر سرِ هژمونی: نقش کومهله در جنبش انقلابی کردستان ایران
نویسنده: حامد سعیدی مترجم: طه رادمنش درآمد مسئلۀ کُرد در ایران مسئلهای سیاسی و همچنین منطقهای است.[1] این مقاله با استفاده از دیدگاه فضامند گرامشی، به بررسی این موضوع میپردازد که جنبش سوسیالیستی در کردستانِ ایران، چگونه هویت جمعی کُردها را از طریق بسیج جمعیِ فضامند، بازاندیشی و تغییر …
Read More »نظام ِ سرمایه داری چه جاذبه ای برای ایرانی ها دارد؟
خدامراد فولادی این سوآل را در واقع آن کسانی باید پاسخ دهند که چهل و شش سال است از ایران یا به بیان ِ دقیق تر از رژیم ِ حاکم بر ایران به « غرب» یعنی به نظام ِ سرمایه داری پناه برده و روز به روز هم با …
Read More »بلندپروازیهای سوداگران قدرت و تاجوتخت در درازمدت پایدار نخواهد ماند.
ههژار علیپور روسیه و آمریکا درگیر بنبستی پیچیده از معادلات ژئوپلیتیکی و اقتصادی شدهاند. تسلیحات کشتار جمعی، موشکها و تهدیدات اتمی نهتنها تضمینی برای سلطه آنها بر جهان نیست، بلکه نمیتواند آنها را از بحرانهای اقتصادی و نارضایتیهای فزاینده داخلی نجات دهد. در همین حال، اروپا و متحدان …
Read More »Fwd: راه مردم ایران به طرف گلوبالیسم، راه اپوزیسیون تا به حال بی راهه
راه مردم ایران به طرف گلوبالیسم، راه اپوزیسیون تا به حال بی راهه: بعضی از دوستان محبت فرموده و نظر من را در باره بعضی از گروه ها پرسیده بودند. بنده نظر خودم را به طور کلی درباره اپوزیسیون ها بارها نوشته و منتشر کرده ام. این بار هم اگر …
Read More »بیانیه کمیته اجرایی پ. ک. ک، در پی فراخوان عبداله اوجالان
فراخوان عبداله اوجالان نه تنها یک رخداد تاریخی در کردستان بلکه در خاورمیانه و جهان است. از این روی، بازنشر خبرها و آگاهی رسانی را وظیفهی خود میدانم. نکات برجستهی این بیانیه: کمیته اجرایی پ. ک. ک، از کلیت فراخوان پشتیبانی و از امروز آتش بس اعلام می کند. …
Read More »اوجلان؛ بازنگری در مسیر پ.ک.ک: پایان یک ایدئولوژی یا آغاز فصلی نو؟
عبدالله اوجلان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان (پکک)، پنجشنبه ٩ اسفند ١٤٠٣ـ ۲۷ فوریه ۲۰۲۵، ساعت١٧ پیامی را از طریق هیئتی از حزب دموکراسی و برابری خلقها (دم پارتی) منتشر کرد. این هیئت، شامل احمد ترک، پروین بولدان، سری ثریا اُندر، تولای حاتماوغلو، تونجر بکرخان، چنگیز چیچک و فائق اوزگور اَرول، پس …
Read More »فراخوان تاریخی «صلح و جامعه دمکراتیک» عبدالله اوجالان از زندان امرالی!
بهرام رحمانی bahram.rehmani@gmail.com پنجشنبه ۲۷ فوریه ۲۰۲۵، عبدالله اوجالان، رهبر سابق PKK که ۲۶ سال است در زندان امرالی زندانی است، با هیات دم پارتی ملاقات کرده و همراه با رفقای خود، فراخوان «صلح و جامعه دمکراتیک» را داده است. هیات امرالی دم پارتی برای سومین بار …
Read More »جامعه و نظریه کارآمد
در گرامیداشت مسعود احمدزاده و یارانش شباهنگ راد پرسشهای متعددی در حولوحوش 11 اسفند، یعنی جانباختن مسعود احمدزاده و یارانش توسط نظام پهلوی مطرح است، از جمله اینکه چرا این رفقا در بیدادگاههای نظامی محاکمه و به جوخه اعدام سپرده شدند؟ چرا نظام شاهنشاهی کنار گذاشته شده است؟ …
Read More »